Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
BELORUSKA REVOLUCIJA PREKO SOCIALNIH MREŽ (2107 bralcev)
Petek, 8. 7. 2011
Luka P.V petek ob 18:10 lahko prisluhnete intervjuju z Konstantinom Staradudetfom, aktivistom beloruskega Centra za človekove pravice Viasna. Center je nevladna organizacija za človekove pravice, ustanovljena leta 1996 v času množičnih protestov demokratične opozicije v Belorusiji. Njihova ustanovitev pa sovpada z začetkom petnajst letnega avtoritarnega vodenja beloruske države, Aleksandra Lukašenka. Viasna je bila prvotno ustanovljena za pomoč aretiranim udeležencem protestov in njihovim družinam.

V zadnjih tednih smo priče mirnim, prodemokratičnim protestom v Belorusiji. Spletno revolucijo so po besedah aktivistov organizirali predvsem mladi in znani blogerji, ki nasprotujejo režimu avtoritarnega predsednika s petnajstletnim stažem Aleksandra Lukašenka, protestov pa so lotili brez političnih parol ali gesel. Z mirnimi shodi in ploskanjem želijo opozoriti na vedno večjo avtoritarno vodenje države in represijo. Seveda obstaja več razlogov za izražanje nezadovoljstva na ulicah. Finančna kriza v državi, devalvacija beloruskega rublja in velik proračunski primanjkljaj so le nekateri izmed njih. S politiko Lukašenka se ne strinja veliko beloruskih državljanov, a jih le malo upa svoje mnenje izraziti na ulicah.

Z aktivistom Konstantinom Staradudetfom iz Centra za človekove pravice Viasna s sedežem v Minsku smo se pogovarjali o trenutni spletni revoluciji, dotaknili smo se trenutnih političnih razmer v državi in politične moči opozicije ter spregovorili o političnem vplivu sosednje Rusije. V intervjuju boste lahko slišali več o beloruski varnostno-obveščevalni službi KGB, ki je znana po svoji brutalnosti in metodah, ki spominjajo še na čase Sovjetske zveze, pa o tem, kakšen režim vlada na beloruskih mejah med protesti in zakaj na ulicah ni tujih organizacij in aktivistov, ki bi jim nudili podporo. Pogovor smo začeli s protesti, ki so se dogajali ta teden:Intervju je opravil Luka Počivalšek.Komentarji
komentiraj >>