Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
OFF BOMBOMETA NA PROPELERSKO-RAKETNI POGON?! (1292 bralcev)
Sreda, 21. 9. 2011
Luka P.… Gadafi izgublja nadzor nad mestom Saba; prva libijska formalna vlada naj bi bila oblikovana v sedmih do desetih dneh ...
… namestnik ruskega zunanjega ministra napovedal, da bo Rusija podprla palestinsko prošnjo za članstvo v Združenih narodih ...
… v Belorusiji se pripravljajo novi protesti …
… Računsko sodišče dalo negativno oceno javnemu podjetju Infra ...
… ob 21. uri premiera filma Turneja v Kinodvoru …

OFF NAPOVEDNIK

Danes obeležujemo svetovni dan miru, ki so ga Združeni narodi razglasili leta 1981. Seveda pa ga ne obeležujejo vsi, še posebej ne skupina Al-Šabab, ki so jo medtem tudi s podporo Združenih narodov izgnali iz somalijske prestolnice Mogadiš. Somalijska radijska postaja Andulus z sedežem blizu Mogadiša je tako v času muslimanskega meseca ramadan organizirala tekmovanje za otroke v recitiranju Korana in splošnem znanju. Samo tekmovanje je potekalo nekako takole. Po štirje otroci, stari od 10 do 17 let, so bili izbrani, da zastopajo posamezno okrožje v konkurenci. In glede na to, da radijsko postajo vodi militantna skupina Al-Šabab, so bile temu primerne tudi nagrade za prve tri.

Za prvo mesto so poleg 700 dolarjev podelili štiri kose avtomatske puške kalašnikov 47, drugouvrščeni skupini je poleg štirih kosov omenjenega avtomatskega strelnega orožja pripadalo 500 dolarjev, medtem ko se je morala tretjeuvrščena skupina zadovoljiti z dvema ročnima granatama in 400 ameriškimi zelenci. Da pa ne bodo izgubili vere, so jim bili podeljeni tudi Korani.

To tekmovanje postaja že prava mala tradicija, saj je potekalo že tretje leto zapored. S to razliko, da so v preteklih letih podeljevali še bolj bizarne nagrade. Ko je bilo tekmovanje v konkurenci organizirano v južnem pristanišču Kismayo, so prvouvrščenim poklonili bombomet na propelersko-raketni pogon.


Berete militanten Off program radia Študent!

OFF PROGRAM

Sile libijskega nacionalnega prehodnega sveta so zabeležile nove uspehe pri prevzemanju nadzora nad preostalimi utrdbami privržencev nekdanjega voditelja Moamerja Gadafija. Po njihovih navedbah naj bi že v celoti zavzeli mesto Saba, nadzorujejo pa že tudi večino Sirte, Gadafijevega rodnega mesta. Najpočasneje napredujejo v mestu Bani Valid, kjer po navedbah prehodnega sveta Gadafijeve sile za živi ščit uporabljajo civiliste. Začasni libijski premier Mahmud Džibril pa je napovedal, da bo prva libijska formalna vlada po padcu Gadafija oblikovana v sedmih do desetih dneh. Po besedah Džirbila naj bi bila večina dela že opravljena, vprašanje je le še število ministrstev in kje bodo nameščena. Sicer meni, da bi lahko bila vsa ministrstva v Tripolisu, možno pa je, da bodo nekatera v prestolnici in druga v Bengaziju, kjer je sicer sedež prehodnega nacionalnega sveta. Po mnenju Džibrila je tudi normalno, da v državi, v kateri 42 let ni bilo demokratičnih procesov in institucij, stvari trajajo nekoliko dlje.

Namestnik ruskega zunanjega ministra Mihail Bogfanov je dejal, da bo Rusija podprla palestinsko prošnjo za članstvo v Združenih narodih. Po besedah Bogfanova, ki se nahaja v New Yorku, je palestinski predsednik Mahmud Abas Moskvi sporočil, da nameravajo iti Palestinci s svojo prošnjo v Varnostni svet Združenih narodov, kar naj bi se zgodilo 23. septembra. Da pa bi bila njihova prošnja sprejeta, bi si morali Palestinci v Varnostnem svetu zagotoviti devet glasov podpore, poleg tega pa nobena stalna članica ne bi smela vložiti veta. Vendar so Združene države Amerike že napovedale, da bodo dale veto na palestinsko prošnjo. Sicer se v Združenih narodih prav danes začenja splošna razprava v okviru zasedanja generalne skupščine.

