Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Obvestilo za javnost glede poročanja Radia Študent in zaprtja spletne strani http://prevoz.org/ (3346 bralcev)
Petek, 3. 6. 2011
tomazzaRadio Študent je v osrednji dnevno-informativni oddaji OFF Program 2. junija poročal o v Republiki Sloveniji domnevni ilegalnosti načina organiziranja prevozov, kot ga omogoča spletna stran http://prevoz.org/, na podlagi katerega se je ekipa spletne strani odločila storitev začasno onemogočiti. Več v nadaljevanju ...

Obvestilo za javnost glede poročanja Radia Študent in zaprtja spletne strani http://prevoz.org/

Radio Študent je v osrednji dnevno-informativni oddaji OFF Program 2. junija poročal o v Republiki Sloveniji domnevni ilegalnosti načina organiziranja prevozov, kot ga omogoča spletna stran http://prevoz.org/, na podlagi katerega se je ekipa spletne strani odločila storitev začasno onemogočiti.

Povod za novinarsko poročanje o še naprej nerazjasnjeni dilemi, ali so tovrstni načini organiziranja prevozov v Republiki Sloveniji ilegalni ali ne, so bile iz osebnega vira pridobljene informacije, da se je uradna oseba-inšpektor predstavila kot študent, nato pa ob plačilu oglobila voznico-študentko. Kljub temu da v Uredništvu RŠ nismo imeli nikakršnega razloga, da temu viru ne bi verjeli, je bil končni razlog za samo objavo šele odgovor Tržnega inšpektorata RS: "Če študentje-fizične osebe nudijo prevoze za plačilo in to oglašujejo, bi lahko šlo za delo na črno, to je da niso registrirani za to dejavnost." In na podlagi vseh teh informacij je sledil napačno oblikovan sklep, da je v primeru, na katerega se je novica naslavljala, šlo za kršitev Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno.

Kljub celodnevnemu trudu nam v Uredništvu RŠ danes ni uspelo stopiti v stik z domnevno oškodovanko ali pridobiti kakega materialnega dokaza o dejansko izrečeni in plačani globi, kot je trdil naš vir. Tako zaenkrat ostaja nejasno, za kakšen tip globe naj bi šlo, oziroma kateri organ naj bi jo bil izdal, če je do nje tudi dejansko prišlo, za kar se javno opravičujemo.

Hkrati pa javno zavračamo na ničemer osnovane insinuacije nekaterih medijev, da je poročanje naše 42 let stare neodvisne radijske postaje v službi katerekoli že politične ali študentske organizacije in da gre za viralno marketinški prispevek k danes iztekajočim se predreferendumskim kampanjam.

Tako iz današnjih pojasnil Tržnega inšpektorata kot državne sekretarke ministrstva za delo Anje Kopač Mrak namreč ostaja nejasno, ali je način organiziranja prevozov, kot ga med drugimi ponudniki v Republiki Sloveniji omogoča tudi že ponovno vzpostavljena spletna stran http://prevoz.org/, delo na črno oziroma nedovoljeno opravljanje dejavnosti brez registracije ali ne.

Nenazadnje so prav iz Tržnega inšpektorata RS v Uredništvo RŠ sporočili: "Vsekakor pa bi bilo potrebno z inšpekcijskim pregledom ugotoviti, ali je ponudba na spletni strani prevozi.org takšna, da izpolnjuje pogoje za opravljanje dela na črno (to je opravljanje pridobitne dejavnosti)." Zato bomo o tematiki, ali bo Republika Slovenija tovrstne skupnostne rabe prevozov in samoorganizacijo uporabnikov spodbujala ali onemogočala, na Radiu Študent vsekakor še poročali.

V Ljubljani, 3.6. 2011

Tomaž Zaniuk,
odgovorni urednik

 Komentarji
komentiraj >>

Re: Obvestilo za javnost glede poročanja Radia Študent in zaprtja spletne strani http
izseljenka [06/06/2011]

Vcsih me kar malo zaskrbi, da se um slovenskega ljudstva vedno bolj istoveti z velikostjo nase lepe drzave, ki je lepa mapak - majhna. Gre za dobro znano "dejavnost", ki se je - za primer - v nemciji (kjer zivim) razvila pred vec kot desetletjem in se redno in s pridom uporablja. ( link:http://www.mitfahrgelegenheit.de/ ) v nemciji se zaradi visokih cen javnega prevoza mnogo ljudi in ne samo studentov, odloca za prevoz z avtom s komerkoli ze, ki potuje v zeljeno smer. gre pravzaprav za poenostavljeno variacijo avtostopanja, kjer se jasno pricakuje, da bos pristavil nekaj denarja za bencin. prednosti pa so ocitne - prvic je ceneje od javnega prevoza, (dobro za oba, voznika in sopotnika) drugic ti ni treba ure dolgo stati na razpotjih in stopati, in tretjic je okolju prijazno. (ali je bolje imeti v vsakem avtu le voznika brez sopotnikov?) in kako je lahko dejavnost pridobitna, ce ti racunajo 3 evre za pot iz ljubljane do celja...ali ni taksna trditev malce... smesna?
odgovori >>

Re: Obvestilo za javnost glede poročanja Radia Študent in zaprtja spletne strani http
Rok [04/06/2011]

Idioti na kubik ste... Novinarji pa taki... Škoda besed, res...
odgovori >>

Re: Obvestilo za javnost glede poročanja Radia Študent in zaprtja spletne strani http
Nik [04/06/2011]

To verjamem, da poročanje ni bilo v službi kakšne politične ali študentske organizacije. Vas pa je tisti, ki se je šel viralni marketing, prav grdo izkoristil in nabrisal. Na primer, info TV še danes, še sedaj ob petih popoldan poroča da je stran prevoz.org še vedno zaprta.
odgovori >>

Re: Obvestilo za javnost glede poročanja Radia Študent in zaprtja spletne strani http
mrgoda [04/06/2011]

poročanje vredno 24ur in žurnala ... lepo ste se osmešili
odgovori >>

Re:
Razocaran poslusalec [04/06/2011]

RADIO STUDENT == POLITICNI PREVARANTI
odgovori >>

Re: Obvestilo za javnost glede poročanja Radia Študent in zaprtja spletne strani http
Ojej [04/06/2011]

Ste se malo zaleteli? Folk pa skoval vse mogoče teorije zarote, najbolj pa so bili glasni "3x proti" ...
odgovori >>