Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
#OCCUPY BOJ ZA ... (1391 bralcev)
Petek, 21. 10. 2011
Luka P. in GoranPetnajstega tega meseca se je po svetu zvrstilo okoli 950 protestov v več kot osemdesetih državah, mnogi pa se brez zastopanosti v medijih skozi okupacije in različne akcije nadaljujejo tudi danes. Med temi lahko že sedmi dan sledimo zasedbi oziroma osvoboditvi ploščadi pred Ljubljansko borzo oziroma 'Boj zo', kot so jo v gesti reartikulacije diskurza vladajoče ideologije preimenovali tamkajšnji protestniki...

Oddaja v celoti:

Petnajstega oktobra so zasedbi newyorškega parka Zuccoti sledili sinhroni globalni protesti proti sedanji ureditvi finančnega kapitalizma, ki jim ob precejšnji ignoranci medijev lahko sledite na Twitterju pod gesli #Occupy. Petnajstega tega meseca se je po svetu zvrstilo okoli 950 protestov v več kot osemdesetih državah, mnogi pa se brez zastopanosti v medijih skozi okupacije in različne akcije nadaljujejo tudi danes. Med temi lahko že sedmi dan sledimo zasedbi oziroma osvoboditvi ploščadi pred Ljubljansko borzo oziroma 'Boj zo', kot so jo v gesti reartikulacije diskurza vladajoče ideologije preimenovali tamkajšnji protestniki. Gre sicer za zelo fluidno skupino ljudi, ki po številu vselej pada in raste in ki skozi neposredno, horizontalno demokracijo na skupščinah, ki potekajo v večernih urah, izraža svoje nestrinjanje z današnjim finančnim kapitalizmom. Protestniki, ki jih ne predstavlja nihče, tako rekoč se ne predstavljajo niti sami, saj je gibanje 15. oktober vselej večja in bolj fluidna množica od trenutne, nimajo programa alternativne politike. In prav je tako – niso politična stranka, so gibanje brez predstavnikov in hkrati odpirajo prostor za debato, artikulacijo drugačne politične prihodnosti, kot so jo za nas napisale finančne in politične elite.

O tem, kako se je skozi teden dni do danes na skupščinah razvijal demokratični proces in o čem vse se je govorilo te dni, smo govorili z eno od aktivnejših protestnic, Danijelo:Danijela nam je povedala več tudi o težavnostih in razvoju prakse neposredne demokracije v sedmih dneh okupacije:Protestniki razvijajo tudi Zvezek pritožb in Slovar pojmov. Danijela je opisala, kako potekata ta dva projekta:Protest pred „Bojzo“ so podprle tudi nekatere parlamentarne in neparlamentrane stranke. O tej milo rečeno paradoksalni deklarativni podpori je svoje mnenje povedal podpornik zasedbe in profesor na filozofski fakulteti Rastko Močnik:Paul Bowman, profesor na univerzi v Cardiffu in eden od urednikov internetne teoretske revije JOMEC, je povedal nekaj o svojem pogledu na globalne akcije v okviru gibanja 15. oktober:Političnega filozofa Gala Kirna smo vprašali, kakšno vloga imajo teorija in koncepti v globalnem gibanju 15. oktober in s tem pri oblikovanju drugačne oblike političnega organiziranja in artikuliranja, ki presega golo in običajno obliko protestov:Za konec prisluhnimo še misli Rastka Močnika o podpori, ki jo ljudje izkazujejo tem gibanjem:Pozornost medijev do okupacije ljubljanske „Bojze“ in do okupacij ter protestov, ki se v okviru globalne akcije 15.oktober odvijajo po vsem svetu, zlagoma pojenja. Osvobajanje diskurza finančnega kapitalizma s strani večine brez denarja in politične moči ter javno razmišljanje o prihodnjih alternativah obstoječemu svetovnemu redu tako na globalni ravni kot tudi pred ljubljansko Boj zo pa se vsaj od 15. oktobra nepreklicno nadaljuje.

Kultivirala sta Luka Počivalšek in Goran Bečirevič.Komentarji
komentiraj >>