Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
KROFF REVOLUCIONARNEGA ROCK-a ZA VEDNO (1180 bralcev)
Torek, 19. 7. 2011
Luka P.... Kitajci praznujejo priključitev Tibeta ...
... sirski režim še vedno nasilno s protestniki ...
... beloruske oblasti po ploskanju prepovedale še rock ...
... Rusi si po napovedi Merklove, da bodo zaprli vse svoje jedrske elektrarne že meljejo roke ...
... Državni svet zavrnil predlog veta na zakon o državnem tožilstvu ...

Kitajska letos praznuje šestdeset let, odkar je njena vojska vkorakala v Tibet in si ga z nasiljem priključila. V današnjem govoru je kitajski podpredsednik Xi Jinping ob tej priložnosti zatrdil, da bo Kitajska zatrla vsakršno ogrožanje stabilnosti Tibeta. O kakšni stabilnosti je govora in kako to deluje v praksi, pa so navedle priče, ki se ob tem slavnostnem jubileju nahajajo v Lhasi. Ceste prestolnice Tibeta bodo zaprli za ves promet, za mir bo poskrbljeno s številnimi policisti, v hotelih pa bodo prepovedali sprejemati tuje goste. Kitajske oblasti so pravzaprav prepovedale obisk tujcev v celotni regiji, omejile so tudi vstop kitajskih državljanov, s čimer naj bi preprečile morebitne incidente ob praznovanju obletnice.

Sirski aktivist Rami Abdel Rahman iz Sirskega observatorija za človekove pravice s sedežem v Londonu je sporočil, da sirski režim še vedno nasilno obračunava s protestniki. Sirske varnostne službe naj bi namreč samo v zadnjih dveh dneh ustrelile trinajst civilistov, ki so sodelovali v protirežimskih protestih v Homsu. Siloviti spopadi v tem mestu divjajo že od konca minulega tedna, ko je prišlo do nasilja med pripadniki različnih v mestu živečih verskih ločin. Najnovejši val nasilja se je začel potem, ko so protestniki ugrabili tri alavitske podpornike režima, jih usmrtili in njihova razkosana telesa poslali nazaj njihovim družinam. Vodja Sirske lige za zaščito človekovih pravic Abdel Karim Rihavi je dejal, da so tovrstni spopadi nevaren znak razkroja sirske družbe in dodaja, da so nevarni, ker spodkopavajo revolucijo in koristijo le tistim, ki jo želijo pretvoriti v državljansko vojno.

Beloruske oblasti so po ploskanju prepovedale še revolucionarni rock. Radijskim postajam je tako zaukazano, da ne smejo vrteti nekaterih priljubljenih ruskih pesmi, ki bi lahko v času protestov proti režimu predsednika Aleksandra Lukašenka spodbujale revolucionarne ideje. Med pesmimi se je že znašla tudi pesem ruske rock ikone Viktorja Coija z za beloruske oblasti grozečim naslovom Čas je za spremembe. Beloruski glasbeni kritik Dmitri Podbrezinski je dejal, da predstavnik ministrstva za informiranje enostavno pokliče radijsko postajo in ji preprosto prepove predvajanje določenih pesmi ali izvajalcev. Po številnih ruskih rock skupinah, ki so jih prepovedali, so se na črni listi že znašli tudi nekateri domači bendi.

Med uradnim obiskom ruskega predsednika Dmitrija Medvedjeva v Nemčiji je njegova glavna prioriteta Nemcem prodati še več energentov. Vse je v luči nedavnih dogodkov v Fukušimi, ko je nemška kanclerka Angela Merkel napovedala, da namerava Nemčija zapreti vse svoje jedrske elektrarne po državi. Uradna Moskva je vedno bolj zadovoljna. Če bo evropsko povpraševanje tako visoko, kot upajo v podjetjih, kakršno je Gazprom, kar pričajo nedavne raziskave ob napovedi ustavitve številnih jedrskih central, pa v Rusiji že razmišljajo o gradnji tretjega podvodnega plinovoda Severni tok.

Državni svet je z enajstimi glasovi za in trinajstimi proti zavrnil predlog veta na zakon o državnem tožilstvu. Predlog je predlagala komisija za državno ureditev in po njihovem mnenju je zakon preobsežen in prenormiran, državno tožilstvo pa podreja izvršni veji oblasti. Po besedah svetnika Jerneja Verbiča bi moral zakon krepiti neodvisnost državnega tožilstva, a je ravno nasprotno, saj daje preveč pristojnosti ministru. Drugačnega mnenja je pravosodni minister Aleš Zalar, ki meni, da zakon krepi samostojnost državnih tožilcev. Prepričan je, da vsi v tej državi delimo isto mnenje, da mora biti tožilstvo uspešnejše pri pregonu predvsem gospodarskega kriminala in korupcije.Komentarji
komentiraj >>