Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
OFF TIRALICE VSE OD LETA ... (1284 bralcev)
Sreda, 28. 9. 2011
Luka P.… Evropska komisija sprejela predlog za evropski davek na finančne transakcije …
… predstavniki misije na Kosovu; nasilje je bilo posledica provokacij srbskih skrajnežev, dialog med Beogradom in Prištino zaradi izgredov na Kosovu odpovedan …
… po mnenju Združenja nadzornikov Slovenije; predlog novele zakona o gospodarskih družbah je neustrezen in neustaven ...
… ob 19ih premiera filma Neke druge zgodbe v Kinodvoru, ki ji bo sledila okrogla miza …

OFF NAPOVEDNIK

Te dni je aktualna zgodba človeka, ki bi ga lahko primerjali z liki bratov Dalton. Portugalska policija je namreč ta teden na prošnjo ameriških oblasti blizu Lizbone aretirala ameriškega državljana Georgea Wrighta, sicer tudi aktivista Črnih panterjev v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja. Wright je bil na begu celih 40 let, in sicer so ga v Združenih državah Amerike obsodili zaradi umora lastnika bencinske črpalke med ropom daljnega leta 1962. Sicer so Wrighta ameriške oblasti takrat ujele in ga spravile za rešetke, od koder pa je leta 1970 spektakularno pobegnil. Dve leti kasneje je preoblečen v duhovnika skupaj s še nekaj osebami, med katerimi so bili tudi trije otroci, ugrabil letalo in iz Detroita poletel proti Miamiju.

Za ugrabitev 86ih potnikov so od oblasti zahtevali milijon dolarjev odkupnine in mednarodnega navigatorja, s pomočjo katerega so nato odleteli v Alžirijo. Polni denarja in misleč, da so pobegnili, jim je tamkajšnja vlada pobrala ves denar ter ga skupaj z letalom vrnila ameriškim oblastem. Zanimivo je, da skupaj z denarjem alžirske oblasti niso na letalo strpale tudi ubežnikov. Izpuščene ugrabitelje so dali v varstvo pisatelja in aktivista Eldridgea Cleaverja, ki je imel v Alžiriji urad Črnih panterjev. Wright je sicer že pred ropom in umorom, zaradi česar so ga vseh 40 let iskali, postal član še ene gverilske organizacije v Ameriki, Črna osvobodilna armada.

Berete Off program radia Študent, ki po radijskih valovih pred mainstreamizacijo beži vse od leta 1969.

OFF PROGRAM

Na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu je Evropska komisija predstavila sprejet predlog za evropski davek na finančne transakcije. Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je v govoru o stanju Evropske unije povedal, da so v zadnjih treh letih evropski davkoplačevalci namenili 4,6 trilijona evrov za finančni sektor. In kot je poudaril, je čas, da finančni sektor vrne prispevek družbi. Po Barrosovih besedah naj bi sprejet predlog za evropski davek na finančne transakcije letno prinesel 55 milijard evrov.

Predstavniki misije zveze Nato na Kosovu Kfor in misije Evropske unije Eulex so sporočili, da naj bi bilo torkovo nasilje na mejnem prehodu Jarinje na severu Kosova posledica provokacij srbskih skrajnežev. Tiskovni predstavnik sil Nata na Kosovu – Kfor, Ralf Adametz, je dejal, so se nemiri začeli v torek okoli 13. ure, ko je civilno vozilo skušalo nasilno vdreti na območje Kforja pri mejnem prehodu Jarinje. Sile Kfor so to skušale preprečiti, pri tem pa je bil s strani vozila ranjen vojak Kforja. Slednjemu so po besedah Adametza skušali tudi odvzeti orožje, po verbalnem opozorilu pa je streljal in ob tem ranil civilista, ki mu je skušal odvzeti orožje. Razmere so se nato poslabšale in na vojake Kforja naj bi bilo odvrženo večje število doma izdelanih eksplozivnih naprav. Adametz na vprašanje, kakšno vrsto streliva so uporabili vojaki Kforja, ni želel odgovoriti, je pa Kfor včeraj sporočil, da so uporabljali gumijaste naboje.

Predvideno nadaljevanje dialoga med Beogradom in Prištino, ki poteka pod okriljem Evropske unije, pa je bilo zaradi novega vala nasilja na severu Kosova odpovedano. Posrednik Evropske unije Robert Cooper je pojasnil, da pogajanj ni bila pripravljena nadaljevati srbska stran. Vodja srbske delegacije na pogovorih Borislav Stefanović je dejal, da se o telekomunikacijah, električni energiji in regionalnem sodelovanju, kar naj bi bila tema tega kroga pogajanj, ni mogoče pogovarjati v času, ko na severu Kosova streljajo na neoborožene civiliste. Na zaostrovanje razmer na Kosovu se je odzvala tudi Rusija, ki je izrazila zaskrbljenost spričo nasilja. Rusko zunanje ministrstvo je sporočilo, da so še posebej zaskrbljeni zaradi nasilja sil Kfor nad kosovskimi Srbi. Evropsko unijo in Kfor pa je Moskva znova pozvala k nevtralnosti.

