Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Moč pesmi Sufjana Stevensa (1059 bralcev)
Sreda, 7. 12. 2011
outlawPregled dosedanjega dela ustvarjalca iz Detroita, Michigan, sedaj nastanjenega v New Yorku.
sufjan.com
1. CD, 1 (on) PRELUDE ON THE ESPLANADE sufjan stevens 2.56
CD outlaws, 1 (on) OUTLAWS bill frisell 4.19
Prelude On The Esplanade, pesem, ki nas je uvajala v album The BQE Sufjana Stevensa iz leta 2009, nocoj pa nas uvaja tudi v posebno oddajo moč pesmi, oddajo o nadčasnih pesmih iz Amerike in okolice vsako prvo sredo v okviru tedenske oddaje Izven zakona. Posvetili se bomo ustvarjalcu iz Detroita v Michiganu, Sufjanu Stevensu. Z njim smo se sicer v oddaji Izven zakona že srečavali, ko je objavil plošči Greetings from Michigan: The Great Lake State in Avalanche. Leta 2000 je izdal svoj prvi album z naslovom A Sun Came. Z njega poslušajmo pesem Wordsworth's Ridge.
2. Isti CD, 2 (on) WORDSWORTH'S RIDGE sufjan stevens 4.54
Sufjan je perzijsko ime, ki pomeni nekaj takega kot »priti z mečem«. Ime je dobil, ker so starši pripadali eni od islamskih verskih ločin. Sufjan Stevens je začel svojo glasbeno pot v folk rock zasedbi Marzuki, s katero je konec devetdesetih objavil dva albuma. Marzuki je ime njegovega brata, ki je menda znan maratonec. 1999. leta je Sufjan Stevens začel samostojno z albumom A Sun Came, ki mu je leto kasneje sledil album Enjoy Your Rabbit z instrumentalnimi skladbami, vezanimi na kitajski koledar. Poslušajmo skladbo, posvečeno letu petelina: Year of the Rooster.
3. Isti CD, 3 (on) YEAR OF THE ROOSTER sufjan stevens 6.24
Leta 2003 je Sufjan Stevens objavil album z naslovom Greetings from Michigan: The Great Lake State, ki smo ga takrat že obravnavali v oddaji Izven zakona, zato sedaj z njega le za vzorec pesem The Upper Peninsula.
4. Isti CD, 4 (on) THE UPPER PENINSULA sufjan stevens 3.23
Po konceptualnem albumu Greetings from Michigan: The Great Lake State, na katerem je Sufjan Stevens igral kakih dvajset glasbil, je marca leta 2004 sledila plošča Seven Swans. Letos spomladi je izšla zbirka Seven Swans Reimagined, na kateri so razni ustvarjalci predstavljali svoje različice vseh pesmi s tega albuma. Prihodek od prodaje zbirke pa gre v dobrodelne namene. Tisto zbirko bomo poslušali naslednji teden. Nocoj pa z albuma Seven Swans pesem Sister v izvirni izvedbi Sufjana Stevensa.
5. Isti CD, 5 (on) SISTER sufjan stevens 6.00
Leta 2005 je sledila še ena epska izdaja Sufjana Stevensa, Sufjan Stevens Invites You to: Come On Feel the Illinois v dveh delih. Z nje poslušajmo eno od nosilnih pesmi Chicago.
6. Isti CD, 6 (on) CHICAGO sufjan stevens 6.02
Zelo odmevnemu albumu Sufjan Stevens Invites You to: Come On Feel the Illinois je sledila zbirka enaindvajsetih posnetkov, vezanih na to ploščo z naslovom Avalanche: Outtakes & Extras from the Illinois Album, Plaz: Neobjavljeni posnetki z albuma Illinois. Tudi to ploščo smo takrat, leta 2006, že predstavljali v oddaji Izven zakona, zato tokrat spet le en primerek z nje, The Mistress Witch From McClure (Or The Mind That Knows Itself).
7. Isti CD, 7 (on) THE MISTRESS WITCH FROM MCCLURE sufjan stevens 3.24
Novembra 2006 je Sufjan Stevens objavil zbirko petih CDjev z naslovom Song for Chrismas, Pesmi za Božič, na kateri se znane božične pesmi v Stevensovi izvedbi izmenjujejo z njegovimi lastnimi opazkami ob prazniku.
Leta 2009 je izšla še ena instrumentalna plošča Sufjana Stevensa, BQE. Kratica pomeni Brooklyn-Queens Expressway. Glasba je bila vezana na film, ki se je predvajal tri zaporedne dni v začetku novembra 2007. Sufjan Stevens se je medtem preselil v New York. Z albuma BQE smo v uvodu tele oddaje že slišali Prelude On the Esplanade. Ob tem je leta 2009 izšla še različica albuma Enjoy Your Rabbit, imenovana Run Rabbit Run, ki jo je izvajal The Osso String Quartet.
V začetku lanskega leta je Sufjan Stevens objavil še enourni album z naslovom All Delighted People. Z njega poslušajmo naslovno pesem v klasični rock izvedbi, kot je dodal Sufjan Stevens.
8. Isti CD, 8 (on) ALL DELIGHTED PEOPLE sufjan stevens 8.05
V pesmi All Delighted People smo slišali tudi citat iz pesmi Sound of Silence Paula Simona. Oktobra lanskega leta je izšla še ena plošča Sufjana Stevensa, The Age of Adz. Z nje poslušajmo pesem Futile Devices.
9. Isti CD, 9 (on) FUTILE DEVICES sufjan stevens 2.11
Za enkrat se letos Sufjan Stevens še ni oglasil. Je pa enkrat spotoma izšla še ena od neuradnih zbirk z naslovom Rare Tracks, Redki posnetki s studijskimi in koncertnimi izvedbami. Poslušajmo pesem z naslovom Damascus.
10. Isti CD, 10 (on) DAMASCUS sufjan stevens 4.40
Pesem Damascus Sufjana Stevensa, ki jo najdemo na zbirki Seen/Unseen: A Benefit for the Evergreen Center for Street Youth, Videno/Nevideno: Za Center Evergreen, ki skrbi za ulično mladino.
Poseben oddaje Moč pesmi je konec, naslednji teden ostajamo pri pesmih Sufjana Stevensa, saj bomo poslušali razgradnjo njegovega albuma Seven Swans. Milko Poštrak vas do takrat pozdravljam s koncertno izvedbo pesmi Many Guides Sufjana Stevensa.
11. Isti CD, 11 (on) MANY GUIDES sufjan stevens 4.07


Komentarji
komentiraj >>