Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
KROFF VPRAŠLJIVIH SPREMEMB V EGIPTU (1317 bralcev)
Sreda, 14. 12. 2011
Boris V.... Egiptovsko vojaško sodišče do blogerja drugič manj strogo, a vendarle strogo ...
... nov krog volitev v Egiptu ...
... Josipović Milanoviću podelil mandat za sestavo vlade ...
... v SD o vstopu v koalicijo ...

Egiptovsko vojaško sodišče je ponovilo sojenje blogerju Michaelu Nabilu, ki je bil te pozornosti deležen zaradi svojega kritičnega pisanja o vojski, in ga obsodilo na dve leti zapora. Nabil je bil zaradi očitanega dejanja sicer že aprila obsojen na tri leta zapora, a je z gladovno stavko zahteval ponovitev sojenja. Znižana kazen ga ni zadovoljila. Njegov brat Marc je tako že napovedal, da bo Nabil gladovno stavko še dodatno zaostril. Obsojenec je v blogu sicer kritiziral vojsko in pozival ljudi, naj se izognejo naboru. Vojska meni, da je obsodba upravičena, češ da je šel Nabil prek vseh meja žalitve, klevetanja in ustvarjanja laži o oboroženih silah.

Ostajamo v Egiptu. V nekaterih predelih države se je danes pričel nov krog parlamentarnih volitev. V prvi fazi volitev, ki se je začela novembra, sta največ glasov prejeli Muslimanska bratovščina, 47 odstotkov mandatov, in skrajno konzervativna Al Nur, ki je prejela 21 odstotkov mandatov, medtem ko jih je Liberalni Egiptovski blok prejel devet odstotkov. V tokratnem krogu volitev se bo odločalo o 180ih sedežih v 498-članskem parlamentu. Tretja in zadnja faza volitev je predvidena za konec januarja.

Predsednik na zadnjih hrvaških parlamentarnih volitvah zmagovite Socialdemokratske stranke, Zoran Milanović, je od predsednika države Iva Josipovića prejel mandat za sestavo vlade. Josipović je tudi napovedal, da bo za prihodnji teden sklical ustanovno sejo sabora. Dan po oblikovanju parlamenta naj bi Milanović predstavil program in člane svoje vlade ter zahteval zaupnico, med prvimi nalogami pa bo, kot je dejal Milanović, priprava državnega proračuna in referenduma za vstop države v Evropsko unijo. Mandatar se je dotaknil tudi vprašanja arbitražnega sporazuma, ki ga sam sicer podpira, in opozoril na dejstvo, da tudi dve leti od sklenitve sporazuma še ni seznama arbitrov, ki bi ga morala sestaviti Evropska komisija. Milanović je še dodal, da bo kot prvo državo po nastopu funkcije obiskal ali Srbijo ali Bosno in Hercegovino ali Slovenijo.

Potem ko se je z Zoranom Jankovićem v prostorih ljubljanske mestne hiše sestalo vodstvo Socialnih demokratov, se je širše vodstvo stranke sestalo v prostorih državnega zbora. Ker je predsednik Pahor še vedno v kliničnem centru zaradi vnetja ušesa, so pogajanja z Jankovićem potekala brez njega. Vodstvo stranke naj bi že danes sprejelo odločitev o vstopu v koalicijo in jo posredovalo predsedstvu stranke.

V stranki naj bi se danes pogovarjali tudi o kadrovskih zadevah, poslanec SD Matjaž Han pa je dejal, da se mora njegova stranka najkasneje do 21. decembra odločiti, ali bo šla v koalicijo ali ne, saj bo takrat konstitutivna seja državnega zbora. Drug poslanec Socialnih demokratov, Matevž Frangež, je sicer do vstopa v koalicijo z Jankovićem skeptičen, saj je dejal, da je, citiramo: "v dosedanjem načinu opravljanja javnih funkcij Jankovića mogoče razbrati nek vzorec, za katerega je prepričan, da mu SD ne potrebuje asistirati", konec citata. Frangež je še dejal, da gre sedaj za vprašanje, ali bo SD sploh ostala kot samostojna politična sila.Komentarji
komentiraj >>