Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
ZASEDEN OFF (1150 bralcev)
Četrtek, 24. 11. 2011
Boris V.... Skoraj pol Američanov živi na robu uradne revščine ...
... Egiptovski vladajoči vrhovni vojaški svet se je opravičil za žrtve policijskega nasilja in izključil možnost prestavitve parlamentarnih volitev ...
... splošna stavka na Portugalskem ...
... sindikati in vlada podpisali aneks h kolektivni pogodbi za medicinske sestre ...
... drugi dan blokade Filozofske fakultete - javljanje v živo ...

OFF NAPOVEDNIK

V svetu sodobne paranoje niste varni nikjer. Ne na delovnem mestu ne na cesti, ne doma. A pozor. Industrija je izumila nov strah, in sicer takšnega, ki ga občutite tudi, ko ste mrtvi. Italijansko podjetje pogrebne opreme Art Funeral je namreč predstavilo alarm za krste in žare, ki opozarja policijo na poskuse izkopavanja posmrtnih ostankov iz grobov. V zadnjem času je bilo v Italiji namreč kar nekaj takšnih primerov.

A posmrtna varnost ne bo poceni. Enoletna naročnina bo predvidoma stala od enega do tri tisoč evrov. Podjetje Art Funeral pa nagovarja tudi mlada trupla. Tako so na voljo nagrobniki, opremljeni z ekrani za digitalne fotografije ali videoposnetke. Ali bo grob direktno povezan tudi z vašim twitter ali facebook profilom, ni znano. Vsekakor pa bi bilo zanimivo spremljati objave mrtvih odvisnikov od globalne instant komunikacije.

Berete OFF Program Radia Študent, ki ni ne mrtev ne paranoičen.

OFF PROGRAM

Ameriška organizacija Wider Opportunities for Women je izvedla raziskavo na podlagi podatkov iz leta 2009, v kateri je ugotovila, da 45 odstotkov vseh Američanov živi na robu uradne revščine. To pomeni, da ne morejo poravnati vseh osnovnih življenjskih stroškov. Za četrtino Američanov za kritje teh stroškov ne zadostuje niti polna zaposlitev. Plače v Združenih državah namreč ostajajo na ravni tistih iz 70ih let prejšnjega stoletja. Zvezna meja revščine za štiričlansko družino v Združenih državah je določena pri 22.314 dolarjih zaslužka na leto, a za večja mesta to od zdavnaj ne velja več, saj ta znesek pokrije le stroške stanovanja. Tako pod uradno mejo živi 15 odstotkov prebivalcev, a vseh, ki ne morejo pokriti osnovnih stroškov, je kar 45 odstotkov. Skrb zbujajoč podatek je tudi, da kar 60 odstotkov samskih žensk v Ameriki živi v revščini ali tik pred njo. Naj povemo še, da je povprečni dohodek žensk leta 2009 predstavljal 70 odstotkov povprečnega dohodka moških.

V jemenskem glavnem mestu Sana je bilo v protestih proti dogovoru o prenosu oblasti ubitih najmanj pet ljudi, po poročanju novinarja francoske tiskovne agencije s strani podpornikov, predsednika Alija Abdulaha Saleha. Protestniki se ne strinjajo z določbo sporazuma, ki ščiti Saleha pred pregonom. Včeraj je Saleh v Savdski Arabiji namreč podpisal sporazum, po katerem bo po več kot 30ih letih odstopil s položaja in predal oblast svojemu namestniku Abdrabuhu Mansurju Hadiju. Hadi naj bi nato oblikoval vlado narodne enotnosti in v devetdesetih dneh sklical predsedniške volitve.

Po 35ih smrtnih žrtvah aktualnih protestov v Kairu se je egiptovski vrhovni vojaški svet opravičil za ravnanje policije, ki je povzročilo omenjene smrtne žrtve in več kot 2000 ranjenih. Vrhovni vojaški svet je izrazil sožalje svojcem ubitih po vsej državi in napovedal preiskavo nasilja ter kazenski pregon odgovornih. Vojaški svet je obljubil tudi pomoč družinam ubitih in ranjenih, napovedana je postavitev poljskih bolnišnic na trgu Tahrir. Združeni narodi so pozvali k neodvisni preiskavi policijskega nasilja. Protestniki poudarjajo, da policija poleg solzivca in gumijastih navojev uporablja tudi pravo strelivo, kar policija zanika. V ponedeljek naj bi se sicer začele prve parlamentarne volitve po odstopu Hosnija Mubaraka in naj bi trajale več mesecev. Vojaški svet je sicer sporočil, da volitve zaradi protestov ne bodo prestavljene.

Palestinski predsednik Mahmud Abas, sicer tudi vodja palestinskega gibanja Fatah, se je včeraj v Kairu v poslopju obrambnega ministrstva srečal z vodjo egiptovskega vojaškega sveta, Huseinom Tantavijem. Govora je bilo o nezakoniti gradnji izraelskih naselbin na zasedenih palestinskih ozemljih in spravnem dogovoru med palestinskima gibanjema Fatah in Hamas. V Kairo je medtem prispela tudi delegacija Hamasa v okviru priprav na srečanje z Abasom. Konec tedna naj bi prišlo do srečanja Abasa in političnega vodje Hamasa, Kaleda Mašala. Oba voditelja naj bi končno dorekla podrobnosti spravnega sporazuma, ki sta ga gibanji podpisali že maja letos, prav tako v Kairu. Po sporazumu bi bila oblikovana začasna vlada, parlamentarne in predsedniške volitve pa bi bile izvedene v roku enega leta.

