Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
'KAVO BREZ, PROSIM' OFF (1497 bralcev)
Petek, 10. 6. 2011
Boris V.… Sirska vojska pričela operacijo okoli mesta Džisr al Šugur …
… Nato bo po besedah generalnega sekretarja zveze napadal Libijo, dokler bo pač moral …
… Ameriška zvezna država Alabama sprejela zakon proti nezakonitim priseljencem, ki je še ostrejši od tistega v Arizoni …
… direktor Študentske organizacije Univerze v Ljubljani Rok Sotlar bo prejemal 5800 evrov bruto mesečne plače ...

OFF NAPOVEDNIK

Ste eden ali ena tistih ljudi, ki so preveč, morda že patološko navezani na svojo mamo? Si ne predstavljate niti dneva brez srkanja njenega mleka, morda v kavi, morda kar tako za osvežitev? Vam je človeško mleko preprosto najboljše? Seveda je mamo ali katerokoli drugo žensko, katere mleko bo na voljo v vsakem trenutku, težko najti. Zato so se argentinski znanstveniki odločili svoje ume vpreči v voz človeškega napredka in ustvarili kravo, ki bo proizvajala mleko, podobno človeškemu. Prav ste slišali. Z uporabo človeških genov so v argentinskem laboratoriju ustvarili kravo z imenom Rosita ISA, pravo takšne vrste, ki v sebi nosi človeške gene s proteini, prisotnimi v človeškem mleku.

Rosita ISA se je rodila 6. aprila s pomočjo carskega reza, saj je tehtala več kot 45 kilogramov, torej okoli dvakrat več kot navadna krava njene vrste, neobogatena s človeškimi geni. Cilj argentinskega nacionalnega inštituta za kmetijsko tehnologijo je bil dvigniti hranilno vrednost kravjega mleka. Zato so dodali protein laktoferin, ki dojenčke oskrbi s protibakterijsko in protivirusno zaščito, ter lizocim, ki prav tako deluje protibakterijsko. Ali je postopek recipročen in bodo morali zdaj zavoljo naravnega ravnovesja ustvariti tudi žensko s kravjimi geni, še ni znano.

Berete OFF program, ki odslej pije samo še kavo brez.

OFF PROGRAM

Sirska vojska je pričela operacije z namenom, kot je bilo rečeno na sirski državni televiziji, obnovitve varnosti v mestu Džisr al Šugur in okolici na severozahodu države. Sirska vlada je sicer v tem tednu dejala, da je bilo v tem mestu ubitih 120 pripadnikov vladnih sil, čeprav obstajajo tudi poročila, da naj bi bil vzrok za poboj vojakov njihov upor. Vlada je dejala, da so napotitev vojske zahtevali sami prebivalci mesta, že sama napoved operacij in namestitev vojske na položaje pa sta sprožili val beguncev proti Turčiji. Predstavnica sirske vlade to sicer zanika in trdi, da gre le za običajen pretok ljudi, ki na drugi strani meje obiskujejo svoje sorodnike. Turčija sporoča, da je mejo prečkalo že več kot 2000 ljudi. Protivladni protestniki so napovedali nove proteste po današnji molitvi.

Na srečanju tako imenovane Kontaktne skupine za Libijo v Abu Dabiju so zahodne in arabske države obljubile nova finančna sredstva za upornike in okrepile pritisk na Gadafija, naj odstopi s položaja. Italija je tako obljubila 400 milijonov evrov, Francija 287 in Kuvajt 123 milijonov evrov, uporniki pa so dejali, da potrebujejo 2 milijardi evrov za naslednje štiri mesece. Obljubljeni milijoni so tako v denarju kot v gorivu, gre pa v bistvu za libijska sredstva, ki so bila v teh državah zamrznjena. Združene države Amerike za zdaj še ne želijo odmrzniti libijskih sredstev v tej državi.

Medtem je generalni sekretar zveze NATO Anders Fogh Rasmussen izjavil, da bodo operacije zavezništva trajale, dokler bodo pač morale. Naj spomnimo, da je bil uradni razlog za vojaško intervencijo v Libiji zaščita civilistov in ne zamenjava režima ali pomoč upornikom v njihovi bitki proti režimu. Poslušajmo, kako je za britanski BBC Rasmussen predstavil načrte Nata glede operacij v Libiji:

Kot smo slišali, zahteva Nato tudi umik libijske vojske v vojašnice in ne več zgolj nenapadanje civilistov pa tudi neoviran dostop humanitarne pomoči do ljudi, a pobudo južnoafriškega predsednika Jacoba Zume ob njegovem obisku Tripolija za premirje in vzpostavitev koridorja za dostavo humanitarne pomoči so zavrnili tako uporniki kot zveza Nato. Ameriška televizija CNN medtem poroča, da je neimenovan višji poveljnik v Natu, ki ima operativno znanje glede operacije v Libiji, povedal, da je Gadafi povsem legitimna tarča zaradi svoje funkcije kot poveljnik vojske in je tako del nadzorne in poveljniške strukture.

