Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
RAZUZDANI OFF (1730 bralcev)
Torek, 27. 9. 2011
Luka P.… pristanišče v Sirti v rokah libijskega nacionalnega prehodnega sveta …
… sirske vojaške enote vdrle v mesto Rastan …
… napete razmere na severu Kosova …
… Bossman ostaja predsednik piranskih Socialnih demokratov ...
… Franc Purg in privilegirane taktike ena ...

OFF NAPOVEDNIK

Vodja italijanske škofovske konference, kardinal Angelo Bagnasco, je v ponedeljkovem nagovoru škofom obsodil razuzdano seksualno obnašanje italijanskih politikov. Povedal je, da so razuzdano obnašanje in neprimerni odnosi negativni in ustvarjajo družbeno škodo ter zastrupljajo zrak. V govoru sicer ni neposredno omenil italijanskega premiera Silvia Berlusconija, vendar se je ta v besedah Bagnasca prepoznal in se na kritike že odzval. Dejal je, da je to voda na mlin za njegove sovražnike in dodal, citiramo: "Naši katoliški volivci se bodo ustrašili. Nekdo jih želi prisiliti, da nas zapustijo.“

Stvar je seveda rahlo smešna, saj vemo, da je v zadnjih letih največ seksualnih škandalov prišlo ravno iz cerkvenih logov. In le-teh cerkev sama ni nikdar zadovoljivo obsodila kot je tudi vrsto let prostodušno sprejemala Berlusconijeve skoke čez plot in še marsikaj drugega. Morda bi lahko rekli, da je strupen zrak zapihal ravno iz cerkva in drugih cerkvenih institucij, sedaj pa so se ga navlekli še tako imenovani krščansko usmerjeni italijanski politiki, ki so trenutno na oblasti.

Vi pa berete Off program Radia Študent, ki v eter spušča le zdrav zrak.


OFF PROGRAM


Po tridnevnem bojevanju so sile libijskega nacionalnega prehodnega sveta zavzele pristanišče v Sirti, rojstnem kraju nekdanjega libijskega voditelja Moamerja Gadafija. Zavzetje predstavlja pomembno strateško zmago v boju za prevzem nadzora v eni od zadnjih utrdb nekdanjega režima v državi. Sile prehodnega sveta mesto oblegajo z vzhoda, zahoda in juga, napade pa izvajajo z velike razdalje, S težkim topništvom in tankovskimi enotami ter izdatno pomočjo zveze Nato, ki je med drugim že tretjo zaporedno noč na območju izvajala zračne napade. Po navedbah poveljnika Mohameda al-Seddiqa se soočajo z velikim odporom Gadafijevih privržencev, kjer tiči glavni razlog, da zaenkrat niso pošiljali pehote. Po njegovih besedah se pripravljajo na pohod proti središču mesta, kjer se med drugim nahajajo vojaški bunkerji. Že včeraj pa so v predmestju Sirte odkrili veliko skrivališče orožja Gadafijevih sil.

Plinovod iz Egipta proti Izraelu in Jordaniji je bil od padca nekdanjega predsednika Hosnija Mubaraka že šestič tarča napada. Plinovod so napadli pri kraju Al Ariš, na severu Sinajskega polotoka. Vojaki naj bi nato ob plinovodu našli in deaktivirali več eksplozivnih naprav. Za zdaj še ni jasno, kako močne so poškodbe na plinovodu in kako bo napad vplival na pošiljke plina v Izrael in Jordanijo. Izrael preko plinovoda dobi iz Egipta 43 odstotkov plina, ki ga porabi, egiptovski plin pa zagotavlja tudi okoli 40 odstotkov potreb v proizvodnji električne energije v državi. V Egiptu sicer velja precejšnje nezadovoljstvo zaradi pošiljanja plina v Izrael. Še posebej, ker ima Izrael pogodbo o 15-letnem pošiljanju plina pod precej ugodnimi pogoji. Nove egiptovske oblasti so že večkrat poskusile prenoviti pogodbo, a za zdaj še niso uspele.


Po poročanju sirskih aktivistov so vojaške enote režima Bašarja al Asada po dvodnevnem obleganju s tanki in drugimi oklepnimi vozili vdrle v mesto Rastan. Mesto je izjemnega strateškega pomena, saj leži na glavni cesti v Turčijo in blizu mesta Homs, ki skupaj z Rastanom predstavlja središče upora proti režimu al Asada v preteklih šestih mesecih. V zadnjih dneh si sirske oborožene sile prizadevajo, da bi zadušile nasprotovanje režimu al Asada v in okoli mesta Homs. Po besedah aktivistov so ubili tudi štiri vojake, ki so poskušali prebežati na stran protestnikov v severozahodni provinci Idlib. Dogodke iz Sirije je zelo težko preveriti, saj je v veliki meri mednarodnim novinarjem onemogočeno poročanje. Po podatkih Združenih narodov je bilo v represivnih ukrepih s strani sirskega režima do sedaj ubitih že 2.700 ljudi. Sirska vlada pa za nedavno nasilje obtožuje oborožene tolpe in tuje vmešavanje.

