Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
MURAL: Live At The Rothko Chapel (Rothko Chapel Publications, 2011) (1495 bralcev)
Sreda, 28. 9. 2011
LukaZPredstavljamo vam meditativno, v monumentalne slike in v razkrajajoče barve slik Marka Rothka vtrto improvizacijo tria Mural, ki ga tvorijo tolkalec Ingar Zach, pihalec Jim Denley in kitarist Kim Myhr. Slednji bo kmalu gostoval tudi na naših odrih ... (v celoti!)

* Predstavljamo vam meditativno, v monumentalne slike in v razkrajajoče barve slik Marka Rothka vtrto improvizacijo tria Mural, ki ga tvorijo tolkalec Ingar Zach, pihalec Jim Denley in kitarist Kim Myhr. Slednji bo kmalu gostoval tudi na naših odrih ...

Rothko Chapel ali Rothkova kapela je nastala l. 1971 na pobudo dveh filantropov Dominique in Johna de Menila v Houstonu v zvezni državi Texas. Pred njo stoji skulptura, obelisk Barbetta Newmana 'Broken Obelisk', v kapeli pa je razstavljenih štirinajst monumentalnih barvnih platen ameriškega slikarja ruskih korenin Marka Rothka, enega slavnejših predstavnikov abstraktnega ekspresionizma, po katerem je kapela dobila tudi ime. Zanjo je Rothko prejel naročilo l. 1964, ob tem pa je tesno sodeloval z arhitekti Philipom Johnsonom in kasneje z Howardom Barnstonom and Eugenom Aubryjem pri njeni končni podobi. Skupaj so zasnovali enega svetovno bolj znanih križišč umetnosti, religije in arhitekture. Zgodovina kapele je razvejana, povezana s humanizmom, zavzemanjem za človekove pravice in sejanjem univerzalnosti med ostro zasejane meje med svetovnimi religijami. Prostor ima svojstven ambient, ki se napaja iz žarečih barvnih platen Marka Rothka temnejših odtenkov, katerih izraz imenitno odstira poimenovanje več kot petdeset minutne improvizacije tria Mural s pričujoče plošče. Ta nosi naslov 'Doom and promise'- pogubljenje in obet …

Kapela, razstavišče, muzej in prostor za javne prireditve obenem je v zgodovini gostila in še gosti umetnike, verske voditelje in skupnosti, državnike in aktiviste. Ta zgodovina obtežuje izvorna Rothkova platna, ki v svojem izrazu in formi prečijo meje med religijami in izpostavljajo, sevajo njihovo bistvo- 'sveto', ki se odstira v medprostoru kontemplacije kot akta v vmesju med percepcijo in refleksijo umetniškega dela in religiozno zamaknjenostjo. Zato ne čudi, da je pričujoča glasba svojstvena meditacija, mehkobnost zvena v tišini, v iskanju meje med njima. Tu se nahaja glasba tria Mural v svojih mehkobnih zvenih in teksturah. K temu nas nenazadnje lahko pripelje tudi samo ime tria- Mural namreč pomeni stensko podobo, fresko.


Trio Mural je nastal l. 2007, tvorijo pa ga avstralski pihalec, saksofonist in flavtist Jim Denley, ena osrednjih figur improvizirane glasbe iz dežele tam spodaj zadnjih dvajset let in mlajša norveška kolega, temu prostoru znani tolkalec Ingar Zach in strunar Kim Myhr. Kot trio so l. 2010 izdali svoj prvenec 'Nectars Of Emergence', ki je bil posnet v mali vaški cerkvi v Moldeju na Norveškem. Naslovnico krasita dvoje Rothkovih platen, naslovi improvizacij na plošči, denimo 'Radiance' in 'Lumious Continuum' pa izpričujejo vezanost njihove glasbe na delo Marka Rothka, hkrati pa razkrivajo njihov temeljni zvočni izraz. Ta se napaja v barvi zvoka, v njegovih teksturah, zrnih, ki jih trio vešče staplja skupaj v počasnem toku, kjer sozvenijo skupaj statičnost, harmonska zlitja, razkrajajoče melodije in skriti pulz. Trio je koncertno že prekrižaril Evropo, Azijo in ZDA, zato ne čudi, da je 4. marca lansko leto izkoristil priložnost, da je nastopil v Rothkovi kapeli, posnetek pa je letos pod naslovom 'Live At The Rotko Chapel' izdala kar Rothko Chapel Publications. Mural, oziroma Jim Denley, Ingar Zach in Kim Myhr so svojo improvizacijo subtilno vtrli v prostor kapele in se z odlično glasbo povsem približali slavni kompoziciji ameriškega skladatelja Mortona Feldmana 'For Rothko Chapel' iz l. 1971, ki je kapelo ponesla v glasbeno zgodovino. Preden se prepustite tej čudoviti glasbi pa naj še enkrat opomnim, da bo inovativni kitarist tria Mural Kim Myhr nastopil 4. oktobra v Ljubljani v Menzi pri koritu s solističnim recitalom.

pripravil Luka ZagoričnikKomentarji
komentiraj >>