Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Lesničar, Kurnik, Beznec: Gibanje 15o v Trubarjevi hiši literature (3094 bralcev)
Četrtek, 15. 12. 2011
Luka T.V Trubarjevi hiši literature sta se zadrževala aktivista in akademika Barbara Beznec in Andrej Kurnik, ki sta v pogovoru s Tanjo Lesničar Pučko spregovorila o pomenu in nadaljnjih usmeritvah gibanja 15o.

Trubarjeva hiša literature je v sklopu cikla intervjujev s strokovnjaki za politična in družbena vprašanja včeraj gostila politologa in aktivista gibanja 15. oktober in Socialnega centra Rog Andreja Kurnika, sicer tudi predavatelja na Fakulteti za družbene vede, ter Barbaro Beznec, odgovorno urednico Časopisa za kritiko znanosti. Z njima se je pogovarjala prevajalka, novinarka in kolumnistka Dnevnika Tanja Lesničar Pučko. Dogodek je bil delno zaznamovan z nedavnimi predčasnimi volitvami v Državni zbor, pred katerimi je del aktivistov 15o pozival k volilni neudeležbi. Kakšne so torej utemeljitve teh pozivov? Odgovarja Barbara Beznec:Če nas predstavniška demokracija ne zastopa, kako naj tedaj odkrivamo skupna politična stališča? Kako so to rešili v okviru gibanja 15o, pojasnjuje Beznečeva:Aktivisti so se spopadali tudi s kritiko izbire zasedenega prostora. Po mnenju mnogih bi se morali utaboriti pred bankami ali pritisniti na naše politične predstavnike, ki bi nato z zakoni primerno pritisnili na banke. Okupacija finančnih institucij naj tako ne bi bila niti pravno niti moralno sprejemljiva, saj naj ne bi naslavljala odgovornih akterjev. Na takšne očitke, ki jih je implicirala širša javnost, je odgovarjal Andrej Kurnik:Konzervativni krogi so globalnemu gibanju 15o očitali tudi, da ne zna postaviti seznama relevantnih zahtev. Beznečeva je zato odgovarjala tudi na vprašanje, kakšne premike je po njenem mnenju gibanje doseglo v svojih dveh mesecih obstoja.Ob navedenem pa aktivista menita tudi, da je gibanje začelo odkrivati skupne imenovalce med množico uporov, ki se v sodobnem svetu vršijo vsak dan, vendar so bili doslej razumljeni partikularno in ne kot pojavnost razrednega boja 99 odstotkov proti finančnemu izkoriščanju s strani enega odstotka. Ta vidik je povzel Andrej Kurnik:Poročilo je spisal Luka Tetičkovič.Komentarji
komentiraj >>