Jezni Grki so se zaradi sprejetega novega davka na nepremičnine v okviru strogih varčevalnih ukrepov, ki sta jih zahtevala Mednarodni denarni sklad in Evropska unija, zbrali na ulicah v novem nizu protestov. V Atenah pred parlamentom so se protestniki spopadli celo s policijo, ki jih je kasneje razgnala s solzivcem in gumijevkami. Ena izmed na novo predlaganih možnosti od strani nekaterih predstavnikov posojilodajalcev Grčiji je sicer, da bi tej državi dolg prepolovili, vendar konsenza o tem zaenkrat ni.

V New Yorku se je zaključila splošna razprava v okviru 66. zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov. Ob zaključku šestdnevne razprave je več udeležencev pozvalo k reformi svetovne organizacije. Tako sta ruski zunanji minister Sergej Lavrov in vodja singapurske diplomacije K Shanmugan poudarila, da so Združeni narodi edinstvena organizacija, ki si prizadeva za blaginjo vsega človeštva. Po mnenju Lavrova imajo Združeni narodi potrebno avtoriteto, da lahko ustrezno odgovorijo na vrsto aktualnih tveganj in groženj, ter nimajo alternative. Shanmugan je dodal, da je od držav članic odvisno, ali bodo zbrali potrebno politično voljo in odrinili svoje interese na stran ter delovali v skupno dobro in za blaginjo prihodnjih generacij. Sicer je letošnja splošna razprava potekala v znamenju palestinske prošnje za članstvo Palestine v svetovni organizaciji.

Pred osnovno šolo v Acapulcu je mehiška policija v plastični vreči odkrila pet razpadajočih glav. Poleg tega so našli tudi na roko napisano grozilno sporočilo namenjeno guvernerju zvezne države Guerrero, Angelu Aguirreju, in nekaterim lokalnim preprodajalcem drog. Policija je pred tem v drugem predelu mesta odkrila pet trupel brez glave. Ni še povsem jasno, ali je opozorilo povezano tudi s stavko učiteljev, ki so bili nenehna tarča izsiljevalcev tolp. Z začetkom letošnjega šolskega leta se je namreč več deset učiteljev v Acapulcu soočalo z grožnjami s strani kriminalnih združb. Izsiljevali so jih, da jim morajo ob koncu meseca izročiti več kot polovico plače, kar je vodilo k stavki in zaprtju več kot 100 šol. Guvernerju Aguirreju pa naj bi grozili zato, ker je napovedal vrsto ukrepov v obliki povečanih policijskih patrulj in namestitev varnostnih kamer ter gumbov za hitro posredovanje po šolah.

V južni afganistanski provinci Helmand, blizu mesta Laškar Gah, je bilo v napadu na kontrolno točko ubitih osem policistov. Trije so bili ranjeni, enega še vedno pogrešajo. Napad naj bi izvedli talibani in po besedah nekaterih visokih policijskih uradnikov naj bi jim pri tem pomagal prav pogrešani policist. Laškar Gah je sicer eno od sedmih območij, kjer je bilo zagotavljanje varnosti predano iz rok zveze Nato na afganistanske sile.

Predsednik republike Danilo Türk je napovedal, da bo parlament razpustil 21. oktobra, potem pa razpisal predčasne parlamentarne volitve, ki bodo 4. decembra. Kot je pojasnil, je pri odločitvi upošteval tudi potrebo po tem, da državni zbor v sedanjem sklicu zaključi svoje delo. Türk je še povedal, da se je pred odločitvijo posvetoval s predsednikom državnega zbora Ljubom Germičem, predsedniki parlamentarnih strank in vodji poslanskih skupin ter vodilnimi strokovnjaki za ustavno pravo v Sloveniji. Sicer se je tudi špekuliralo, da bo Tűrk morda že danes razpustil parlament in razpisal predčasne volitve.

Predlog novele zakona o gospodarskih družbah, ki jo je v parlamentarno proceduro vložila skupina poslancev s prvopodpisanim predsednikom Slovenske Ljudske stranke Radovanom Žerjavom in je v Državnem zboru prestala drugo branje, je po mnenju upravnega odbora Združenja nadzornikov Slovenije neustrezen in protiustaven. Predlog novele zakona sicer predvideva omejitev ustanavljanja, vodenja in nadziranja družbenikom z najmanj 25-odstotnim deležem, članom poslovodstva ali organa nadzora v srednjih in velikih družbah, nad katerimi je bil začet eden izmed postopkov zaradi insolventnosti ali prisilnega prenehanja. Takim osebam se skladno s predlogom sodno odvzame pooblastilo za vodenje poslov ali jih odpokliče s funkcije člana organa nadzora tudi v drugih družbah, kjer opravljajo to funkcijo. Zakaj je združenje nadzornikov podalo takšno mnenje, smo vprašali generalno sekretarko Združenja nadzornikov Slovenije, Ireno Prijović:V Društvu Integriteta - Transparency International Slovenia so ob svetovnem dnevu pravice vedeti objavili poročilo terenskega preverjanja dostopa do informacij javnega značaja. Pri tem opozarjajo, da dober dostop do informacij javnega značaja pomaga izkoreniniti korupcijo. Več o vsebini poročila nam je povedala Kaja Miklavčič iz društva Integriteta - Transparency International Slovenia:Off so pripravili Luka Počivalšek, Božidar Kolar in Urh.Komentarji
komentiraj >>