Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
PREDSEDNIŠKI OFF, KI TO NI (914 bralcev)
Torek, 15. 11. 2011
Luka P.… v Siriji najbolj krvav dan od začetka protirežimskih protestov …
… post-gadafijevski spopadi med libijskimi plemeni …
… sistematično odstranjevanje pripadnikov gibanja Occupy v Združenih državah – na vrsti je bil newyorški Zuccoti park …
… enomesečnica gibanja 15o, aktivisti pred ljubljansko „Bojzo“ pripravljajo več akcij in dogodkov …

OFF NAPOVEDNIK

Vsi tisti, ki menijo ali pa menite, da po Johnu Fitzgeraldu Kennedyju ni bilo več pravega ameriškega predsednika, se ne motijo ali motite dosti. Po reaganomiki, ki je svetu kot zapuščino zapustila temelje neoliberalnega finančnega kapitalizma, po vseh bušizmih tako Georgea starejšega kot mlajšega in po Obami, ki vsaj po retoričnih sposobnostih prekaša prej omenjene predsednike, se je iz ameriškega političnega kroga svetovni javnosti predstavila baje vzhajajoča politična zvezda in eden resnejših tekmecev za osvojitev nominacije predsedniškega republikanskega kandidata. Prisluhnite odgovoru republikanca Hermana Caina, ki se poteguje za nominacijo na ameriških predsedniških volitvah, na novinarsko vprašanje, ali se strinja s predsednikom Barackom Obamo glede Libije.Berete OFF program Radia Študent, ki ve, da predsedniki ne vedo vsega.

OFF PROGRAM

V okviru obširnega ameriškega programa brezpilotnih letalskih napadov v Pakistanu, po nekaterih podatkih naj bi jih v zadnjih dveh letih izvedli več kot dvesto, s katerimi pod vodstvom ameriške obveščevalne agencije Cia izvajajo brezpilotne avanture tipa „poišči in uniči“ domnevne skrajneže, naj bi po poročanju ameriških predstavnikov davi ubili več visokih članov mreže Al Kaida in talibanskih poveljnikov. Napad se je zgodil v Miran Šahu, prestolnici Severnega Vaziristana, pri tem pa naj bi ubili vsaj 6 domnevnih islamskih aktivistov. Poleg tega naj bi pakistanske sile na severozahodu države odkrile in uničile eno od skrivališč upornikov in jih 16 ubile.

Čeprav Združene države Amerike uradno ne priznavajo, da takšen program letalskih napadov v Pakistanu pod vodstvom ameriške obveščevalne agencije Cia obstaja, pa analitiki pravijo, da imajo samo ameriške vojaške strukture zmogljivost za uporabo teh letal v regiji. Zanimivo je tudi stališče Islamabada, ki sicer javno vedno kritizira napade kot kršitev svoje ozemeljske suverenosti, vendar pa je pakistanska vlada v preteklosti večkrat podpirala napade in ameriškim letalom tudi dovolila, da so vzletala z baz znotraj Pakistana.

Po navedbah sirskega Observatorija za človekove pravice s sedežem v Veliki Britaniji je v protirežimskih protestih v Siriji včeraj umrlo najmanj 70 ljudi. Vse od začetka protestov proti režimu Bašarja al Asada pred osmimi meseci naj bi šlo za enega najbolj krvavih dni. Po podatkih aktivistov je bilo na jugu države blizu meje z Jordanijo v enem izmed spopadov med vojsko in prebežniki ubitih 20 vojakov in 12 domnevnih dezerterjev. Sirsko opozicijsko gibanje je v noči na danes pozvalo vse tihe nasprotnike režima, naj vendarle premagajo strah in se pridružijo revoluciji. Po njihovem bo šele takrat napočila ura resnice za režim. Medtem je jordanski kralj Abdulah kot prvi predstavnik Arabske lige al Asada pozval k odstopu in mirni politični tranziciji v državi.

V Libiji, ki je po oboroženem uporu zoper režim Moamerja Gadafija preplavljena z orožjem, že več dni potekajo srditi spopadi med rivalskima frakcijama v bližini libijskega obalnega mesta Zawiya. Očividci poročajo, da naj bi se spopadli dve plemeni za nadzor nad vojašnico, ki so jo pred tem nadzirali vojaki, zvesti Gadafiju. Umrlo naj bi najmanj sedem ljudi. Libijski prehodni nacionalni svet sicer zagotavlja, da so se spopadi že končali in da je bil spor rešen tekom konca prejšnjega tedna. Analitiki pa svarijo pred izbruhom nasilja v post-gadafijevi Libiji. Prav tako zadnji spopadi sprožajo številna vprašanja o stabilnosti, ne le v Libiji, ampak v širši regiji.

