Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
OFF PREMIERSKE DEMENCE (1351 bralcev)
Petek, 12. 8. 2011
Boris V.… libijski uporniki zavzeli del mesta Brega …
… Sirija nič bolj mirna …
… nove žrtve med tujimi vojaki v Afganistanu ...
… odpoklic kitajskih hitrih vlakov po nesreči …
… Pahor vztraja, da je politična kriza luksuz, ki si ga ne moremo privoščiti …

OFF NAPOVEDNIK

Izgredi v Londonu sporočajo, da je dovolj ena smrt, da mesto zagori, pa naj bodo razlogi legitimni ali ne. Na Kitajskem je tolerančni prag ljudi postavljen precej nižje, vsaj v eni najrevnejših provinc Guizhou. Prišlo je do spopadov s policijo in zažiganja avtomobilov, izgrednikov pa naj bi bilo na stotine. Povod naj bi bil incident, v katerem so mestni redarji ranili starejšo žensko, ki je napačno parkirala svoj motor. Pred poslopjem regionalne vlade se je zato zbrala množica, kmalu pa so se začeli izgredi.

A kitajski izgredniki niso tako brezglavi kot njihovi angleški kolegi. Medtem ko so mulci po Angliji zažigali avtomobile kar počez in si trajno sposojali dobrine iz lokalnih trgovin, so kitajski izgredniki svoj bes usmerili v oblast. Tako so zažigali avtomobile, ki pripadajo predstavnikom lokalnih oblasti, in napadli policijo. Izgredi so sicer trajali le nekaj ur, oblasti pa lahko skrbi vedno pogostejša periodičnost takšnih dogodkov na Kitajskem.

Berete dobro usmerjen OFF program Radia Študent.

OFF PROGRAM

Predstavnik libijskih upornikov Mosa Mahmud al-Mograbi je dejal, da so uporniki zajeli oziroma, kot je dejal, osvobodili dele mesta Brega, ki je strateškega pomena za Gadafijeve sile. Po poročanju Al Džazire so utrpeli uporniki pri zavzetju 40 žrtev, od tega sedem smrtnih. Zahodni del mesta, v katerem sta naftna infrastruktura in pristanišče, je še vedno v rokah Gadafijevih sil, uporniki pa ga želijo zavzeti, saj bi jim to omogočilo ponoven izvoz nafte. Spopadi med uporniki in Gadafijevimi silami potekajo tudi južno od mesta. Uporniki se želijo namreč prebiti čim bližje glavnemu mestu Tripolis, v katerem ima Gadafi svoj štab. Ali bo upornikom uspelo obdržati zavzeti del Brege, bo odvisno tudi od morebitne protiofenzive.

V Siriji se nasilje nadaljuje. Vladne sile naj bi po navedbah Sirskega observatorija za človekova pravice s tanki in oklepnimi vozili vdrle v mesto Han Šejhun, iz katerega je slišati močno streljanje. Vojska naj bi akcije izvajala tudi v predelih Damaska. Včeraj naj bi bilo v napadih vojske po državi ubitih več kot dvajset ljudi, od začetka vstaje marca pa naj bi umrlo že več kot 2000 ljudi, od tega 1750 civilistov. Režim Bašarja al-Asada se sooča z vedno močnejšimi pritiski iz tujine. Ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton je pozvala Kitajsko, Rusijo in Indijo, naj povečajo pritiske na sirske oblasti. Poslušajmo, kaj je na to temo povedala v intervjuju za ameriško televizijo CBS:

V četrtek je bilo na jugu Afganistana ubitih sedem vojakov mednarodnih sil ISAF, od katerih je bilo pet Američanov, ISAF pa nacionalnosti drugih dveh še ni obelodanil. Dan prej je bil v eksploziji obcestne bombe ubit še en pripadnik sil ISAF. Severno od glavnega mesta Kabul je bil včeraj ubit tudi francoski vojak, štirje pa so bili ranjeni. Ponovno je šlo za tako imenovano improvizirano eksplozivno telo, ki je razneslo vozilo, v katerem so se prevažali vojaki. Samo ta mesec je v Afganistanu umrlo več kot 50 pripadnikov tujih enot, v zadnjem letu pa tudi več kot 1000 civilistov.

