Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
BRITOFF ANTI REPRESIJSKE DELAVNICE (876 bralcev)
Ponedeljek, 28. 11. 2011
Luka P.… prve "svobodne" volitve v Egiptu …
… ljubljanski mestni svet o podražitvah vozovnic LPP …
… aktivisti 15o pred Mestno hišo …
… ultimat protestnikom v Los Angelesu …
… malezijska vlada po ženskih vagonih in avtobusih uvedla tudi ženske taksije …
… blizu Bagdada poskus pobega iz zapora …
… parlamentarne volitve v Maroku zmerno islamistični stranki …
… vrh ZDA in EU …
… druge predsedniške in parlamentarne volitve v Kongu …

OB SEDMI

V Egiptu se bodo dobrih devet mesecev po padcu dolgoletnega predsednika Hosnija Mubaraka in po nedavnih množičnih protestih ljudstva zaradi prepočasne predaje oblasti s strani vojaškega sveta, začele prve svobodne parlamentarne volitve v državi. In sicer bodo potekale v treh fazah do sredine januarja, danes in jutri bo glasovanje potekalo v prvih devetih od skupno 27 egiptovskih provinc, med njimi v Kairu in Aleksandriji. Za 498 sedežev v parlamentu se bo potegovalo več kot 11.000 kandidatov. Na splošno pa je pričakovati, da bodo visoko podporo na volitvah zabeležile islamistične stranke.

Ljubljanski mestni svet bo na današnji seji obravnaval predlog o podražitvi cen mestnega potniškega prometa. Ta namesto dosedanjih 80 centov za eno vožnjo z možnostjo prestopanja predvideva zvišano ceno in sicer bi po novem znašala 1 evro in 20 centov. Predvidena je tudi podražitev splošne mesečne vozovnice s 34 na 37 evrov. Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković je k predlogu sklepa vložil dopolnilo, v katerem predlaga, da cena mesečne šolske vozovnice ostane 17 evrov. Kot razlog je navedel pogajanja z ministrstvom za promet za pridobitev subvencije tudi za mesečne šolske vozovnice v mestnem prevozu potnikov. Kot je zapisal, ministrstvo pripravlja tudi nov sistemski zakon o javnem potniškem prometu, ki naj bi s 1. septembrom 2012 uveljavil enoten sistem subvencioniranja mesečnih vozovnic dijakov in študentov na območju celotne države.

Aktivisti gibanja 15o ostro nasprotujejo podražitvam mestnega prometa, ki naj bi po njihovem le pomagala pokriti primanjkljaj javnega podjetja in zahtevajo večjo dostopnost javnega prometa za vse družbene skupine. V ta namen bodo pred Mestno hišo organizirali protest. Podražitev vozovnic po njihovem mnenju ne bo prinesla dovolj prihodka za potrebne investicije v prometno infrastrukturo, kakovost voznega parka in varovanje okolja. Še pomembneje kot to je, da bo po nepotrebnem finančno in mobilnostno prizadela socialno najšibkejše, ki ne morejo izbirati načina prevoza. Aktivisti še napovedujejo, da bo dnevna skupščina, ki sicer poteka pred ljubljansko Borzo, danes pred Mestno hišo.

OB OSMI

Protestnikom gibanja occupy, ki taborijo pred mestno hišo v Los Angelesu, je bil s strani represivnih organov tekom te noči, postavljen rok, da morajo šotorišče nepreklicno podreti. In sicer so protestnikom v približno 500 šotorih delili letake na katerih je pisalo, da se jim bliža ura njihovega konca domovanja pred mestno hišo in da morajo do polnoči po lokalnem času vse šotore podreti. Šef los angeleške policije Charlie Beck je dejal, da bodo njegovi podrejeni poskušali spodbuditi ljudi, da prizorišče pred mestno hišo zapustijo mirno, a je prepričan, da se aretacijam ne bo moč izogniti. Medtem ko se ultimat bliža, pa se nekateri od protestnikov udeležujejo delavnic različnih taktik, vključno s to, kako ostati varen pred policijskimi gumijastimi kroglami in solzivcem.

V Maleziji se je tamkajšnja vlada odločila uvesti taksije samo za ženske, da bi jih na ta način zaščitili pred nadlegovanjem ali morebitnimi napadi moških. V prestolnici Kuala Lumpur je že začelo voziti prvih 50 taksistk, oblasti pa upajo, da bo število posebnih taksijev namenjenih ženskam naraslo na 400. Taksiji za ženske bodo delovali le na podlagi telefonskega poziva in po besedah namestnice ministra za družino Heng Seai Kei želijo s tovrstnimi taksiji zagotoviti boljšo varnost potnicam. Poleg tega pa novo pridobljena storitev odpira tudi nova delovna mesta. Bolj pomembno kot nova delovna mesta pa ministrica upa, da bodo s tem zmanjšali število posilstev in ropov, katerih žrtve so največkrat taksistke in potnice.

