Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
SUTEKH: Incest Live (Force Inc., 2002) (1501 bralcev)
Sreda, 14. 12. 2011
goranPred njegovim petkovim nastopom v klubu K4 poslušamo Sutekhovo 'live' ploščo, na kateri je v najlepši podobi dokumentiral svoj precej nekonvencionalen techno izraz ... (v celoti!)

* Uradnih 'live' plošč v kontekstu plesne elektronske glasbe ni veliko. Glavni presežki pač praviloma nastajajo v studiih, ideje živega podajanja glasbe pa luč dneva običajno ugledajo v obliki DJ miks albumov. To seveda ne pomeni, da v obtoku ni posnetkov didžej nastopov. Celo zelo veliko jih je. Toda le izjemoma uspešno dokumentirajo pravo podobo elektronskih plesnih dogodkov, saj razpoloženja, ki je po navadi ključen element za uspešen klubski dogodek, pač ni moč zabeležiti v obliki zvočnega zapisa. Posledično se didžeji torej raje odločajo za studijske miks albume, to pa jim po drugi strani odpira precej več manevrskega prostora za manipuliranje. No, tudi v plesni elektronski glasbi obstaja struja ustvarjalcev, ki posamezne zvoke in sekvence ukrivlja v živo. Bodisi v maniri pionirskih producentov iz Detroita in Chicaga, ki so sproti upravljali svoje sintetizatorje in ritem mašine ali pa v sodobnejši digitalni, laptopaški obliki, ki skozi prizmo hipne manipulacije s posnetki praktično nima omejitev. In v katero kategorijo 'live' elektronskih albumov sodi Sutekhov plošček 'Incest Live'? Pravzaprav v nobeno, ker resnici na ljubo ne gre za posnetek živega nastopa. Kljub temu pa verjetno ni malo tistih, ki posnetek iz leta 2002 štejejo za Sutekhovo ultimativno delo.

Sutekh, s pravim imenom Seth Horvitz, je producent, ki ga najraje opredeljujemo skozi zanimiv krožek elektronskih posebnežev, zbranih v širši okolici San Francisca. Z elektronsko glasbo se je srečal v začetku devetdesetih, prve posnetke pa je objavil v letu 1996. V naslednjih letih je svojo glasbo objavljal pri številnih cenjenih založbah, tako tistih, specializiranih za techno in house glasbo, kot tudi tistih, ki so uhajale iz teh okvirjev. Med drugim je denimo sodeloval tudi s kultno pionirsko založbo Mille Plateux, pri njeni takrat še podzaložbi (danes sestrski založbi) Force Inc. pa je denimo izšel tudi plošček 'Incest Live'. Čeprav se je Horvitz na svojih prvih dvanajstinčnicah močno opiral na idiome techno glasbe, je že kmalu krenil tudi v tisto bolj odprto, abstraktnejšo smer. Njegove produkcije so se pojavljale na številnih pionirskih kompilacijah, ki so - retrospektivno gledano - pognale kariere danes številnih najbolj cenjenih elektronskih kreativcev. Sutekh se sam ni nikoli silil v ospredje, je pa kljub temu postal eden bolj cenjenih ustvarjalcev pri tisti bolje obveščeni publiki.

Zakaj, lepo pojasni prav plošček 'Incest Live'. Ta v najlepši podobi izpostavi Horovitzevo samosvoje, ohlapno razumevanje pojma techno. Resda praktično celoten posnetek narekuje »four to the floor« ritem, toda ta skozi pogosto plastenje praktično ves čas dobiva nove oblike. Podobno velja tudi za vir zvoka. Čeprav je material v takšni ali drugačni podobi luč dneva menda ugledal že na Sutekhovih prejšnjih ploščah, 'Incest Live' ne ponuja praktično nikakršnih oprijemljivih, prepoznavnih sekvenc. No, zvočna podoba, nekakšna digitalna toplina in značilno plastenje, ter dinamično manipuliranje z ritmi, ki ves čas ohranjajo plesen groove, kljub temu ne skrivajo svojega porekla. Horovitz je pod psevdonimom Sutekh kljub raznovrstnosti ustvaril zelo prepoznaven slog, ki ga zaokrožuje močan avtorski pečat. 'Incest Live' morda res ni koncertna plošča, toda ponuja izvrsten vpogled v samo tehniko in idejo Horovitzovega živega podajanja glasbe. In čeprav bo plošča kmalu praznovala deseto obletnico, na njej zabeležen proces skozi prizmo žive elektronske plesne glasbe še ni doživel bistvene nadgradnje. Še tistih nekaj ustvarjalcev, ki v živo s podobnim občutkom krojijo primerljivo glasbo, bi verjetno lahko prešteli na prste ene roke. Če je svoj live/dj nastop z leti nadgradil Sutehk sam, bomo lahko preverili že ta petek, ko nastopi v klubu K4, do takrat pa v posluh dajemo celoten plošček 'Incest Live'.

pripravil Goran Kompoš

 Komentarji
komentiraj >>