Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
SEVERNOKOSOVSKI KROFF (1313 bralcev)
Torek, 26. 7. 2011
Boris V.... Britanska policija preiskuje povezave Breivika z angleškimi desničarji ...
... Konfuznost in spopadi na severu Kosova ...
... Nesreča maroškega vojaškega letala - 78 mrtvih ...
... Hamas usmrtil dve osebi zaradi kolaboracije z Izraelom ...
... Pahor naivno v Jeruzalemu ...

Britanska policija po poročanju tamkajšnjih medijev preiskuje navedbe, da naj bi bil avtor norveškega pokola Anders Behring Breivik povezan z britanskimi skrajnimi desničarji in da naj bi načrtoval napade tudi v Veliki Britaniji. Na Norveško je tako odšel predstavnik Scotland Yarda. Breivik se je po poročanju medijev lani udeležil shoda gibanja English Defence League, s 150imi člani gibanja pa naj bi imel stike preko elektronske pošte, kar je vodja tega fašističnega gibanja Stephen Lennon sicer zanikal. Lennon je opozoril, da bi se lahko podoben napad zgodil tudi v Veliki Britaniji in sicer v naslednjih petih do desetih letih. Povezave Breivika z domačimi skrajnimi desničarji preiskujejo tudi nemške oblasti, saj naj bi bil Norvežan v stiku z neonacisti v Dortmundu.

Potem ko se je kosovska policija umaknila z mejnega prehoda s Srbijo, Brnjak, ki ga je ponoči zasedla, se je posebna enota policije zopet napotila tja, a po besedah srbskega ministra za Kosovo in Metohijo Gorana Bogdanovića nadzora nad prehodom ni prevzela. Prišlo pa je do novega spopada med kosovsko policijo in Srbi na severu, v katerem naj bili ranjeni pripadnik kosovske policije in trije Srbi. Do streljanja je prišlo v mestu Varage, ko naj bi kosovski policisti streljali na štiri avtomobile Srbov, parkirane na cesti. Okoliščine spopada niso znane, kar velja tudi dogajanje na severu Kosovu nasploh. Poveljnik Kfor-ja Erhard Bűhler je medtem ukazal napotitev portugalske enote na mejni prehod Brnjak. O zadnjih zapletih na Kosovu smo govorili z Majo Kocijančič, predstavnico urada Visoke predstavnice Evropske unije za zunanjo in varnostno politiko, Catherine Ashton:

V nesreči maroškega vojaškega letala na jugu države je po poročanju vojske umrlo 78 ljudi na krovu, ostali trije pa so hudo ranjeni. Šlo je za transportno letalo C-130 Hercules, ki je strmoglavilo blizu Zahodne Sahare, predela Maroka, ki zahteva neodvisnost. V času strmoglavljenje je bila megla zelo gosta in tudi vojska za nesrečo krivi slabo vreme.

V Gazi vladajoče palestinsko gibanje Hamas je zaradi kolaboracije z Izraelom usmrtilo dve osebi, ni pa potrjeno, na kakšen način niti kdo sta bili. Agencija Reuters kljub temu poroča, da gre za očeta in sina, domnevno stara 60 in 29 let, ki naj bi po besedah predstavnikov Hamasa priznala oskrbovanje Izraelcev z informacijami, ki so jim pomagale najti in ubiti tudi vodjo Hamasa Abdela Aziza al Rantisija leta 2004. Čeprav bi moral po zakonu usmrtitve prej odobriti palestinski predsednik Mahmud Abas, se Hamas za to ni zmenil, saj Abasu, ki mu je leta 2009 potekel štiriletni mandat, legitimnosti več ne priznava. Palestinski center za človekove pravice je usmrtitvi, domnevno obešanji, obsodil in sporočil, da ni zakonske utemeljitve za to, da Hamas ni pridobil Abasove ratifikacije. Besni člani družine ubitih so po poročanju agencije Associated Press v protest zažigali gume in blokirali cesto.

Premier Pahor se je v Jeruzalemu v okviru svojega tridnevnega obiska Izraela in okupiranih palestinskih ozemelj srečal z izraelskimi in palestinskimi gospodarstveniki. Po Pahorjevem mnenju je pomanjkanje zaupanja med obema narodoma ena od ključnih težav pri ponovnem zagonu mirovnih pogajanj, slovenski premier pa je dodal, da je treba gojiti medčloveške odnose, saj da se le na ta način ustvarja ozračje, v katerem bo mogoče priti tudi do političnega dogovora med Izraelom in Palestinci. O končanju nezakonite izraelske okupacije palestinskih ozemelj kot o ključnem pogoju za resničen mirovni proces Pahor ni spregovoril. Je pa glede možnosti gospodarskega sodelovanja s Slovenijo izpostavil potencial slovenske turistične panoge.Komentarji
komentiraj >>