Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Kroff KRŠENIH SPORAZUMOV (854 bralcev)
Torek, 25. 10. 2011
Luka P.... filipinska ofenziva ...
... premirje v Sani? ...
... libijski minister za nafto in finance poziva NATO, naj še ostane ...
... 432 žrtev potresa ...
... župani srbskih občin pripravljeni zagotoviti prosto gibanje za normalno oskrbo vojakov Kforja ...

Na južnem filipinskem otoku Mindanao že več dni poteka vojaška ofenziva, kot so se izrazili poveljniki filipinskih oboroženih sil, proti muslimanskim gverilcem in kriminalnim združbam na jugu države. V okviru te ofenzive že drugi dan zapored izvajajo zračne napade proti tako imenovanemu odpadniškemu delu Osvobodilne islamistične fronte. V bojih je bilo v zadnjih dneh ubitih več kot 20 vojakov, več kot 10 tisoč ljudi je zapustilo svoje domove. Filipinski predsednik Benigno Aquino se je zaradi tega znašel pod pritiskom, saj je s tem dejanjem prvi kršil sporazum o prekinitvi ognja.

Jemenska vlada, privrženci uporniškega generala Alija Mohsena al Ahmarja in plemenske sile pod vodstvom šejka Sadika al Ahmarja naj bi po večtedenskem medsebojnem krvavem obračunavanju dosegli prekinitev ognja v Sani. Kljub dogovoru o prekinitvi ognja v prestolnici pa je po navedbah prebivalcev v nekaterih predelih Sane še vedno prihajalo do eksplozij in obstreljevanja. Hudi spopadi med vladnimi silami in protestniki sicer potekajo tudi v drugih mestih po državi, predvsem v mestu Taiz, kjer je umrlo najmanj sedem ljudi.

Začasni libijski minister za nafto in finance Ali Tarhuni, ki vodi tudi vrhovni varnostni svet pri libijskih začasnih oblasteh, je NATO, potem ko so iz zveze minuli teden sporočili, da bodo sedem mesecev trajajočo misijo predvidoma končali do konca tega meseca, pozval naj misijo v Libiji nadaljujejo vsaj še en mesec. Severnoatlantsko zavezništvo naj bi uradno odločitev o koncu operacij v Libiji objavilo prihodnji teden po posvetovanjih z Združenimi narodi in začasnimi libijskimi oblastmi.

Iz urada turškega premiera so sporočili, da je po zadnjih podatkih število žrtev potresa, ki je prizadel dele vzhodne pokrajine Van, naraslo na 432. Reševalci nadaljujejo z iskanjem preživelih, a se zaradi nizkih temperatur in dejstva, da so številni še vedno ujeti pod ruševinami pričakuje, da bo število v prihodnjih dneh še naraščalo.

Župani srbskih občin Zvečan, Zubin Potok, Leposavić in Kosovske Mitrovice, ki ležijo na severu Kosova so po sestanku s predsednikom Srbije Borisom Tadićem sporočili, da so pripravljeni v najkrajšem roku zagotoviti prosto gibanje za normalno oskrbo vojakov Kforja na območju barikad, s katerimi so kosovski Srbi protestirali proti navzočnosti kosovskih carinikov na mejnih prehodih Jarinje in Brnjak. Tiskovni predstavnik Kforja se je že odzval na pismo županov in sicer je izjavil, da Kfor ne pristaja na nikakršne pogoje glede svobode gibanja in dodal, da je treba svobodo gibanja udejanjiti brez pogojev za kogarkoli in ob kateremkoli času.Komentarji
komentiraj >>