Ameriški pripadniki mednarodnih sil Kfor na Kosovu so s pomočjo solzivca pregnali srbske protestnike z barikad pri mejnem prehodu Jarinje. S kupi peska, ki so jih Kosovski srbi navozili na glavne prometnice, te izražajo nestrinjanje, ker so na mejnih prehodih Jarinje in Brnjak na poti proti Srbiji ob evropskih predstavnikih misije Eulex tudi kosovski policisti in cariniki. S pomočjo buldožerjev so nato pripadniki Kforja eno od barikad odstranili, a so protestniki že postavili nove na cesti proti prehodoma, na meji med severom Kosova in Srbijo. Ameriški vojaki naj bi bili pri tem tudi precej agresivni do protestnikov na barikadi pri Jarinju in jih več tudi prijeli. Enega od srbskih mladcev so morali zaradi poškodb oskrbeti v bolnišnici, štiri pa so kasneje izpustili. Vojaki Kforja so še zagrozili, da bodo prijeli vse, ki se bodo približali njihovi nadzorni točki na mejnem prehodu. Oba prehoda sta sicer odprta za promet, a prometa praktično ni. Tudi zaradi obojestranskega embarga, ki sta ga razglasila Kosovo in Srbija.

Za oskrbo severa Kosova iz Srbije so tamkajšnji Srbi na lastno pest postavili tudi nekaj črnih mejnih prehodov in vzpostavili dodatne cestne povezave. Najmanj enega od teh prehodov je Kfor že odstranil in zaprl. Konec dopoldneva pa je že prišlo do novega incidenta v bližini prehoda Jarinje, kjer se je zbralo okoli 1500 Srbov, ki so protestirali proti odstranjevanju barikad. Obkolili so pet vozil Kforja, v katerih je bilo okoli 30 vojakov, in proti njim metali kamenje, pri tem pa zadeli nemškega vojaka.

Bolivijski predsednik Evo Morales je začasno ustavil načrte za gradnjo avtoceste skozi nacionalni park v Amazoniji, ki so sprožili ostre proteste staroselcev. Sicer so še v nedeljo policisti uporabljali solzivec proti staroselcem, ki so protestirali. Morales se je odločil, da bo odločitev o projektu prepustil ljudem in pristojnim službam ter tudi obsodil policijsko nasilje nad aktivisti staroselcev, ki so protestirali proti načrtovani gradnji avtoceste skozi zaščiteno območje amazonskega deževnega gozda, in ga označil za nedopustnega. Iz protesta zaradi policijskega nasilja nad aktivisti je v ponedeljek odstopila bolivijska obrambna ministrica Cecilia Chacon. Policija je v nedeljo s solzivcem posredovala proti okoli tisoč protestnikom, ki so se utaborili v bližini vasi Yucomo, 326 kilometrov severno od prestolnice La Paz, pri tem pa je bilo ranjenih več ljudi. Morales, sicer prvi predsednik Bolivije iz vrst staroselcev, se je tudi zavzel za ustanovitev komisije, ki bo preiskala dogodke v Yucomu.


Predsedstvo občinskega odbora Socialnih demokratov Piran je na seji enotno podprlo Petra Bossmana, ki tako ostaja predsednik piranskih Socialnih demokratov. Kot so sporočili, je bila Bossmanova ponudba za odstop iskrena in posledica obremenitev. Bossman je svoj odstop z vrha občinskega odbora stranke ponudil prejšnji teden. Uradni razlog naj bi bila njegova prezasedenost in preobremenjenost, a so se pojavljale špekulacije, da naj bi bila v ozadju tudi nesoglasja znotraj stranke. Predvsem se je v povezavi s ponujenim odstopom pojavljal Sebastjan Jeretič, ki je pred dvema letoma intenzivno sodeloval pri Bossmanovi predvolilni kampanji. Za pojasnila smo poklicali Petra Bossmana in ga vprašali, koliko so utemeljena vsa ugibanja okoli njegove ponudbe za odstop z vrha občinskega odbora stranke Socialnih demokratov?Odbor Državnega zbora za zunanjo politiko je na seji med drugim obravnaval pobudo za sklenitev sporazuma med Slovenijo in Združenimi državami Amerike o krepitvi sodelovanja pri preprečevanju in boju proti težjim oblikam kriminala. Predsednica odbora Janja Klasinc nam je povedala več o pobudi.V Kiberpipi bo ob petih popoldan predstavitev projekta 'Center za računalniško opismenjevanje Kafuli'. Gre za razvojno-izobraževalni projekt računalniškega opismenjevanja, ki se je od oktobra 2010 do avgusta 2011 odvijal v Bobu Dioulassu, drugem največjem mestu v Burkini Faso. Govora bo predvsem o prihodnosti računalništva v Zahodni Afriki ter kako lahko na razvoj dogodkov vplivajo evropski razvojni projekti. Več nam bo povedal vodja projekta Tit Brecelj:OFF sta pripravila Luka Počivalšek in Urh.

Komentarji
komentiraj >>