Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
INTERNETNA NEVTRALNOST (1676 bralcev)
Ponedeljek, 15. 8. 2011
Božidar K.Internetna ali spletna nevtralnost je relativno nov pojem, uporabljan šele slabo desetletje. Internetna nevtralnost se nanaša na nevtralnost spletne infrastrukture in posledično internetnih ponudnikov in operaterjev, ki so njeni lastniki. Ti bi se naj, ob spoštovanju principa nevtralnosti, vzdržali favoriziranja enih vsebin oziroma aplikacij pred drugimi.

Oddaja v celoti:


Slišali ste interpretacijo Heglove misli iz njegovega dela Osnovni elementi filozofije prava, ki jo je na konferenci re:publica iz leta 2010 v Berlinu uporabil Timothy Wu, sicer profesor prava na Univerzi v Kolumbiji in eden od vodilnih akademikov za idejo internetne nevtralnosti. Internetna ali spletna nevtralnost je relativno nov pojem, uporabljan šele slabo desetletje, ki pa se na formalni ravni sklada z mnogimi zgodovinskimi idejami, kot je denimo ideja javnega prevoznika, javne telefonije, javne električne infrastrukture in podobnih. Pri vseh omenjenih idejah, ki so bile uzakonjene že daleč nazaj, se predpostavlja nevtralnost postavljene infrastrukture. Pošta tako ne more zavrniti pošiljatelja, na cestah lahko vozijo avtomobili vseh znamk, v vtičnico v vašem domu pa lahko priključite multipraktik kateregakoli podjetja. Podobno je z idejo internetne nevtralnosti, le da se ta nanaša na nevtralnost spletne infrastrukture in posledično internetnih ponudnikov in operaterjev, ki so njeni lastniki. Ti bi se naj torej, ob spoštovanju principa nevtralnosti, vzdržali favoriziranja enih vsebin oziroma aplikacij pred drugimi.

Vendar je debata na tem področju mnogokrat zmedena, do nesporazumov med zagovorniki in nasprotniki nevtralnosti pa prihaja tudi zaradi več definicij tega, kaj pomeni internetna nevtralnost. Pogovarjali smo se s Petrom Sterletom, zaposlenim na direktoratu za informacijsko družbo, na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, in ga vprašali, kaj naj pod pojmom internetne nevtralnosti pravzaprav razumemo, kaj je njegova uradna definicija in s kakšnimi problemi se srečuje?V zadnjih letih je več ponudnikov, predvsem v Združenih državah Amerike, vendar tudi v državah članicah Evropske unije, blokiralo dostop do nekaterih vsebin oziroma aplikacij. V teh primerih sicer ni šlo za cenzuro, ki je problem predvsem v državah s totalitarno oblastjo, ampak za diskriminacijo konkurence. Nizozemski mobilni operater KPN je tako na svojem omrežju blokiral uporabo aplikacije Skype, saj je na njihovi infrastrukturi konkurirala njihovi lastni telefonski storitvi. Nizozemska vlada je v odgovor na to kot prva država v Evropi in druga na svetu, za Čilom, uzakonila internetno nevtralnost.

Timothy Wu vidi v takšnih dejanjih operaterjev globlji problem. Ker internet dojema kot sodobno infrastrukturo, se boji, da bo v primeru, da se v Združenih državah Amerike internetna nevtralnost ne uzakoni, vajeti medmrežja prevzel monopol. Poslušajmo del njegovega govora, ki ga je leta 2008 pripravil za ameriški odbor za trgovino.V Združenih državah je sicer ta strah prisoten zaradi konkretnih kršitev spletne nevtralnosti. Kako je s takšnimi kršitvami v Sloveniji in Evropski uniji in kaj se dogaja na zakonodajni ravni? Peter Sterle:Timothy Wu pa se je, preden je postal vodilni zagovornik internetne nevtralnosti, ukvarjal prav s prodajo tehnologije za diskriminacijo internetnih vsebin. Zaradi vrste njegovih strank in namenov, v katere uporabljajo to tehnologijo, Wu opozarja na nevarnost cenzure in nadzora v prihodnosti, če se ne bo tega ustrezno zakonodajno preprečilo.Sterle se sicer strinja s trditvijo, da ista tehnologija, ki omogoča svobodo, omogoča potencialno tudi večji nadzor nad uporabniki, vendar polaga odgovornost za to, da ostane ta tehnologija v vlogi emancipacije posameznika, v demokratične vlage in nadnacionalne entitete, kot je organizacija Združenih narodov.Ko govorimo o uzakonjenju internetne nevtralnosti, torej ne smemo pozabiti na splošne zakone in nacionalne ustave, ki marsikje že onemogočajo neke določene načine zlorabe s strani ponudnikov telekomunikacijskih storitev. Vendar pa gre pri internetu, ki je relativno mlad medij, ponekod za takšne specifične probleme, ki jih obstoječa zakonodaja ne ureja. Nevarnosti so torej na obeh straneh. Peter Sterle:Iz povedanega lahko sklepamo, da je koncept internetne nevtralnosti koncept, ki nam omogoča večjo svobodo govora, informiranost in emancipacijo pa tudi lažje in cenejše življenje. Vendar pa se zdi, da je uzakonjenje takšne nevtralnosti dolgotrajen demokratičen proces, ki se ne tiče zgolj medmrežja, pač pa tudi drugih oblik infrastrukture. Ta proces se je do neke mere že izoblikoval skozi zgodovino, se bo pa velik korak na tem konkretnem področju verjetno zgodil v naslednjih nekaj letih ali desetletjih. Glede na privilegiranost, ki nam jo splet v obliki informacij nudi dandanes, se najbrž splača aktivno sodelovati pri konceptih in idejah, ki lahko v prihodnosti korenito spremenijo življenja tako nam kot generacijam, ki nam sledijo.

Po medmrežnem duhu časa je srfal Božidar Kolar.Komentarji
komentiraj >>