Zaradi varčevalnih ukrepov, ki jih je portugalska vlada vključila v proračun za leto 2012 v zameno za mednarodno finančno, recimo ji pomoč v višini 78 milijard evrov, so sindikati za danes sklicali splošno stavko. Ta je že ohromila javni promet, moten je železniški promet, stoji tudi lizbonska podzemna železnica, stavka pa je povzročila zamude tudi na letališčih. Nacionalni prevoznik TAP je odpovedal 86 odstotkov predvidenih letov, zaradi stavke pa bodo po pričakovanjih prizadete tudi zdravstvene storitve in izobraževalni proces. Po napovedih dveh največjih portugalskih sindikatov naj bi se stavke udeležilo okoli 3 milijone ljudi. Napovedani varčevalni ukrepi sicer vključujejo znižanje plač javnih uslužbencev, tudi zaposlenih v javnem prometu, s čimer želi vlada znižati javnofinančni primanjkljaj in javni dolg. Lani je portugalski javnofinančni primanjkljaj znašal 9,8 odstotka bruto domačega proizvoda.

Nemško tožilstvo v Karlsruheju je sporočilo, da so na vzhodu Nemčije aretirali še enega domnevnega člana neonacistične teroristične skupine „Nacionalsocialistično podzemlje". Andre E. je obtožen podpihovanja rasne nestrpnosti in pomoči pri kaznivih dejanjih, ki jih je izvedla omenjena skupina. Prijeti je po navedbah generalnega zveznega tožilca leta 2007 sodeloval pri pripravi propagandnega filma, s katerim je Nacionalsocialistično podzemlje prevzelo odgovornost za umore devetih ljudi turškega in grškega rodu ter nemške policistke. Andre E. naj bi bil tudi član skrajnodesničarske Nacionalne demokratske stranke, ki bi jo sedaj nemška politika rada prepovedala.

Predstavniki vlade in sindikatov v zdravstveni negi so podpisali aneks h kolektivni pogodbi za zaposlene v zdravstveni negi. Minister za zdravje Dorjan Marušič in predstavniki sindikatov so se strinjali, da je podpis aneksa le prvi korak k reševanju problema sester, ki opravljajo zahtevnejša dela od njihove izobrazbe. Aneks zadeva sicer majhno število zaposlenih v zdravstvu, vendar pa si po ministrovem mnenju ne moremo predstavljati delovanja segmenta v zdravstvu brez slehernega posameznika. Aneks predvideva kombinirane pogodbe za medicinske sestre s srednješolsko izobrazbo, ki opravljajo tudi dela diplomiranih sester. Do kombiniranih pogodb naj bi bile upravičene sestre, ki so izobrazbo končale do leta 1985 in ki so že deset let na tem delovnem mestu. Mlajšim medicinskim sestram s srednješolsko izobrazbo, ki posegajo v delokrog diplomiranih sester, pa bodo delodajalci dolžni v celoti financirati izobraževanje po prvi bolonjski stopnji za diplomirano sestro. Če se bodo sestre za izobraževanje odločile, bodo imele na voljo šest let, da diplomirajo.

V okviru gibanja 15o se je na Fakulteti za socialno delo ob 15ih začela javna tribuna z naslovom Avtonomija socialnega dela. Več o temi in vprašanjih, ki jih bodo na tribuni naslovili, nam je povedal profesor na fakulteti in aktivist 15o, Vito Flaker.

Ob 16. uri se bo sicer pred borzo odvila delavnica o kadilski zakonodaji, ob sedemnajstih delavnica z naslovom »Zakaj Nato in demilitarizacija Slovenije«, ob osemnajstih pa bo na vrsti redna skupščina na zasedeni ploščadi pred borzo.

Zasedena, in to že drugi dan, je tudi Filozofska fakulteta. Aktivisti gibanj Mi smo univerza in 15o so se ob enajstih napotili na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje, kjer so opozorili na pomanjkljivo opremljene, neurejene in neprimerne ateljeje ter izpostavili še vrsto drugih problemov, s katerimi se soočajo študentje in zaposleni na akademiji. Ob enih se je v prostorih Filozofske fakultete začela delavnica o povezavi med univerzo in gospodarstvom, na kateri je bilo govora o alternativi dvema konceptoma, in sicer da naj se univerza bolj poveže z gospodarstvom ali pa ostane avtonomen akademski prostor. Tretja možnost naj bi bila povezava z gospodarstvom, a le, če se le-to definira kot delavce, torej tiste, ki proizvajajo vso vrednost in vse izdelke ter storitve. Več o dogajanju na fakulteti nam bo sedaj povedal Goran Bečirevič:Komentarji
komentiraj >>