Ameriški obrambni minister Robert Gates je v svojem današnjem govoru na bruseljskem think tanku Security and Defence Agenda kritiziral nekatere članice Nata zaradi premajhne pripravljenosti za sodelovanje v bojni operacijah. Po njegovih besedah se nekatere države zadovoljijo zgolj s humanitarnimi operacijami, kar je nesprejemljivo. Povejmo, da je slovenska obrambna ministrica Ljubica Jelušič ta teden ponovila stališče, da Slovenija z vojaškimi silami v operaciji Nata v Libiji ne bo sodelovala, bo pa še naprej sodelovala pri humanitarnih dejavnostih.

V ameriški zvezni državi Alabami je bil sprejet oster zakon proti nezakonitim priseljencem, ki ga je republikanski guverner Robert Bentley že podpisal. Zakon nalaga šolam, da preverjajo imigracijski status učencev, dijakov in študentov, prepoveduje ljudem, da v svojih avtomobilih vozijo nezakonite priseljence. Zakon tudi nalaga vsem delodajalcem, da preverijo status delavcev, preden jih zaposlijo, zaposlovanje nezakonitih priseljencev pa bo pomenilo kaznivo dejanje. Podobno velja tudi za vse, ki bodo tem ljudem izdajali stanovanja ali hiše v najem in hkrati vedeli, da so nezakoniti priseljenci. V Alabami, ki ima nekaj več kot 4 milijone prebivalcev, naj bi živelo okoli 120.000 nezakonitih priseljencev, ki delajo predvsem na kmetijah, v prehrambeni industriji in gradbeništvu. Alabamski zakon je še ostrejši od tistega, sprejetega v Arizoni, ki ga je zvezno sodišče že blokiralo, na koncu pa bo moralo verjetno odločati vrhovno sodišče. Zakon, na katerega je guverner ponosen, je po mnenju kritikov rasističen in protiustaven.

Nevladna organizacija Evropska mreža proti revščini s sedežem v Bruslju se je odzvala na priporočila Evropske komisije državam članicam glede zmanjševanja primanjkljaja in jih označila za povsem neprimerna z vidika zmanjševanja revščine. Priporočila komisije naj bi zahtevala prednostno izvedbo ukrepov za napredek proti ciljem Evrope 2020, v Evropski mreži proti revščini pa jih označujejo za izdajo pričakovanj vseh, ki živijo v revščini v Evropi. Priporočila komisije bodo po mnenju te organizacije vodila h krčenju javnih storitev, rezanju plač in daljšanju delovne dobe. Govorili smo z direktorjem Evropske mreže proti revščini Fintanom Farrellom:

Zunanje ministrstvo Republike Slovenije pozdravlja kandidaturo generalnega sekretarja Združenih narodov Bank Ki Moona za drugi petletni mandat. Ministrstvo je v njegovem dosedanjem delu videlo napore na področju boja s podnebnimi spremembami, pri reševanju številnih oboroženih konfliktov s posebnim poudarkom na zaščiti civilnega prebivalstva in podobno. Ban naj bil tudi zaslužen za zagon, ki so ga doživela vprašanja s področja nadzora nad konvencionalno oborožitvijo, neširjenjem jedrskega orožja in razoroževanjem. Ban nima protikandidata, mandat pa se mu izteče na zadnji dan tega leta. Mi pa se spomnimo neproblematizirajoče reakcije Ban Ki Moona na ameriški izvensodni uboj Osame bin Ladna:

Ljubljanski študentski zbor je v drugem poskusu vendarle potrdil pogodbo, ki direktorju Študentske organizacije Univerze v Ljubljani Roku Sotlarju namenja kar 5800 evrov bruto mesečne plače. Prvotna različica pogodbe je vsebovala tudi bizarno določilo o odpravnini v višini 140.000 evrov v primeru prenehanja mandata brez krivdnih razlogov. A tudi, če bi se Sotlar mandatu odrekel sporazumno, bi po tisti različici pogodbe vseeno prejel 70.000 evrov. Odpravnina v novi pogodbi ni omenjena, Sotlar pa bo imel še vedno nekaj dodatnih ugodnosti. Ob predčasni razrešitvi brez krivdnih razlogov bo tako dobil zaposlitev na drugem delovnem mestu, po končanem mandatu pa bo prejemal plačo še leto dni. Sotlar je bil za štiriletni mandat izvoljen 28. februarja.

POPRAVEK: Direktor ŠOU LJ Rok Sotlar po izteku mandata ne bo prejemal plače še leto dni.  Mu je pa v primeru nekrivdne razrešitve zagotovljeno drugo delovno mesto znotraj organizacije do konca mandata. Če bo nekrivdno razrešen v zadnjem letu mandata, pa bo lahko delal na drugem delovnem mestu znotraj organizacije še največ leto dni. Plača v obeh primerih bo skladna s sistematizacijo delovnih mest v organizaciji.Komentarji
komentiraj >>