Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
OFF POGREBA PO GRŠKO (1574 bralcev)
Četrtek, 1. 9. 2011
Luka P.… Rusija priznala libijski nacionalni prehodni svet, istočasno opozarja na samovoljnost NATA ...
... predstavniki več kot 30ih držav in mednarodnih organizacij v Parizu o prihodnosti Libije ...
… režimski zločini proti človeštvu prepričali sirskega državnega tožilca k odstopu …
… sestanek Nevidnih delavcev s predsednikom države Danilom Turkom …
… Rupel z novimi idejami glede slovenske zunanje politike ...

OFF NAPOVEDNIK

Kako iznajdljivi so nepridipravi vseh vrst, je bolj ali manj znano. Da pa se tu in tam kdaj lahko tudi najbolj premetenim zalomi, je šolski primer nedavni dogodek v Atenah. Več sto udeležencev pogreba blizu grške prestolnice je na žalni ceremoniji čakalo za tovrstne dogodke nič kaj tradicionalno presenečenje. Svojci pokojnika so namreč, kot se spodobi za sprejem na tradicionalnem pravoslavnem pogrebu pri lokalni pekarni, naročili tradicionalne piškote kuramiedes.

Da vse le ni bilo tradicionalno, so poskrbeli v že omenjeni lokalni pekarni, v kateri so nekateri delavci - peki sodelovali z bolgarsko mafijo, ki se je ukvarjala pretežno s tihotapljenjem drog. Tihotapci so nameravali več kot 60 kilogramov kokaina prešvercati tako, da so namesto s sladkorjem več sto piškotov posipali s kokainom. Nič hudega sluteči so tako na pogrebu namesto s sladkorjem posutih dobrot jedli posute s koko. Po poročanju lokalnega radia je eden od zaposlenih na svojo nesrečo na pogreb dostavil napačne piškote. Dogodek je pripeljal do pekarne policijo, ki je že prijela tihotapce. Ali se je na pogrebu po stimulansih v obliki „kuramiedes cocainedes“ razživelo in plesalo, kot se to počne na pogrebih v filmih Kusturice, pa ni znano.

Berete vedno ne-tradicionalen OFF program.


OFF PROGRAM

Na spletu se je pojavila video izjava, v kateri je svoj odstop sporočil glavni sirski državni tožilec v mestu Hama, Adnan Bakkour. Sporočil je, da je protestno odstopil zaradi zločinov proti človeštvu, ki so jih v minulih mesecih zagrešile varnostne sile al Asadovega režima in njegove tolpe. Bakkour je v izjavi dejal, da ima dokaze za več kot 72 usmrtitev, med katerimi je bilo veliko političnih aktivistov in miroljubnih protestnikov ter na stotine primerov mučenja. Kdaj je bil posnetek narejen, ni jasno, je pa sirska državna tiskovna agencija Sana že pred objavo tega videa poročala, da je bil Bakkour ugrabljen s strani teroristične skupine. Pri tem so navajali uradno policijsko izjavo v mestu Hama, v kateri naj bi državnega tožilca, njegovega telesnega stražarja in voznika ugrabila oborožena skupina v vasi Karnaz. Sam Bakkour je sicer sporočil, da je na varnem kraju, ki ga varujejo nasprotniki režima.


Ne glede na to, da libijski uporniki nadzorujejo večino države, so iz zveze NATO napovedali, da v kratkem ne nameravajo zapustiti Libije. Kot glavni razlog pričakovano navajajo, da še vedno obstaja povečana nevarnost za življenja libijskih civilistov. Odposlanec Rusije v NATU, Dmitrij Rogozin, pa pravi, da je argumente severnoatlantskega zavezništva sila težko jemati resno. Že prej so predstavniki NATA v izjavah večkrat zagotavljali, da več deset tisoč bomb, raket in vsega možnega streliva, ki je bilo lansirano na Libijo, nima škodljivih učinkov na civiliste, a se je kasneje izkazalo, da temu ni tako. K temu Rogozin dodaja, da moramo biti zelo previdni in da je težko verjeti, kar govorijo predstavniki zveze NATO danes.

Rogozin je tudi mnenja, da je NATO zavestno in odkrito presegel pooblastila resolucije Združenih Narodov 1973, ki so mu bila dana za zaščito libijskih civilistov. S tem se po njegovih besedah dokazuje nespoštovanje Varnostnega sveta Združenih narodov in kaže na to, da si bo NATO v bodoče prisvojil še pomembnejšo in močnejšo vlogo pri tako imenovanem posredovanju za zagotavljanje miru. 21. stoletje je Rogozin predstavil kot obdobje vojn za energetske vire. Pričakovati je, da se poraba v zahodnih državah v kratkem ne bo zmanjšala, kar pomeni, da bo prišlo do novih vojn za nove regije, bogate z energetskimi viri. Novi naj bi bili tudi ukrepi in strategije, določene v zahodnih državah, kot tudi namen NATA, ki naj bi imel v prihodnosti za zagotavljanje teh ciljev vse večjo vlogo.

