Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
KROFF JEBENE LAKOTE (1350 bralcev)
Petek, 29. 7. 2011
Boris V.... Težave z razdeljevanje hrane v Somaliji ...
... V Španiji predčasne volitve 20. novembra ...
... Moody's grozi Španiji z znižanjem ocene ...
... Na Kosovu napeto ...
... Tadić ne izključuje vpletenosti Prištine v požig mejnega prehoda Jarinje ...

Pripadniki enot Afriške unije so sporočili, da so od islamističnih upornikov iz vrst gibanja al-Šabab prevzeli ozemlje v somalijskem glavnem mestu Mogadiš, potem ko naj bi ti ogrozili razdeljevanje pomoči v mestu. Do spopadov je prišlo dan potem, ko je Program Združenih narodov za hrano začel z letali dovažati hrano v mesto iz Nairobija. V Mogadiš masovno prihajajo begunci iz drugih delov države, od koder jih je pregnala lakota zaradi najhujše suše v zadnjih 60ih letih. Govorili smo z Jane Andrews, predstavnico Programa Združenih narodov za hrano, in jo vprašali, kateri predeli so najbolj ogroženi zaradi lakote:

Predčasne parlamentarne volitve v Španiji bodo 20. novembra. Za ta datum jih je namreč razpisal premier Jose Luis Rodríguez Zapatero, ki je sicer že napovedal, da se ne bo potegoval za ponovni mandat. Socialistično stranko bo tako na volitvah vodil nekdanji notranji minister Alfredo Perez Rubalcaba, ki je tudi kandidat stranke za predsednika vlade. Redne volitve v Španiji bi bile sicer marca prihodnje leto, za zdaj pa bolje kaže opozicijski desni Ljudski stranki, ki je socialiste že premagala na majskih lokalnih volitvah.

Bonitetna agencija Moody's je zagrozila z znižanjem ocene španskih državnih obveznic za eno stopnjo. Za to je agencija navedla več razlogov. Glavni med njimi je, kot pravijo pri Moody's, da drugi reševalni paket za Grčijo, sprejet prejšnji teden, ni zmanjšal skrbi v evroobmočju. Nižje ocenjeno bo morda tudi pet španskih bank, med njimi dve, ki največ posojata, Banco Santander in Banco Bilbao Vizcaya Argentaria. Pri Moody's so tudi izpostavili, da regionalni vladi v Baskiji in Kataloniji ne dohajata centralne vlade pri krčenju porabe. Naj spomnimo, da obstaja v Španiji močno nasprotovanje vladnim varčevalnim ukrepom, država pa se ubada tudi z najvišjo brezposelnostjo v Evropski uniji.

Na severu Kosova ostaja napeto. Srbi so z barikadami zaprli cesti, ki povezujeta Kosovsko Mitrovico s severom in vzhodom države. Mimo niso pustili niti vozil Natovih sil, KFOR. Poveljnik KFOR-ja, Erhard Bűhler je zato zbranim Srbom dejal, da se z njimi ne bo več pogovarjal, dokler ne odstranijo barikad, za to pa jim je postavil rok do 16. ure. Po izteku tega ultimata Srbi barikad niso umaknili, a zaenkrat KFOR, čigar tam prisotne enote sestavljajo tudi vojaki iz Slovenije, še ni uporabil sile. Ovire na cesti pa je postavil tudi KFOR in sicer je zablokiral mejna prehoda Jarinje in Brnjak, s čimer so Kosovo praktično odrezali od Srbije. Srbi na barikadah sicer zahtevajo, da so na omenjenih prehodih nameščeni policisti in cariniki srbske narodnosti ter da se nedavno sprejeti kosovski embargo na uvoz iz Srbije tam ne izvaja.

Medtem je srbski predsednik Boris Tadić za srbsko televizijo B92 dejal, da je najbolj pomembno preiskati, kdo je odgovoren za sredin požig prehoda Jarinje, in dodal, da ni izključeno, da za napadom stoji uradna Priština, saj da je napad izjemno škodoval srbski pogajalski poziciji. Tadić je dejal, da ni dvoma, da so huligani prišli iz Kosova in ne iz Srbije, poleg tega pa je rekel, da je dobro poznano, da imajo kosovske kriminalne strukture močne povezave s prištinsko administracijo.Komentarji
komentiraj >>