Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
OFF KVAZI UKREPOV (1144 bralcev)
Torek, 20. 9. 2011
Luka P.… libijski predhodni svet ujel visokega libijskega častnika, ki naj bi zagrešil številne zločine ...
… neprestano obstreljevanje protestnikov v Jemnu …
… odbor za finance in monetarno politiko sprejel novelo zakona o državnem poroštvu za zagotavljanje finančne stabilnosti v območju evra ...
… dvodnevni Festival stripa na različnih ljubljanskih lokacijah ...

OFF NAPOVEDNIK

V luči zadnjih medijsko odmevnih pedofilskih škandalov znotraj Katoliške cerkve po Evropi in drugod, so se pri belgijski Katoliški cerkvi odločili za res inovativen pristop pri reševanju kroničnega problema od boga poslanih. Od zdaj bodo morali bodoči semeniščniki pred začetkom opravljanja duhovniškega poklica opraviti psihološki test. Te posebne seanse, ki jih bodo vodili psihologi, naj bi pokazale, ali so nagnjeni k pedofiliji, in s tem ukrepom preprečili pedofilom, da bi se pridružili njenim svetim vrstam.

Belgijski nadškof Andre-Joseph Leonard se je pohvalil, da bo Cerkev tako storila vse in še več za zaščito otrok pred k pedofiliji nagnjenimi duhovniki. Pripravlja pa se tudi poseben pravilnik, ki bo preprečil nadaljnje zlorabe otrok s strani duhovnikov. Kaj vse bo pisalo v pravilniku, ni znano, ampak se že sedaj postavlja vprašanje, koliko bodo ta pravila pri pojavu pedofilije dejansko zalegla. Dušni pastirji imajo že sedaj preveč problemov z upoštevanjem povsem jasnih božjih zapovedi.


Berete Off program radia Študent, ki za to, da bi vedel, kaj je prav ali narobe, ne potrebuje nikakršnih posebnih pravilnikov in duhovnikov!


OFF PROGRAM

Predstavnik novega libijskega režima Mohamed Vardugu je sporočil, da so na jugu Libije ujeli visokega Gadafijevega libijskega častnika, vodjo obveščevalne službe v regiji Al Kofra, generala Belgasema al Abaja. Skupaj z generalom, ki so ga iskale sile libijskega prehodnega sveta, so zajeli tudi člane njegove družine. Kot je pojasnil Vardugu, je general v Kofri zagrešil številne zločine, ko je bilo mesto osvobojeno, pa je pobegnil in vodil sabotaže proti silam novega režima.

Jemenske vladne sile po pripovedovanju številnih prič nenehno obstreljujejo protestnike, ki so zavzeli določene dele glavnega mesta. Eksplozije naj bi Sano pretresale celotno noč, glede na izjave zdravnikov pa naj bi pri tem življenje izgubili dve osebi. Od nedelje, ko so vladne sile ponovno začele z zatiranjem protestnikov, ki so zasedli različne dele prestolnice, predsednika Alija Saleha pa pozivajo k odstopu, je umrlo že več kot 50 ljudi. Omenjeni val nasilja je najhujši v zadnjih mesecih. Priče pravijo, da vladni ostrostrelci s streh streljajo na protestnike, medtem ko jemenski ministri vztrajno zanikajo, da bi njihovi vojaki streljali na civiliste. Boji v polnem obsegu naj bi potekali tudi med Salehu lojalnimi silami in enoto vojske, ki je pred meseci prebegnila na stran protestnikov. Medtem pa je Saleh še vedno na zdravljenju v Savdski Arabiji in še naprej zavrača odstop ter obljublja, da se bo vrnil v državo.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je palestinskemu voditelju Mahmudu Abasu ponudil neposredne pogovore v generalni skupščini Združenih narodov. Abbas je že pred tem izrazil pripravljenost za pogovore, vendar je bil odločen, da prednostno pohiti s predlogom za priznanje palestinske države v Združenih narodih. Združene države Amerike in Izrael temu odločno nasprotujejo in so se poslužili ostre ter intenzivne diplomacije, da priznanje palestinske države v Združenih narodih preprečijo. Iz Gaze pa se zopet javlja novinar aktualnopolitične redakcije Radia Študent, Boris Vasev.Če pa želite več informacij o stanju v Gazi, lahko le-te najdete na spletni strani www.radiostudent.si/gaza.

V Združenih državah Amerike je bila s strani sorodnikov žrtev 11. septembra umaknjena še zadnja tožba. Družina Marka Bavisa, ki je bil na letalu, ki je poletelo z letališča v Bostonu, teroristi pa so se z njim zaleteli v drugi stolp Svetovnega trgovinskega centra v New Yorku, je umaknila tožbo proti letalski družbi United Airlines in varnostni službi. Družina je letalski družbi in varnostnikom na letališču v Bostonu očitala, da niso opravili svojega dela, ker so dopustili, da se je pet članov mreže Al Kaida na letalo vkrcalo z noži in obrambnimi razpršili ter ugrabilo letalo.