Po nesreči dveh kitajskih hitrih vlakov prejšnji mesec, v kateri je umrlo 40 ljudi, se je državno podjetje, ki izdeluje vlake, odločilo za odpoklic 54 hitrih vlakov. Oblasti so sicer odredile začasno ustavitev vseh projektov hitre železnice. Prav tako bodo izvedeni varnostni pregledi obstoječih linij, sprejete bodo hitrostne omejitve, pred odobritvijo novih projektov pa bo ponovno ocenjena njihova varnost. Ne glede na sedanje probleme pa oblasti zatrjujejo, da bo Kitajska nadaljevala z razvojem sistema hitrih železnic.

Čeprav je v Angliji noč minila brez izgredov, so ti terjali že peto žrtev. V bolnišnici je zaradi poškodb glave namreč umrl 68-letni Richard Mannington Bowes, ki je bil v ponedeljek hudo poškodovan na zahodu Londona. Napadli so ga namreč izgredniki, ko so videli, da želi pogasiti ogenj, ki so ga zanetili. Policija je v zvezi z dogodkom že aretirala nekega 22-letnika. V izgredih je tako, če ne štejemo smrti Marca Duggana, ki je sprožila nerede, umrlo 5 ljudi. Poleg omenjenega Bowesa še 26-letnik, ki je bil najden ustreljen v avtomobilu na jugu mesta, in trije ljudje, ki jih je prav tako na jugu mesta povozil avtomobil, ki je z veliko hitrostjo zapeljal v množico, ki je branila svoje premoženje. Tudi v tem primeru je policija prijela nekaj osumljencev. Policija kljub dvema zaporednima nočema brez izgredov ne namerava zmanjšati svoje prisotnosti na ulicah. Po Londonu bo tako še prek vikenda korakalo 16.000 policistov.

Premier Pahor vztraja pri svojem zanikanju, da obstaja v Sloveniji politična kriza. Tako je za časnik Večer zapisal, da bi bila v zapletenih okoliščinah, ki zahtevajo odločne odzive, politična kriza odvečen luksuz, ki si ga ne moremo privoščiti. Dodal je, da mora priti v političnem razredu do dogovora, kako na predčasnih volitvah izvoliti novo vlado brez nekoristne vmesne blokade odločanja. V Sloveniji se je po njegovem mnenju v času, ko je večina sveta drsela v recesijo, prehitevalo v obljubah glede gospodarskega in socialnega napredka. Pahor je zapisal, da bi bilo nadaljnje proračunsko zadolževanje in višanje javnega dolga nesprejemljivo in da so reforme, ki morajo imeti za cilj povečanje konkurenčnosti, neizogibne. Brez zadolževanja in teh reform bo treba sorazmerno s socialnim položajem znižati življenjski standard prebivalstva, je zagrozil premier. Za kratek komentar smo prosili publicista Bernarda Nežmaha:

Potem ko je Svet slovenskih organizacij, ena od krovnih organizacij Slovencev v Italiji, uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu v začetku meseca očital znižanje financiranja in poskusov vplivanja na organiziranost krovnih organizacij Slovencev v Italiji, se je vladni urad odzval na očitke. Na uradu so dejali, da je zmotno prepričanje, da mora biti denar krovnim organizacijam manjšine zagotovljen avtomatično. Urad je namreč Svetu slovenskih organizacij in Slovenski kulturno-gospodarski zvezi letos znižal dodeljena sredstva za okoli 34.000 evrov na organizacijo. To naj bi po mnenju Sveta slovenskih organizacij pomenilo nesprejemljiv in izsiljevalski poskus poseganja v njihovo organiziranost, saj je Žekš, vodja vladnega urada, zmanjšanje sredstev utemeljeval s tem, da slovenska manjšina v Italiji ni sprejela ukrepov za racionalnejše delovanje krovnih organizacij. Na uradu so dodali, da verjamejo, da bo svet slovenskih organizacij zmanjšanje sredstev prenesel z lahkoto. Ta organizacija je tako v sklopu razpisa za področje zamejstva prejela 180.000, Slovenska kulturno-gospodarska zveza pa 186.000 evrov.Komentarji
komentiraj >>