Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Je lahko Orwell popularen v Sloveniji tako kot v Veliki Britaniji? (2271 bralcev)
Petek, 22. 7. 2011
Luka T. & Goran B.Kompleksna zgodba okoli tabloida News of the World odpira vprašanja novinarske, pa tudi politične in policijske etike. Hkrati pa je to lekcija o stanju zahodnih demokracij in prepletenosti medijev, kapitala, politike in policije. Državljanom zahodnih demokracij pošilja sporočilo dobre stare politične paranoje, ki pravi, da so orwellovske lovke nadzora v sodobnosti lahkega sledenja informacijskemu prometu veliko daljše, kot si morda mislijo.

Oddaja v celoti:Zadnje tedne po medijih odmeva prisluškovalna afera okoli tabloida News of the World, ki je bil do ukinitve delovanja 10. julija 2011 v lasti Rupert Murdochove News Corporation. Afera se sicer razvija že tedne, njenim začetkom pa lahko sledimo vse do leta 2006, ko so se pojavile kritike londonske metropolitanske policije v primeru potencialnega prisluškovanja s strani časopisa News of the World. Skozi leta so vdirali v mobitele in sporočila na telefonskih tajnicah, prisluhe in druge zasebne podatke pa so kupovali tudi od policije. Žrtve vdora v zasebnost so bile tako iz vrst zvezdnikov, politikov in kraljeve družine kot tudi nekateri sicer nejavni posamezniki. Afera je zajezila širjenje Murdochovega medijskega imperija na Otoku, saj mu zaradi nje ni uspel prevzem večinskega deleža medijske družbe BskyB, sam Murdoch in bivša urednica News of the World Rebekah Brooks pa odgovarjata preiskovalni komisiji.

Za celotno afero bi lahko rekli, kot je dejal filozof Slavoj Žižek za razkritja Wikileaks: pri vsej zadevi je najbolj presenetljivo to, da ni pravzaprav nič presenetljivega. Namigovanja in ugibanja o v praksi uveljavljeni in nelegalni metodi novinarjev News of the World in zvezah med Murdochovim medijskim imperijem ter politiko in policijo se, kot rečeno, vlečejo že leta. O lekciji, ki jo lahko potegnemo iz dogajanja v Angliji, smo spregovorili s predsednikom Društva novinarjev Slovenije Matijo Stepišnikom:Temen podton celotni aferi pa je dodala smrt nekdanjega novinarja časnika News of the World Seana Hoara, ki so ga 18. julija našli mrtvega na njegovem domu. Po njegovem pričanju naj bi urednik Andy Coulson, ki je kasneje postal piarovec britanskega premierja Davida Cameron, od njega pričakoval rezultate, te pa naj bi dosegel tudi z vdiranjem v telefonske tajnice. Kako so sami vdori potekali, nam je razložil Milan Zaletel, član uprave za finance pri podjetju Simobil:Prepletenost politike in medijev in vprašljiva vloga policije pri vsej stvari izpostavljata precej vprašanj o tem, kdo naj izvaja preiskavo. Pravnika s področja informatike Benjamina Lesjaka smo vprašali, kdo v Sloveniji bi bil pristojen za to preiskavo, če bi se podoben incident ponovil tukaj.Predsednik Društva novinarjev Slovenije opozarja, da je zgodba pomenljiva tudi za slovenske razmere:Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar ob tem opozarja na ignoranco nadzornih organov ob indicih vdorov v zasebnost:Pirc Musarjevo smo povprašali tudi po drugih primerih groženj zasebnosti, ki bi morali biti preiskani, pa niso.Predsednika komisije za preprečevanje korupcije Gorana Klemenčiča smo vprašali glede sistemskih varovalk pri vdoru v zasebnost in ali je ta danes ogrožena zgolj s strani države ali pa te grožnje prihajajo tudi iz drugih virov:
Kompleksna zgodba okoli tabloida News of the World odpira vprašanja novinarske, pa tudi politične in policijske etike. Hkrati pa je to lekcija o stanju zahodnih demokracij in prepletenosti medijev, kapitala, politike in policije. Državljanom zahodnih demokracij pošilja sporočilo dobre stare politične paranoje, ki pravi, da so orwellovske lovke nadzora v sodobnosti lahkega sledenja informacijskemu prometu veliko daljše, kot si morda mislijo.

Kultivirala sta Goran Bečirevič in Luka Tetičkovič.Komentarji
komentiraj >>