Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
VZTRAJNI OFF (1098 bralcev)
Četrtek, 6. 10. 2011
Boris V.… V New Yorku pa tudi drugod po Združenih državah se nadaljujejo množični protesti proti obstoječi ameriški družbeno-politični ureditvi …
… V Mehiki prijeli dva vodja narkokartelov …
… Palestinski predsednik Mahmud Abas nagovoril parlamentarno skupščino Sveta Evrope …
… Zagovornik načela enakosti opozarja, da imajo v skladu z evropsko pravno prakso odnosi istospolnih partnerjev lahko značaj družine …

OFF NAPOVEDNIK

Grozna novica za svobodoljubne Američane in, zakaj pa ne, tudi ostale Zemljane, prihaja iz Združenih držav Amerike. Sarah Palin je namreč sporočila, da se prihodnje leto ne bo potegovala za predsedniški položaj. V pismu svojim podpornikom je zapisala, da se je tako odločila po intenzivnih molitvah in premisleku skupaj z možem Toddom. Kot je rekla, je družina na prvem mestu. Najbolj zabavna pa je krilatica, ki jo je uporabila Palinova, in sicer, da sta z možem predana bogu, družini in državi.

A odločitev Palinove le ni bila utemeljena toliko z božjo voljo kot z rezultati javnih anket, po katerih je uživala dokaj nizko priljubljenost med republikanskimi volivci. To pa še ne pomeni, da Palinova ne bo storila, kar lahko, da republikanci premagajo komunistično-nacističnega Baracka Obamo. Kako bo odstop Palinove od kandidature za ameriško predsednico vplival na politično delovanje domačega republikanca, Janeza Janše, bo pokazal čas.

Berete OFF Program Radia Študent, ki ga izjave o bogu, družini in državi silno zabavajo.

OFF PROGRAM

Gibanje „Zavzemimo Wall Street" ne pojenja. Tudi včeraj se je protestiralo v New Yorku, kjer se je pohoda proti zločinskim korporacijam in njihovim političnim sodelavcem udeležilo več tisoč ljudi, podobni protesti pa so potekali tudi drugod po Združenih državah. V New Yorku se je protestnikom pridružila tudi množica sindikalistov, v Los Angelesu pa je mestni svet sprejel resolucijo v podporo protestnikom. Na različnih univerzah so študentje izražali podporo z bojkotom predavanj. Policija se je tudi na včerajšnje proteste odzvala nasilno, ameriški mainstream mediji pa šele zdaj gibanju namenjajo nekaj pozornosti. Konzervativna televizijska mreža FOX gibanje primerja kar z zgodnjim nacizmom. Več o dogajanju iz Združenih držav nam je povedala naša poročevalka Lidija Poljaček, ki se ni mogla izogniti omembi umrlega soustanovitelja ameriške korporacije Apple Steva Jobsa:

Iz Mehike poročajo o prijetju dveh voditeljev kartelov Sinaloa in La Familia. Mehiške oblasti so tako prijele operativnega vodjo kartela Sinaloa Noela Salgueira Nevareza in vodjo ostanka La Familie Martina Rosalesa Magano. Kartel La Familia je sicer razpadel v začetku leta, manjši del je ohranil staro ime, večji del pa je prevzel ime Templjarji. Ti se za nadzor nad trgovino z mamili v zvezni državi Michoacan zdaj borijo s kartelom Zetas.

V Afriki se še vedno otepajo ostankov kolonializma iz prejšnjega stoletja. Med letoma 1900 in 1944 so bila ogromna in plodna kenijska posestva za 99 let podeljena v upravljanje belim kolonizatorjem, avtohtoni prebivalci pa so bili izgnani. Na njih še danes gojijo predvsem čaj in kavo. Zastonj zemlja, nizka cena delovne sile in konkurenčna cena končnega izdelka seveda v žepe pokolonialistov zlivajo lepe dobičke. Težava, v narekovajih, je nastala leta 1963, ko je Kenija formalno postala samostojna. V letih, ki prihajajo, bo pretekla kopica nekdanjih kolonialnih pogodb, v začetku stoletja prevzeta zemlja pa bo prešla v upravljanje kenijskih oblasti, kot navaja 65. člen kenijske ustave. Razen, če njeni upravljavci ne pridobijo kenijskih potnih listov, o čemer naj bi razmišljali delničarji korporacij, ki z zemljo upravljajo.

