Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
KROFF GOREČEGA LUKSUZA (1334 bralcev)
Četrtek, 18. 8. 2011
Boris V.... al-Asad miri Ban Ki Moona ...
... V Siriji storjeni zločini proti človečnosti? ...
... napadi na jugu Izraela ...
... gori berlinski mobilni luksuz ...
... kaj pomeni odločitev Vrhovnega sodišča za študentske organizacije? ...

Iz Združenih narodov so sporočili, da je sirski predsednik Bašar al-Asad generalnemu sekretarju te organizacije Ban Ki Moonu zagotovil, da so vojaške in policijske operacije v mestih s protivladnimi protesti končane, kar so sirski aktivisti že zanikali. Po njihovih navedbah je včeraj umrlo 20 ljudi, varnostne sile pa so izvedle tudi številne aretacije. O žrtvah poročajo iz mest Homs in Hama, vojaške operacije pa naj bi se nadaljevale tudi v mestu Alepo na severu države.

Danes objavljeno poročilo Sveta Združenih narodov za človekove pravice sicer ugotavlja, da bi nasilne zadušitve protestov v Siriji, ki so vključevale tudi usmrtitve civilistov in mučenja zapornikov, lahko pomenile zločin proti človečnosti. Svet Združenih za človekove pravice je Varnostni svet že pozval, naj razmisli o predaji zadeve glede kršitev človekovih pravic v Siriji Mednarodnemu kazenskemu sodišču. Poročilo je pripravilo 13 strokovnjakov, ki so se pri delu oprli na pogovore z ljudmi tako v kot zunaj Sirije, poročila zdravnikov in videoposnetke ter fotografije, pogovarjali pa so se tudi z vojaki, ki so dezertirali. Poročilo bo v Varnostnem svetu danes predstavila komisarka Združenih narodov za človekove pravice Navi Pillay.

V več napadih na avtobus, avtomobil in patruljo izraelske vojske na jugu Izraela blizu Rdečega morja je bilo ubitih in ranjenih več ljudi. Prišlo je tudi do silovitih spopadov med izraelsko vojsko in napadalci. Ti naj bi po navedbah izraelskih medijev uporabili tudi protitankovsko raketo in topniške izstrelke, streljali pa naj bi iz Egipta. Izraelski obrambni minister Ehud Barak je za napad že obtožil Palestince z območja Gaze, ponovil izraelsko stališče, da je vir terorizma Gaza in zagrozil s povračilnimi ukrepi. Gaza je od kraja napada sicer oddaljena okoli 200 kilometrov. Hamas je zanikal kakršnokoli povezavo z napadi, poslanec Hamasa Salah al Bardaweel pa je za BBC dejal, da je napad naravna reakcija na okupacijo in agresijo na Gazo.

Nemiri v Angliji so končani, sedaj pa, sicer v precej manjši meri, gori Berlin. Od tam že tretjo noč zapored poročajo o zažigih avtomobilov, skupaj naj bi jih bilo zažganih več kot 30. Policija sicer meni, da ne gre za politične akcije, ampak za delo vandalov, odgovorna pa naj bi bila ena oseba ali skupina. Zažgani avtomobili so bili v veliki večini luksuzni, ki naj bi bili še posebej okoli 1. maja priljubljena tarča skrajnih levičarjev. A zažigi avtomobilov v Berlinu niso redkost. Letos jih je bilo po poročanju francoske tiskovne agencije zažganih skupno 147, od tega 63 samo ta mesec. Deloma naj bi šlo tudi zavarovalniške prevare.

Vrhovno sodišče je odločilo, da je Študentska organizacija univerze v Mariboru, ŠOUM, pravna oseba javnega prava in ne zasebnega, kakor se je organizacija tretirala do sedaj. Informacijski pooblaščenec je sicer že aprila 2008 izdal odločbo, v kateri je ugotovil, da je ŠOUM zavezan postopati po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja. Na podlagi omenjene odločbe je potem pooblaščenec ŠOUM-u naložil, da mu omogoči vpogled v dokumente v zvezi z volitvami v študentski zbor. ŠOUM je takrat vztrajal, da je pravna oseba zasebnega prava in da ni zavezan k posredovanju informacij javnega značaja. Zoper odločbo pooblaščenca je tako vložil upravni spor, pri čemer upravno sodišče tožbi ni ugodilo. Proti takšni odločitvi je ŠOUM vložil revizijo, ki pa jo je Vrhovno sodišče zavrnilo. Gre sicer za precedenčni primer in zaenkrat po besedah predsednika študentskega zbora Študentske organizacije univerze v Ljubljani, Roka Hodeja, ni še povsem jasno, ali bodo tudi vse druge članice Študentske organizacije Slovenije dobile status pravne osebe javnega prava. Hodeja smo vprašali, kaj odločitev Vrhovnega sodišča pomeni za Študentsko organizacijo Univerze v Ljubljani:

Zanimalo nas je tudi, kako bo spremenjen status vplival na financiranje zavodov pod okriljem študentskih organizacij:Komentarji
komentiraj >>