Organizatorji zimske univerzijade, ki naj bi jo leta 2013 gostil Maribor, ter predstavniki Mestne občine Maribor z županom Francem Kanglerjem na čelu, bodo vodstvu Mednarodne univerzitetne športne zveze FIS-u v Bruslju pojasnjevali, kako so si zamislili izpeljavo športnega dogodka, potem ko dobro leto dni pred njim še niso začeli graditi objektov. Mariborčani tokrat še ne bodo mogli poročati o tem, ali jim je že uspelo uresničiti kakšno od načrtovanih investicij v športne objekte, ki so jih ob kandidaturi obljubili pred dobrimi tremi leti. Načrti za več stomilijonske investicije so se hitro razblinili. Proračun v višini 45 milijonov evrov se je namreč v zadnjih tednih znižal na vsega 28 milijonov, od katerih je za investicije namenjenih zgolj 15 milijonov evrov.

OB DEVETI


V bližini iraške prestolnice v mestu Taji je v samomorilskem napadu umrlo najmanj 11 ljudi, med katerimi so bili večinoma varnostniki, policisti in zaporniško osebje. Eksplozija avtomobila bombe je namreč odjeknila pred glavnimi vrati zapora Hout v času, ko so se menjavale izmene zaposlenih. Šele kasnejša preiskava dogodka je pokazala, da je bil napad prav za prav poskus načrtovanega pobega iz zapora.

Končni rezultati parlamentarnih volitev v Maroku so potrdili, da je največ sedežev v parlamentu dobila zmerno islamistična stranka za pravičnost in razvoj. Dobila je 107 sedežev od 395-ih in bo najverjetneje v koalicijo stopila z nacionalistično stranko, ki je s 60-imi sedeži zasedla drugo mesto. Volitve so del reform s katerimi je kralj Mohamed šesti poskušal utišati proteste »arabske pomladi«. Po novi ustavi sprejeti julija letos, mora kralj Mohamed imenovati predsednika vlade iz vrst stranke, ki osvoji največ sedežev, ne pa kot je bilo to v praksi pred tem, ko je na premiersko mesto lahko imenoval kogarkoli. Še vedno pa ima kralj Mohamed kljub reformam zadnjo besedo o vseh vprašanjih obrambe, varnosti in vere.

Vlak z jedrskimi odpadki, ki so jih predelali v francoskem centru za predelavo jedrskih odpadkov je po petih dneh vožnje in kljub protestom okoljevarstvenikov, ki so na različne načine poskušali prevoz ovirati, prispel na končno železniško postajo v Nemčiji. Pri tem je prišlo tudi do spopadov s policijo, v katerih je bilo ranjenih okoli 150 ljudi. V zgodnjih jutranjih urah so že začeli s pretovarjanjem 11 zabojnikov na posebne tovornjake, s katerimi bodo odpadke pripeljali v 20 kilometrov oddaljeni Gorleben.


OB DESETI

Ameriški predsednik Barack Obama bo v Washingtonu gostil srečanje s predsednikoma dveh osrednjih institucij Evropske unije, komisije in sveta. Osrednja tema vrha bo premagovanje evropske dolžniške krize, ki pri Američanih, vsaj uradno, zbuja močne skrbi, ker naj bi oteževalo njihovo gospodarsko okrevanje.

Se bodo pa na vrhu srečanja Združenih držav in Evropske unije poskušali dogovoriti tudi o strogih sankcijah zoper režima v Siriji in Iranu. Vendar pa njihovi cilji na splošno veljajo za daleč od demokratičnih. Na vrhu bodo tako iskali tudi nove načine kako okrepiti svojo globalno pozicijo napram tema dvema državama. Kljub resnim težavam Evropske unije z energijo se je namreč pred kratkim ustavilo nakupovanje nafte iz Sirije in če uvede embargo na nafto tudi za Islamsko republiko, pa bodo v Evropsko unijo prenehali surovo nafto uvažati tudi iz Irana. Če pogledamo dejstvi, da Iran predstavlja tretjega največjega izvoznika nafte in da je drugi po plinskih rezervah, ni težko spregledati koristoljubja takšnih podvigov. ZDA in EU poleg tega s pritiski na največjo trgovinsko partnerico Irana, Kitajsko poskušajo doseči zmanjšanje poslovanje s Teheranom. Združene države pa pozivajo tudi Pakistan, naj ustavi gradnjo plinovoda z Iranom. Po zadnji ameriški vojaški ekskurziji v Pakistanu v kateri je umrlo 24 pakistanskih vojakov, bo po vsej verjetnosti poziv naletel na gluha ušesa.

V Demokratični republiki Kongo bodo potekale druge predsedniške in parlamentarne volitve po dveh uničujočih vojnah. Volitve naj sicer večjih sprememb v tej veliki afriški državi ne bi prinesle, saj ima največ možnosti sedanji predsednik Joseph Kabila. V prid pa mu gre tudi spremenjeni volilni sistem. Ta namreč glede na nova ustavna dopolnila predvideva le še en krog predsedniških volitev. Kabili pa gre največ možnosti pripisati tudi zaradi neenotnosti opozicije. Kabila obljublja, da bo Kongo spremenil v hitro rastočo državo, ki kljub ogromnim naravnim bogastvom ostaja in bo najverjetneje, kljub visokoletečim obljubam, ostala ena najrevnejših na svetu. Dve tretjini od skoraj 68 milijonov prebivalcev živi v revščini, infrastrukture praktično ni, država pa se vztrajno uvršča na rep lestvic po kakovosti življenja. Poleg tega se razmere v državi znova zaostrujejo. Predvolilna kampanja je namreč potekala v znamenju krvavih spopadov med privrženci Kabile in največjim tekmecem Etiennom Tshiskedijem.
Komentarji
komentiraj >>