Iz poročila Evropskega centra za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami, ki so ga predstavili v Lizboni, bi lahko razumeli, da je na področju uporabe prepovedanih drog položaj v Evropi razmeroma stabilen oziroma uporaba prepovedanih substanc upada. Medtem ko naj bi se uporaba kokaina in konoplje pri mladih nekoliko zmanjšala, se na drugi strani hitro pojavljajo nove vrste drog. Zanimivo pri poročilu je dejstvo, da se pri opravljenih raziskavah ne omenja učinkovitosti institucij, ampak upadanja med drugim povezujejo predvsem z gospodarsko situacijo. Zadnje raziskave namreč kažejo na izboljšanje stanja v tistih državah, kjer je bila uporaba kokaina največja. V Evropskem centru za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami prav tako ocenjujejo, da počasi bledi pozitivna podoba kokaina kot droge, ki se povezuje s premožnim življenjskim slogom.

Pozitivne smernice v centru ugotavljajo tudi pri uporabi marihuane, ki kljub zmanjšani uporabi med mladimi ostaja najbolj priljubljena substanca. Manj optimistični pa so na področju sintetičnih drog. Dobavitelji preverjenih in novih sintetičnih drog, ki še niso na listi prepovedanih, naj bi bili namreč vedno korak pred nadzornimi organi, saj hitro ponudijo nove različice proizvodov, še ugotavljajo v omenjenem evropskem centru. So pa v poročilu omenili, da se hitro pojavljajo nove nenadzorovane psihoaktivne snovi, ki se pogosto prodajajo kot dovoljene droge, tudi na zdravniški recept.

Newyorške policijske enote so ob enih zjutraj vdrle v park Zuccoti, kjer že dva meseca taborijo protestniki Occupy Wallstreet, in začele z odstranjevanjem protestnikov in njihove infrastrukture. Med policijsko akcijo so bile prepovedane vse videokamere, novinarjem pa je bil prepovedan vstop na območje. Vseeno so posamezniki z mobilnimi telefoni ujeli dogajanje v parku, kamor je policija pripeljala tudi tako imenovane akustične topove dolgega dometa, orožje, ki je bilo prvič uradno uporabljeno v Pittsburghu na vrhu G20 leta 2009. Naprava oddaja zvok, ki presega človeški prag bolečine in lahko trajno poškoduje sluh. Lokalne oblasti odstranjevanje sicer opravičujejo z varnostnimi in higienskimi razlogi ter zatrjujejo, da se bodo protestniki po čistilni akciji lahko vrnili. V akciji je bilo sicer aretiranih okoli 70 protestnikov, več sto pa se jih je preselilo na bližnji trg Foley.

Aktivisti gibanja 15o, ki že 32. dan vztrajajo pred ljubljansko borzo, praznujejo enomesečnico. Mesečni jubilej prakticiranja participatorne demokracije in pozivanja k bolj socialni ekonomski družbeni ureditvi ter glasnega opozarjanja na številne nepravilnosti kapitalističnega sistema bodo v tej luči aktivisti zaznamovali s shodom pred poslopje parlamenta, kjer bodo akterjem predstavniške demokracije predali poročilo enomesečnega dela pred „Bojzo“. Danes bo prav tako ob šestih pred parlamentom potekala vsakodnevna skupščina. Aktivisti gibanja 15. oktober bodo s shodom nadaljevali do Nove Ljubljanske banke in poslopja Vrhovnega sodišča. Več o poteku obmesečnice in na kakšen način jo bodo izpeljali, smo se pogovarjali z aktivistom Gregom.Tino, eno od dejavnejših aktivistk gibanja 15o, smo vprašali, kaj vse se bo dogajalo vzporedno s shodom.Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade v odhajanju Miloš Pavlica je povedal, da sindikate javnega in realnega sektorja vabijo na sestanek o pripravi paketa ukrepov za reševanje javnih financ, ki naj bi se zgodil ta četrtek. Pogovore s socialnimi partnerji, upokojenci in političnimi strankami je po ponedeljkovem sestanku s finančnimi strokovnjaki napovedal že predsednik vlade, Borut Pahor. Na pogovorih naj bi preučili možnosti priprave paketa ukrepov, ki bi jih nato še pred božičem obravnaval novoizvoljeni državni zbor. Kot je pojasnil Pavlica, bo potrebno sprejeti ne le interventni zakon, ampak paket ukrepov na različnih področjih, med njimi tudi za gospodarstvo, bančni sistem in stečajne postopke. Pogovor s političnimi strankami pa bo po besedah Pavlice opravil Pahor, vendar naj bi najprej počakal na četrtkov sestanek, ko bo jasno, kakšen bo odziv socialnih partnerjev in ali bi bil dogovor sploh možen.Komentarji
komentiraj >>