Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
OFF DRUŽBENEGA STANJA (939 bralcev)
Torek, 29. 11. 2011
Luka P.… Pakistan zavrnil sodelovanje na pogovorih o prihodnosti Afganistana …
… kljub delnemu bojkotu parlamentarnih volitev v Egiptu volilna udeležba visoka …
… ujet naslednik kolumbijskega narko kralja Pabla Escobarja …
… zasedba Filozofske fakultete traja že sedmi dan, od naslednje srede zasedena tudi Fakultete za socialno delo …

OFF NAPOVEDNIK

Dva psihiatra sta na pooblastilo sodišča izdelala psihiatrično oceno duševnega zdravja norveškega terorista Andersa Behringa Breivika. Julija je Breivik poskusil uničiti vladno stavbo v Oslu, kasneje pa se je odpravil na otok Utoya in ubil več kot sedemdeset ljudi. V poročilu pričakovano ugotavljajo, da je bil med napadom Breivik neprišteven. Psihiatra sta namreč ocenila, da napadalec v času napada ni bil prišteven, saj naj bi trpel za psihozo, ki bi lahko vplivala na njegovo razsodnost.

Če upoštevamo izjave, ki jih je Breivik dajal po brezbrižnem streljanju na otoku Utoya, in sicer, da je to moral storiti ter da je križar v vojni proti multikulturnosti in muslimanski invaziji v Evropi, ocene psihiatrov niti ne bi potrebovali. Po zadnjih odkritjih več neonacističnih celic v Nemčiji in počasnem, a vztrajnem naraščanju skrajne desnice, pa se velja vprašati, ali ocene ne samo duševnega, ampak predvsem družbenega stanja ne prihajajo prepozno.

Berete nikoli križarski in vedno dobrega duševnega stanja OFF program radia Študent.

OFF PROGRAM

Pakistan je v znak protesta zaradi nedavne NATO-ve vojaške ekskurzije, v kateri so ameriške zračne sile ubile 24 pakistanskih vojakov, zavrnil sodelovanje pri pogovorih o prihodnosti Afganistana. Odločitev, da se ne udeležijo konference, ki bo naslednji teden v nemškem mestu Bonn, je prišla po seji kabineta pakistanske vlade, ki jo vodi premier Yousuf Raza Gilani. Pakistan še vedno pravi, da so bili z zračnim napadom kršeni njena suverenost in pooblastila mednarodnih sil v Afganistanu. Zveza NATO in ameriška vlada sta se opravičili Pakistanu za tragične smrti pakistanskih vojakov. Očitno pa se ne nameravajo opravičiti za kršenje suverenosti Pakistana in pooblastil mednarodnih sil v Afganistanu.

Volitve v Demokratični republiki Kongo so zaradi premajhnega števila glasovnic na nekaterih voliščih, na številne pa jih sploh niso pripeljali, podaljšali vsaj za en dan. Prvi dan volitev je sicer poleg omenjenih logističnih težav zaznamovalo nasilje, v katerem je umrlo najmanj pet ljudi. Pojavljajo se tudi poročila o nepravilnostih v volilnem postopku, zaradi česar so jezni volivci zažgali več volišč po državi. Zmaga se sicer obeta dosedanjemu predsedniku Josephu Kabili, ki ga opozicija obtožuje manipuliranja z državno volilno komisijo. Kabili gre na roko tudi razdrobljenost opozicije, saj proti njemu nastopa kar deset kandidatov.

V Egiptu poteka drugi dan glasovanja na prvih parlamentarnih volitvah od strmoglavljenja dolgoletnega avtoritarnega predsednika Hosnija Mubaraka. Prvi dan volitev je v glavnem potekal mirno, iz Kaira in drugih večjih mest poročajo o visoki volilni udeležbi. Glasovanje je bilo včeraj podaljšano za dve uri zaradi dolgih čakalnih vrst, ponekod naj bi bile dolge celo več kilometrov. Na drugi strani pa so številni protestniki zavzeli glavni trg Tahrir v središču Kaira in bojkotirali volitve. Številni se namreč bojijo, da bo začasni vojaški svet pod vodstvom Huseina Tantawija, ki naj bi nadzoroval mirno tranzicijo v demokracijo po desetletjih avtoritarne vladavine, poskušal ohraniti oblast. V zadnjih desetih dneh je bilo v Egiptu ubitih najmanj 41 protestnikov in več kot 2000 ranjenih.

