Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
KONSOLIDACIJA ALI RAZPAD KOALICIJE (1527 bralcev)
Petek, 10. 6. 2011
UrhSvet stranke Zares je v sredo sprejel nepreklicno odločitev, da mora zaradi nezaupanja v vlado, kar se je pokazalo tudi v nedeljo z zavrnitvijo treh referendumskih vprašanj, priti do korenite prevetritve v vladni garnituri, v katero naj bi bil vključen tudi premier Borut Pahor, ali pa bo stranka izstopila iz koalicije. Podobno odločitev je sprejela tudi Liberalna demokracija Slovenije, le da ni napovedala izstopa v primeru, da največja koalicijska stranka, Socialni demokrati, te napovedi ne bo uresničila.

Svet stranke Zares je v sredo sprejel nepreklicno odločitev, da mora zaradi nezaupanja v vlado, kar se je pokazalo tudi v nedeljo z zavrnitvijo treh referendumskih vprašanj, priti do korenite prevetritve v vladni garnituri, v katero naj bi bil vključen tudi premier Borut Pahor, ali pa bo stranka izstopila iz koalicije. Podobno odločitev je sprejela tudi Liberalna demokracija Slovenije, le da ni napovedala izstopa v primeru, da največja koalicijska stranka, Socialni demokrati, te napovedi ne bo uresničila. Na kratko povedano, Zares je postavil nepreklicno zahtevo, rok za njeno izpolnitev pa se izteče 25. junija.

Premier in predsednik Socialnih demokratov Borut Pahor je včeraj dejal, da ne namerava odstopiti, poleg tega pa se tudi ni eksplicitno zavzel za temeljito rekonstrukcijo vlade. Ultimat Zaresa je označil bolj za instrukcijski rok kot pa za grožnjo z izstopom iz koalicije, če do sprememb v njej ne bo prišlo. Socialni demokrati stojijo za svojim predsednikom. Pahor je napovedal, da bo najverjetneje vezal zaupnico vladi na glasovanje o rebalansu proračuna na julijski seji.

Gre za taktično potezo? Če rebalans proračuna ne bi bil sprejet in bi bila s tem tudi izglasovana nezaupnica vladi, potem bi nastopil politični vakuum oziroma tehnična vlada brez pooblastil, da bi se soočila s sanacijo problemov. Če bi do tega prišlo, se je Pahor opredelil za predčasne volitve. Procedura glede predčasnih volitev pa je sledeča: če parlament izglasuje nezaupnico vladi, imajo poslanci mesec dni časa, da oblikujejo novo koalicijo in z absolutno večino imenujejo novega mandatarja.

Če se to v treh poskusih ne zgodi, potem predsednik republike razpiše parlamentarne volitve v roku dveh mesecev. Seveda je čas pred parlamentarnimi počitnicami najbolj neprimeren za takšne poteze. Po Pahorjevih besedah bi takšna situacija Slovenijo iz politične negotovosti privedla do politične krize. Poslušajmo za začetek del uvodne izjave Pahorja po včerajšnji seji vlade.Boris Vezjak s filozofske fakultete v Mariboru pozdravlja potezo Zaresa in Liberalne demokracije Slovenije:Igor Pribac s filozofske fakultete v Ljubljani v odločitvi dveh manjših koalicijskih partneric ne vidi nespodobnosti, kot je to zatrdil minister za šolstvo in šport iz vrst Socialnih demokratov Igor Lukšič, ampak potezo, ki je bila delno pričakovana:Podpredsednik Socialnih demokratov in poslanec Državnega zbora Miran Potrč meni, da se za nastalo politično situacijo krivi njegovo stranko in mandatarja Pahorja, kar pa sam zavrača.Vodja poslanke skupine Zares Franco Juri pravi, da so bili prvi odzivi po zahtevah njegove stranke s strani Socialnih demokratov predvsem čustveni in je treba počakati še nekaj časa na razplet situacije.Vezjak meni, da zahteve Zaresa in Liberalne demokracije pri Socialnih demokratih verjetno ne bodo naletele na odprta ušesa:Edini scenarij, po katerem se na oblasti ohrani trenutna koalicija, je torej rekonstrukcija vlade. Kakšne priložnosti pa lahko le-ta prinese, nam je povedal Franco Juri:Pribac upa, da težave v koaliciji ne bodo odvrnile naše pozornosti od vprašanj, ki jih je odprla predreferendumska dilema:Komentarji
komentiraj >>