Odbor kulturne agencije Združenih narodov Unesco bo predložil palestinsko prošnjo za članstvo v tej agenciji za glasovanje vseh držav članic Združenih narodov. Gre za še en korak palestinskih diplomatov na poti k priznanju palestinske države kot polnopravne članice te svetovne organizacije. Podporo glasovanju o članstvu Palestine v Unescu je podprlo 40 od 58 odbornikov, samo glasovanje pa se bo zgodilo na generalni konferenci Unesca konec tega meseca. Združene države, ki prispevajo 22 odstotkov Unescovega proračuna, so že izrazile nasprotovanje temu glasovanju, saj vztrajajo, da se najprej določi status Palestine v Združenih narodih in šele nato v njihovih posameznih organih in agencijah. Palestinci imajo sicer od leta 1974 v Unescu opazovalni status.

Parlamentarna skupščina Sveta Evrope je v torek Palestincem dodelila status partnerja za demokracijo, danes pa je delegate nagovoril palestinski predsednik Mahmud Abas. Kot se je predvidevalo, je bil njegov govor osredotočen na prošnjo Palestinske osvobodilne organizacije za članstvo Palestine v Združenih narodih. Abas je v govoru povlekel jasno vzporednico med arabsko pomladjo, ki jo Evropa deklarativno podpira, in palestinskimi prizadevanji za mednarodno priznanje Palestine. Po dodelitvi statusa partnerja za demokracijo se bo lahko tudi šestčlanska palestinska delegacija udeleževala dela večine odborov, ne bo pa mogla glasovati.

Ustavno sodišče danes prvič obravnava dopustnost referenduma o družinskem zakoniku, a ni pričakovati, da bo njegova odločitev znana danes. Referendum je sprožila Civilna iniciativa za družino in pravice otrok, ki je za referendum zbrala že več kot 25.000 podpisov, zbiranje pa se je prekinilo, ker so ustavno presojo referendumske zahteve predlagali poslanci SD, LDS, Zares in DeSUS ter nepovezani poslanci.

V okviru razprave o družinskem zakoniku se je oglasil zagovornik načela enakosti Boštjan Vernik Šetinc, ki je izpostavil stališča Evropskega sodišča za človekove pravice in Evropske konvencije o človekovih pravicah. Vernik Šetinc poudarja, da imajo v skladu s slednjo odnosi med istospolnimi partnerji lahko tudi značaj družinskega življenja, tudi če njihova zveza ni registrirana ali nimajo otrok. Vernik Šetinc pravi, da je razpravo o družinskem zakoniku spremljal že dlje časa, povedal pa nam je več o razlogih za to, da se je oglasil, in svojih stališčih:

Vernik Šetinc še opozarja, da je potrebno vzeti v obzir pravno vrednotenje. Tako so po njegovem mnenju pravice sadež ravno sodnih odločitev in so tisto, kar bodo priznala sodišča.

Predsednika Demokratov Slovenije in Stranke mladih - zeleni Evrope, Mihael Jurak in Darko Kranjc, sta podpisala sporazum o skupnem nastopu na decembrskih predčasnih državnozborskih volitvah. Iz Stranke mladih - zeleni Evrope so sporočili, da se s tem uresničuje njihova pobuda o povezovanju vseh tistih, ki verjamejo v spremembo na bolje z odgovornim ekosocialnim pristopom. Poudarjajo pa tudi, da njihov skupen nastop temelji predvsem na podobnih programskih izhodiščih, saj je po njihovih besedah politika Demokratov Slovenije usmerjena k ustvarjanju družbenega potenciala za splošni napredek in razvoj. Dopolnitev z zeleno politiko pa naj bi predstavljala nadgradnjo za odgovorno, trajnostno in transparentno prihodnost nadaljnjega razvoja države. Po Kranjčevih besedah to predstavlja nov korak na poti k oblikovanju prave alternative vodenja države z rešitvami, ki jih obstoječa politika ne more ponuditi, Jurak pa je povedal, da si Demokrati Slovenije želijo drugačno politiko od obstoječe. Blaž Kavčič, donedavni član LDS-a in novopečeni član Stranke mladih, je še izrazil prepričanje, da bodo 4. decembra dobili mandat za spremembe v dobrobit državljanov.

OFF so pripravili Boris Vasev, Luka Počivalšek in Lan Dečman.Komentarji
komentiraj >>