Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Čira čara za nove boljše čase (1090 bralcev)
Petek, 7. 10. 2011
IdaHOtvoritveni dogodek Mesta žensk se je letos ponovno odvil v Galeriji Škuc, kjer je bil fokus na performansih in ne na vinu in hrani. Gala otvoritve iz preteklih let v Cankarjevem domu so bile sicer prijetne in zabavne, a tudi potratne in nekoliko preveč institucionalne. Festival je ponovno ponovno šel k svojim koreninam, k neposrednemu in živemu dogajanju, ki ga bodo zaznamovali številni performansi in dogajanje na prostem.
Otvoritveni dogodek Mesta žensk se je letos ponovno odvil v Galeriji Škuc, kjer je bil fokus na performansih in ne na vinu in hrani. Gala otvoritve iz preteklih let v Cankarjevem domu so bile sicer prijetne in zabavne, a tudi potratne in nekoliko preveč institucionalne. Festival je ponovno ponovno šel k svojim koreninam, k neposrednemu in živemu dogajanju, ki ga bodo zaznamovali številni performansi in dogajanje na prostem. Program zahteva zelo predano publiko in je skoraj neobvladljivo obsežen, saj sodeluje z domala vsemi pomembnejšimi kulturnimi producenti na področju sodobnega plesa, vizualne umetnosti, gledališča, glasbe in filma.

Letošnji festival s podnaslovom Abrakadabra je svojevrstna anti-civilizacijska gesta, ki daje mesto nelogičnemu delu človeškega mišljenja. Čeprav je mnogo del potoplenih v svoj magični in absurdni svet, je njegova potenca ravno v tem, da si družbo predstavlja drugače. Morda kot matriarhat ali kot nekaj tretjega. V času, ko po celem svetu vstajajo množice in se vrstijo številni politični protesti, ki dajejo zagon revolucionarnim, pogosto iracionalnim idejam, izraža Abrakadabra tisto artikulacijo novega sistema, ki se bi lahko potencialno zgodila v totalnem odmiku od sprejetih načinov mišljenja. Padli so vsi –izmi in zdaj si moramo izmisliti nekaj drugega. Kako misliti svet popolnoma drugače, kako si zamisliti egalitarno družbo?

Poskus artikulacije drugačnega reda je tudi razstava Urok v Galeriji Škuc, ki razstavlja precej šamanističnih del in številne performanse. Že danes bo serijo dogodkov v Galeriji Škuc nadaljevala Violeta Luna s performansom Rekviem za izgubljeno deželo; čez teden dni pa bo performans, ki tematizira vojno proti drogam v Srednji Ameriki, razširila v okviru nastopa kolektiva La Pocha Nostra v Stari mestni elektrarni.

V prihodnjih dneh lahko pričakujemo še precej dogodkov na področja vizualnih umetnosti, ki se bodo zvrstili poleg vseh koncertov, filmskih projekcij, gledališča in vsega drugega. V Galeriji Kapelica se bo danes od 17. ure dogajal eden izmed trajajočih performansov, naslovljen Terezias, ki ga bo izvajala Heather Cassils. Cassils je metnica in bodibilderka, ki bo s toploto lastnega telesa topila ledeno skulpturo in s tem izrazila napore transspolne skupnosti, povezane s transformacijo telesa in javnim predstavljanjem. Poslušajmo pogovor z umetnico:

Heather Cassils - izjava

Galerija Kapelica se ponovno kaže kot najboljši domicil za ekstremne live art performanse. V galerijskem kontekstu sicer veliko pričakujemo tudi od instalacije in enournega performansa Sodoma in Gomora, ki bo potekal v torek 11. oktobra v Kulturnem centru Tobačna 001 in od samostojne razstave Mete Grgurević in Urše Vidic v Galeriji Vžigalica, ki se bo odprla dan pred tem.

Preobrazbo Mesta žensk je zacoprala Ida H.


Komentarji
komentiraj >>