Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
ANTI G20 KROFF (743 bralcev)
Torek, 1. 11. 2011
Boris V.... Nasilje na meji med Sudanom in Južnim Sudanom ...
... Hekerski napad na palestinsko telefonsko mrežo ...
... Protesti v Franciji proti G20 ...
... Brammertz hoče hitro sojenje Mladiću ...

Kroff odpiramo na jugu. Iz juga Sudana, Južnega Kordofana, tik nad od julija neodvisnim Južnim Sudanom, poročajo o spopadih med uporniki in vojsko, v katerih naj bi umrlo na stotine upornikov, kar le-ti zavračajo. Vojska naj bi odbila napad upornikov na mesto Talodi, vendar uporniki vztrajajo, da se boji še nadaljujejo. Uporniki se bojujejo tudi v sosednji provinci Modri Nil. Človekoljubne organizacije sudansko vojsko obtožujejo etničnega čiščenja Nub v Južnem Kordofanu, saj naj bi to ljudstvo podpiralo upornike. Sudan in Južni Sudan se medsebojno obtožujeta podpiranja upornikov na obeh straneh, kjer je glavno naravno bogastvo nafta.

Palestinske oblasti so sporočile, da so hekerji napadli glavno telefonsko mrežo v Gazi in Zahodnem bregu, večina palestinskega ozemlja pa je izgubila dostop do interneta. Zaenkrat še ni jasno, ali je napad povezan z glasovanjem na generalni konferenci Unesca, ki je Palestini podelila članstvo v tej organizaciji. Virov napada je bilo več po vsem svetu. Daljše obdobje brez interneta bi mnoga palestinska podjetja postavilo v še težji položaj od tega, v katerem so sedaj.

Na tisoče ljudi se je zgrnilo na francosko riviero, kjer potekajo protesti pred srečanjem voditeljev držav iz skupine G20, ki bo jutri in pojutrišnjem v Cannesu. Protestniki pod sloganom „Najprej ljudje, ne finance" voditelje teh držav pozivajo, naj se namesto reševanj bank in zadovoljevanja finančnih trgov osredotočijo na bolj enakomerno porazdelitev bogastva. Tako se zahteva davek na finančne transakcije, boljša okoljska zaščita, bolj pošteni delavski zakoni in podobno. Današnji protesti ne potekajo pod oznako „Occupy", saj so se priprave na ta protest začele že več mesecev nazaj. Za nadzor nad protesti je zadolženih okoli 12.000 policistov in drugih pripadnikov varnostnih sil, pozornost pa je posvečena tudi luksuznim jahtam ob obali.

Glavni tožilec haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju bivše Jugoslavije Serge Brammertz se nahaja v Sarajevu v okviru priprav na predstavitev rednega poročila o sodelovanju držav s haaškim sodiščem v Varnostnem svetu Združenih narodov. Brammertz je dejal, da bo haaško tožilstvo naredilo vse za pospešitev sojenja Ratku Mladiću. To naj bi med drugim vključevalo skrčenje obtožnice. Tožilstvo tudi preučuje, kako bi lahko čim prej uporabili pisne dokaze, saj so osebna pričevanja tista, ki vzamejo največ časa. Ugiba se, da je Mladić hudo bolan, vendar Brammertz ni želel komentirati njegovega zdravstvenega stanja, saj naj bi se s tem ukvarjal sekretariat haaškega sodišča.

 Komentarji
komentiraj >>