Posebna poročevalka Združenih narodov za človekove pravice do varne pitne vode in sanitarij
, Catarina de Albuquerque, je predstavila poročilo o stanju na tem področju na Japonskem, v Združenih državah in Sloveniji. Zanimivo, da so Združeni narodi ravno te tri države izpostavili, nekako pa se je zraven dveh velesil znašla Slovenija. Poročilo ugotavlja, da omenjene države ne dosegajo standardov, ko gre za obrobne populacije. Združene države imajo največ težav s spoštovanjem pravic brezdomcev, pri čemer je poročilo posebej izpostavilo primer odnosa v kalifornijski prestolnici Sacramento. Tam so mestne oblasti kriminalizirale opravljanje telesnih potreb v javnosti, obenem pa zaprle javna stranišča. To je brezdomce postavilo v nemogoč položaj. Japonske oblasti imajo problem z odnosom do korejske manjšine v primerih, ko naselbine te skupnosti nimajo urejenega legalnega statusa.

Slovenija pa ima podoben problem v odnosu do romske skupnosti. Pri romskih skupnostih naj bi bil največji problem v neurejenosti različnih dovoljenj, kakor tudi v tem, da jim večinsko prebivalstvo ni pripravljeno prodati zemljišč. Na Dolenjskem je tako le 20 odstotkov večinskega prebivalstva pripravljeno Romom prodati nepremičnine.

Spletna stran WikiLeaks in njen ustanovitelj Julian Assange sta se po blokadi kartičnega poslovanja s strani Vise in Mastercarda odločila sredstva za svoje delovanje iskati preko spletne dražbe. Med desetimi predmeti, ki so jih ponudili na eBayu kot unikatne spominke, so na primer s strani Assangea podpisana različica tajne diplomatske depeše, vrečica kave, ki jo je iz londonskega zapora pretihotapil Assange, in njegov portret. Med najdražjimi pa je eden od dveh prenosnih računalnikov, ki so jih uporabili za objavo diplomatskih depeš. Začetna cena za prenosnik znaša 6.863 evrov.

Kmetijski ministri Evropske unije v Bruslju razpravljajo o pomoči s hrano za najbolj ogrožene v Uniji. Sestanek velja za zadnjo priložnost za preprečitev drastičnega zmanjšanja takšne evropske pomoči revnim. Program razdeljevanja hrane najbolj ogroženim je bil vzpostavljen leta 1987, v prihodnjem letu pa mu grozi zmanjšanje s približno 500 milijonov evrov na okoli 113 milijonov evrov, medtem ko bo leta 2013 morda celo ukinjen. Sodišče Evropske unije je po pritožbi Nemčije namreč presodilo, da je sedanji program neskladen s skupno kmetijsko politiko Unije, in zahtevalo, da pokriva le hrano iz interventnih zalog, ne pa nakupovanja hrane na trgu. Ukinitev programa na temelju skupne kmetijske politike zagovarjajo Nemčija, Velika Britanija, Nizozemska, Švedska, Danska in Češka, ki menijo, da bi moral ta temeljiti na socialni politiki posameznih držav članic. Med največjimi nasprotnicami pa so Francija, Italija in Poljska, ki imajo od programa največ koristi.


Odbor Državnega zbora za finance in monetarno politiko je na nujni seji po nujnem postopku potrdil predlog novele zakona o državnem poroštvu za zagotavljanje finančne stabilnosti v območju evra. S tem se slovensko poroštvo z dobrih dveh milijard povečuje na 3,7 milijarde evrov. Naj omenimo, da k zakonu ni bil sprejet noben amandma. Minister za finance Franc Križanič je na seji povedal, da so se razmere na mednarodnih finančnih trgih še dodatno zaostrile. Poleg Grčije, Irske in Portugalske, ki že prejemajo mednarodno finančno pomoč, se podobno obeta tudi nekaterim drugim članicam območja evra. Stroški zadolževanja se povečujejo v primerih Cipra, Italije in Španije. V neugodnem položaju pa je po padcu pokojninske reforme po mnenju Križaniča tudi Slovenija.

V okviru festivala Poster Festival Ljubljana '11, Razkriti obrazi rasizma, ki poteka med 16. in 20. septembrom, je letos rdeča nit družbena problematika rasne nestrpnosti. V središču osveščanja in boja proti diskriminaciji stoji plakat kot najosnovnejši medij za množično komunikacijo. Festival, ki ga organizira Fundacija Brumen, skuša nagovoriti vse – od nevednih in najmlajših do osveščenih in najstarejših. Več o osrednji temi, programu in pomenu plakatov na razstavah nam bo povedal umetniški vodja festivala Radovan Jenko:Komentarji
komentiraj >>