Na medijskem srečanju News Summit, ki letos poteka v Hong Kongu in katerega namen je razprava o uredniških načelih, orodjih in novih poslovnih modelih za medije, je medijsko srenjo iz več kot 80-ih držav preko Skypa nagovoril ustanovitelj spletnega portala Wikileaks, Julian Assange. Med drugim je lastnikom medijev, urednikom in novinarjem povedal, da sta mu ameriška vlada in Pentagon ukazala, naj uniči ves material, ki ga je ali ga namerava objaviti, ter naj preneha z zbiranjem svežega gradiva s pomočjo ovaduhov v ameriški vladi. V primeru, da tega ne bo storil, pa ga bodo v to prisilili. Da bi Assange končno utihnil, naj bi se že dlje časa nad njim izvajal pritisk tudi s strani policije. O sodobnem novinarstvu pa je Assange povedal, da je kriza, s katero se sooča danes, predvsem legitimnost, in mainstream tisk obtožil korupcije in pristranskosti.

V Venezueli so ujeli enega najbolj iskanih kolumbijskih tihotapcev kokaina. Maximiliano Bonilla Orozco, bolje poznan pod vzdevkom Valenciano, je obtožen vodenja 1500 članske združbe, ki je tihotapila na tone kokaina iz Kolumbije v Združene države Amerike. Združba Valenciana, znana pod imenom Pisarna, je nekoč predstavljala oboroženo krilo kolumbijskega mafijskega botra Pabla Escobarja, po njegovi smrti leta 1993 pa je prevzela večino njegovih poslov. Venezuelske oblasti so Valenciana prijele na severu države s pomočjo podatkov kolumbijske policije. Venezuelski predsednik Hugo Chavez je dejal, da v nobenem primeru niso oziroma ne bodo dovolili preprodaje prepovedanih drog, ustanavljanja kakršnihkoli paravojaških enot ali oboroženih skupin, ki bi ogrožalo varnost Venezuele.

Stranka za trajnostni razvoj Slovenije je pred ministrstvom za obrambo organizirala mirni protestni shod za demilitarizirano Slovenijo. Predstavnico stranke Mojco Markizeti smo vprašali, kaj je bil povod za današnji shod.Markizetijeva je pri tem še poudarila:Gibanje 15o, ki že 46. dan vztraja pred Bojzo, je imelo tudi danes vrsto delavnic in dogodkov. V okviru gibanja je bila na Fakulteti za socialno delo organizirana skupščina na temo zasedbe omenjene fakultete. Se bo zasedla tudi ta fakulteta? O tem je poročala aktivistka Asja:Pred Bojzo bo tako kot vsak dan ob 18. uri potekala skupščina, po njej pa projekcija filma Študentska gibanja 1968-1972. Ob osmi uri imajo aktivisti še sestanek v zvezi z deložacijo Vegradovih delavcev v delavskem domu na ulici Vide Pregarčeve.

Zasedba Filozofske fakultete poteka že sedmi dan. Po začetnem uvajanju in stagnaciji števila prisotnih čez vikend se je včerajšnje skupščine udeležilo precej študentov, približno 150, prisotni pa so bili tudi nekateri profesorji. A kljub številčni udeležbi na skupščini se pojavlja problem skromnega števila študentov, ki čez dan vzdržujejo zasedbo in sodelujejo na delavnicah in seminarjih, ki potekajo tekom dneva. Na redni jutranji tiskovni konferenci je predstavnik gibanja Mi smo univerza tako odgovoril na naše vprašanje, kako se zasedba sooča s tem dejstvom, in pokomentiral nekatere pobude, da se večerna skupščina zaradi še večje udeležbe prestavi na zgodnejšo uro:Zasedba sicer vztraja, a ne brez vsakodnevnih zapletov. Enega izmed njih je predstavila študentka na tiskovni konferenci:Na skupščini se je izpostavil tudi problem v komunikaciji na relaciji zasedba-vodstvo fakultete. Problem s kopirnim strojem je le eden od takšnih primerov.Na nedeljski skupščini pred bojzo se je izpostavila potreba po komunikaciji med zasedbama ploščadi pred borzo in Filozofske fakultete, saj gre, kot so izpostavili aktivisti pred borzo, za skupen boj. En od predlogov je, da bi se vzajemno pošiljalo delegate z ene na drugo skupščino, da bi se tako informacije izmenjevalo na bolj oseben in ne zgolj virtualen način. Takšna ali podobna povezava med zasedbama je bila na skupščini zasedbe Filofaksa sprejeta, na tiskovki pa je bilo izpostavljeno tudi sledeče:V luči povezovanja obeh zasedb se za 8. december tako napoveduje večja, skupna skupščina, na katero so vabljeni tako aktivisti 15o kot študenti "okupatorji". Sicer se na zasedenem območju Filozofske fakultete vsak dan ob 11:30 izvaja delavnica na temo »Zakaj zasedba«, kjer se razlaga, zakaj je do zasedbe prišlo, ter sprejema pomisleke in kontraargumente. Iz današnjega programa izpostavljamo še to:Ob osmih bo sledila redna večerna skupščina, več o programu pa izveste na blogu gibanja Mi smo univerza.Komentarji
komentiraj >>