Sicer pa je Rusija kljub številnim kritikam danes uradno priznala libijski nacionalni prehodni svet kot začasnega voditelja države, so sporočili z zunanjega ministrstva v Moskvi. Rusija se je pri glasovanju o resoluciji Varnostnega sveta Združenih Narodov, ki je omogočila napade letal NATA na cilje v Libiji, vzdržala, zahodne države pa kritizirala, češ da so se dejavno vključile v državljansko vojno v Libiji na strani upornikov. Libijske naftne družbe ob spremembi oblasti v Tripoliju tvegajo, da bodo ob več milijard dolarjev vredne posle v Libiji, saj so uporniki že napovedali, da bodo prednost dali podjetjem iz tistih držav, ki so jih podpirale v boju proti Gadafiju.

V isti luči se bodo popoldne v Parizu na mednarodni konferenci zbrali predstavniki več kot 30ih držav in mednarodnih organizacij, na kateri bodo razpravljali o prihodnosti Libije. Na konferenci, ki jo bosta skupaj gostila francoski predsednik Nicolas Sarkozy in britanski premier David Cameron, pa bodo o svoji prihodnosti odločali tudi predstavniki libijskega nacionalnega prehodnega sveta. Okoli 60 udeležencev bo razpravljalo o načinih podpore novim libijskim oblastem pri obnovi države po šestih mesecih spopadov. Med drugim naj bi našli rešitev pri financiranju obnove Libije. To se išče predvsem v čimprejšnji odmrznitvi sredstev Gadafijevega režima v tujini.

Hude poplave na jugozahodu Nigerije
so od minulega konca tedna terjale najmanj 102 življenji, je povedal predstavnik nigerijskega Rdečega križa. Poplave so posledica obilnega deževja v minulih dneh, najbolj pa so prizadele območje mesta Ibadan, ki leži 150 kilometrov severno od gospodarske metropole Lagos. Obilno deževje je povzročilo, da je tam popustil jez Eleyele. Pod vodo so številne hiše, ogromno ljudi je ostalo pokopanih pod ruševinami ali pa so jih odnesle narasle vode. Brez domov je ostalo več kot 2000 ljudi, med žrtvami je največ otrok. V Nigeriji so poplave v času deževne dobe, ki traja od aprila do septembra, sicer pogoste, vremenoslovci pa opozarjajo, da bo letos deževje še posebej močno.

Spletna stran WikiLeaks je objavila šifriran dokument, katerega vsebina za zdaj ostaja skrivnost, in kot pravijo, bodo pomembno obvestilo javnosti predstavili ob primernem trenutku. WikiLeaks njegove vsebine zaenkrat še ne želi razkriti, prav tako pa ga ni mogoče odpreti brez ključa za dešifriranje. Objava skrivnostnega dokumenta sodi v okvir objave novega svežnja več kot 130 tisoč ameriških diplomatskih depeš, nanašale naj bi se predvsem na razmere v Iraku in Afganistanu, pa tudi na Libijo. Številne naj bi se nanašale tudi na dvostranske odnose med Slovenijo in Hrvaško.


Ob 10. uri je v Socialnem centru Rog potekal sestanek predstavnikov Nevidnih delavcev sveta in predsednika Republike Slovenije Danila Türka. Pogovarjali smo se z aktivistko Nevidnih delavcev sveta, Danijelo Tamše, ki nam je povedala več o tem, kdo vse je bil prisoten na sestanku in kako je ta potekal:O kakšnih konkretnih rešitvah pa je bilo govora na sestanku?Zopet se je oglasil nekdanji zunanji minister in sedanji predsednik strokovnega sveta Slovenske demokratske stranke za zunanje zadeve Dimitrij Rupel. Kot je dejal, je njegova stranka definirala tri prednostne naloge na področju zunanje politike. SDS se tako zalaga za vitko diplomacijo, kar pomeni preureditev diplomatske mreže. Tako bi odpravili nekatera predstavništva v članicah Evropske unije in odprli nova v Afriki, Aziji in Južni Ameriki. Rupel bi tudi krepil sodelovanje s članicami skupine BRICS, torej z Brazilijo, Rusijo, Indijo, Kitajsko in Južno Afriko. SDS pa bi dala tudi večji poudarek sredozemski razsežnosti Slovenije.

SDS bi tudi na diplomatskem področju posegala v ustavo, in sicer bi v njo vnesli člen o tem, da ravnanje diplomatov ne sme biti strankarsko pristransko. Zakaj je takšno očitnost potrebno vnesti v ustavo, ni znano. Rupel je dejal, da bi morala Slovenija izkoristiti svoj ugled, ki naj bi si ga pridobila v preteklosti, in strateški položaj države, vključno z Luko Koper, ki je, citiramo, »dragulj v kroni slovenske zunanje politike,« konec citata. Če vemo, da se prav SDS najbolj zavzema za popolno osvoboditev gospodarstva od države, da ne rečemo družbe, preseneča, da Rupel tako odkrito zagovarja uporabo gospodarskega subjekta za dosego političnih ciljev.Komentarji
komentiraj >>