Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
KING'S X: Live All Over the Place (Brop! Records/Metal Blade, 2004) (1039 bralcev)
Sreda, 26. 10. 2011
Gašper PrusV RŠ Koncertu se vrti plošča Live All Over the Place tria King's X... (v celoti!)
* V RŠ Koncertu predstavljamo živo ploščo Live All Over The Place, zasedbe King's X, ki je v njeni dolgi, skoraj tridesetletni ustvarjalni dobi edina uradna živa plošča. Album Live All Over The Place je bil izdan leta 2004, vsebuje posnetke iz različnih koncertov, razdelimo pa ga lahko nekako na tri dele. To je dvojna živa plošča; prvi disk vsebuje skladbe v različici, po kateri je trio prepoznaven, torej distorzirani, drugi disk pa vsebuje polovico skladb v akustični različici, drugi del pa se nato zopet vrne na distorzijo. Trio je v izbor uvrstil svoj celoten opus, ki je do te plošče zajemal enajst albumov, na dotični, živi, pa ni toliko poudarka na zgodnejših materialih, ko so albume izdajali za založbo Megaforce. Ta je sicer v osemdesetih letih slovela po izdajah predvsem thrash-metalskih bendov. Tudi s tega vidika je delo tria King's X razdeljeno na več obdobij.

Prvo je, kot že rečeno, obdobje z založbo Megaforce, ko so bili še nekakšen pol glamerski bend, nato pa so v začetku devetdesetih podpisali za veliko založbo Atlantic in jasno, postali malce večji in prepoznavnejši bend, čeprav je treba priznati, da recimo v Sloveniji niso imeli ravno ogromno poslušalcev. V devetdesetih so dvakrat nastopili v Ljubljani; v klubu K4 ter v KUDu France Prešeren. Ko je trio prestopil k založbi Atlantic so se jim odpirale nove možnosti, vendar so imeli morda malce smole, saj jih je v veliki meri zasenčil val grunge-a. Njihova najbolj znana plošča iz tistega obdobja je verjetno Dogman, ki ga je produciral tisti čas precej popularen producent Brendan O'Brien. Trio je z omenjeno ploščo tudi malce spremenil svoj zvok in ga zapakiral v bolj distorziran ovoj.

Po odhodu od Atlantica so prestopili k založbi Metal Blade Records. Vsekakor precej nenavadna poteza glede na to, da je bil tisti čas paradni konj založbe death metal bend Cannibal Corpse.

Ne glede na vse dogajanje okoli njih je doba njihovega kontinuiranega ustvarjanja dolga. Nikoli niso postali zares velik bend, pripisovali so jim celo, da so Christian rock band, predvsem zaradi besedil, ki so na zgodnjih ploščah vsebovala veliko spiritualnosti. Sicer je muzika tria King's X precej široka, ker vsebuje kar nekaj izrazov, ki tisti čas morda niso bili ravno združljivi. Od Heavy metala do soul-ovskega petja, dodati pa je treba še težo tehnične podkovanosti vseh treh članov. Skoraj nikoli niso pretiravali v smislu, da bi postali nekakšen velik progresiven rockovski bend, v stilu kakšnih Dream Theater recimo. Zanimiv podatek je tudi ta, da je zasedba enaka že celih trideset let; torej Doug Pinnick, Ty Tabor ter Jerry Gaskill.

Če se vrnemo nazaj na živo ploščo Live All Over The Place; oba diska skupaj prinašata debeli dve uri muzike. Gre za jasne, vendar domnevno nič kaj preveč prečiščene posnetke z različnih nastopov med letoma 2002 in 2003. Dodatek v obliki nekaj skladb skozi akustičen nastop pa doda še kakšno barvo več v glasbeno mavrico. Izvedba je odlična, letom primerno malce manj hitra, celoto pa zaključuje prepoznaven in brezhiben glas Douga Pinnick-a.

pripravil Gašper Prus


Komentarji
komentiraj >>