Na meji med obema Sudanoma je vojna eskalirala na skoraj vseh območjih.
Od razglasitve samostojnosti Južnega Sudana so na meji vsa afriška plemena prepuščena vladajočim arabskim plemenom na severu. Že pred razglasitvijo so Arabci napovedali, da bodo poskušali arabizirati avtohtona afriška plemena. Severno sudanska vojska pa nad njih pošilja celo letala zračnih sil. Poleg Darfurja se je vojna razširila na provinco Modri Nil, o bombardiranju vaščanov na mangovih poljih poročajo tudi iz Nubskih gora v bližini Kaude. Govorili smo z Sulejmanom Jamousom, humanitarnim koordinatorjem najmočnejše uporniške skupine v Darfurju Jem, ki nam je pojasnil, kaj se trenutno dogaja v Sudanu.Po kratkem zatišju se podporniki beloruske opozicije pripravljajo, da gredo še enkrat na ulice. Cilj mirnih protestov po vsej državi je spodkopati avtoritarni režim predsednika Aleksandra Lukašenka. Ena od bolj priljubljenih besednih zvez ta trenutek v Belorusiji je „ptiček mi je povedal“. S tem figurativno označujejo socialna omrežja, kot sta Twitter in Facebook. Situacija v Belorusiji je skrajno ironična, saj izražanje mnenja na ulicah skoraj zagotovo spravi za zapahe. Tako so edina oblika izražanja popolnoma tiha zborovanja. Več nam je povedal aktivist Konstantin Staradudetf iz Centra za človekove pravice Viasna s sedežem v Minsku.Sam boj je precej figurativnega pomena. Na spletni strani organizatorjev protestov, skupine Revolucija preko socialnih mrež, je objavljen dolg seznam, česa protestniki ne smejo početi. Med opozorili so na primer „ne prinašajte transparentov in zastav“, „ne kričite sloganov“ in celo „ne oblecite ničesar, kar vas lahko razlikuje od naključnih mimoidočih“. Ali je bil to odgovor na sprejetje novega zakona v beloruskem parlamentu, s katerim so organizirano nedelovanje mirnih in tihih protestnikov opredelili kot nezakonito dejanje? Konstantin Staradudetf:Mnogi Belorusi pa kljub vsej represiji ohranjajo smisel za humor. Tako po beloruskih ulicah že kroži nekaj povsem novih vicev na račun Lukašenka. Avtoritarni predsednik je pred kratkim cene tobačnih izdelkov zvišal za skoraj trikrat. Šala: „ Hitro, drago in učinkovito zdravilo proti odvisnosti od nikotina z Aleksandrom Lukašenkom!“ postaja vse bolj priljubljena. Ampak nič v primerjavi s tem, ko slišite „Opozicija pripravlja nov protest. Zaklenite se v hišo, pogasite vse luči, skrijte se pod odejo in šepetajte, da mora Lukašenko oditi z oblasti.“

Japonsko obalo je dosegel tajfun Roke
, ki naj bi po napovedih strokovnjakov v deželi vzhajajočega sonca povzročil novo razdejanje. Doslej so umrle najmanj štiri osebe, dve še pogrešajo. Oblasti so sicer že pred prihodom tajfuna k evakuaciji pozvale milijon ljudi, a koliko se jih je dejansko odločilo za evakuacijo ni znano, saj ni bila obvezna. Avtomobilska giganta Toyota in Mitsubishi sta začasno zaprla vse obrate, ki ležijo na poti tajfuna. Meteorologi pa se bojijo, da utegne prizadeti tudi območje okoli jedrske elektrarne Fukušima, kjer se pristojni še vedno borijo proti uhajanju radioaktivnih snovi, do nadaljnjega pa so vsa dela prepovedali.


Vlada Boruta Pahorja, ki so ji poslanci v torek izrekli nezaupnico, bo do imenovanja nove vlade opravljala le tekoče posle. Odprto pa je še vprašanje, ali bo pripravila spremembe proračuna za prihodnje leto. Generalna sekretarka vlade, ki opravlja tekoče posle, Helena Kamnar, je dejala, se bo vlada do izvolitve nove še sestajala na sejah, pri čemer bo kakšna redna manj in kakšna dopisna več. Tekočih zadev naj bi bilo še toliko, da bo vlada seje vsekakor imela. Glede posameznih projektov, ki jih bodo še sprejemali, se bodo še dogovorili, med njimi pa ne bo večjih projektov ali reform. Te namreč po besedah Kamnarjeve ne morejo soditi med tekoče posle. Ker ob glasovanju o zaupnici ni bila potrjena lista petih kandidatov za ministre, bodo tekoče posle na teh ministrstvih opravljali začasni ministri, ki so vodili ta ministrstva doslej in bi se jim začasno opravljanje funkcij izteklo po treh mesecih.

Po oceni Računskega sodišča je bilo poslovanje javnega podjetja Infra v letih od 2006 do 2008 v neskladju s predpisi in usmeritvami, zato je firmi izreklo negativno mnenje. Infra je med drugim v svojem imenu in za svoj račun prodala premoženje, katerega lastnik je bila država, ob tem pa je bilo neučinkovito tudi Ministrstvo za okolje in prostor. Prodaja državnega premoženja je bila namreč v nasprotju z zakonom o javnih financah, je računsko sodišče ugotovilo v reviziji izvajanja gospodarske javne službe urejanja voda na vplivnem območju energetskega izkoriščanja spodnje Save v letih od 2006 do 2008 pri Ministrstvu za okolje in v Infri. Slednja je v več primerih ravnala tudi v nasprotju z določili zakona, ki ureja javna naročila, kršila pa je tudi določila zakona o vodah oziroma uredbo o vodnih povračilih, saj ni vložila napovedi za odmero vodnega povračila za rabo naplavin.

OFF sta pripravila Luka Počivalšek in Urh.Komentarji
komentiraj >>