Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
KROFF, KI NI KONČAL NA ULICI (703 bralcev)
Torek, 20. 12. 2011
Luka P.... sirska opozicija arabsko skupnost poziva k vojaški intervenciji ...
... ameriški predstavniški dom o predlogu zakona o globalni svobodi svetovnega spleta ...
... vlada potrdila besedilo predloga zakona o interventnih ukrepih za sijajno leto 2012 ...

KROFF

Sirska opozicija je arabsko skupnost pozvala, naj čim prej posreduje z vojaško intervencijo, da pred nasilnimi vladnimi silami zaščitijo civiliste. Poziv k intervenciji je prišel kljub nedavnemu podpisu protokola Arabske lige s strani Damaska, ki opazovalcem omogoča spremljanje pobude te arabske organizacije za mir. Prihod opazovalcev v Sirijo bi lahko bil prvi pomemben korak, ki bi pripeljal do konca prelivanja krvi, a opozicija opozarja, da je sama protokol zavrnila in ga vidi le kot zavlačevalno taktiko sirskih oblasti. Medtem so sirski aktivisti sporočili, da so se spopadi med vladnimi silami in vojaškimi dezerterji v severozahodni Siriji ponovno razplamteli. Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice je bilo v minulih dneh med obleganjem dveh vasi v provinci Idlib ubitih najmanj 100 prebežnikov.

Rusko ministrstvo za zunanje zadeve kritizira predlog zakona o globalni svobodi svetovnega spleta, ki ga sprejemajo v ameriškem predstavniškem domu. Če bo predlog sprejet, bo ameriški State department pripravljal letna poročila oziroma sezname držav, ki svojim državljanom omejujejo dostop do interneta. Za vse, ki se bodo znašle na tem seznamu, bo obveljal ameriški embargo na izvoz programske in strojne opreme. Aleksander Lukaševič iz ruskega zunanjega ministrstva je zakon komentiral kot produkt hladnovojne mentalitete in znak, da želijo Američani igrati vrhovnega regulatorja.

Rusi želijo debato o svobodi spleta prenesti pod okrilje Združenih narodov, ki so edina pristojna institucija za regulacijo na globalnem nivoju. Ameriški predstavniški dom pa sicer razpravlja tudi o kontroverznem zakonu za ustavitev spletnega piratstva, ki po mnenju mnogih ameriških podjetij prav tako omejuje svobodo brskanja po svetovnem spletu.

Vlada je potrdila besedilo predloga zakona o interventnih ukrepih za leto 2012. Takoj, ko bo državni zbor konstituiran, ga bo poslala v parlamentarno proceduro po nujnem postopku. Za obravnavo in sprejem omenjenega zakona se je odločila po tem, ko je predsednik Liste Zorana Jankovića - Pozitivna Slovenija ter najverjetnejši mandatar za sestavo nove vlade sam Zoran Janković v ponedeljek pisal pismo predsedniku sedanje vlade Borutu Pahorju. Janković mu je predlagal, naj vlada zakon vloži po nujnem postopku, saj le-ta omogoča sprejem in uveljavitev zakona do konca leta ter s tem stabilizira javne finance.

Sprejeti predlog zakona med drugim določa, da se v letu 2012 plače funkcionarjev znižajo za 4 odstotke osnovne plače, prav tako se ne bodo usklajevali transferji posameznikov in gospodinjstev, pokojnine in drugi prejemki ter plače javnih uslužbencev in funkcionarjev. Po tem predlogu pa bodo ostale v veljavi tudi omejitve napredovanj javnih uslužbencev v letu 2012. Govorili smo s predsednikom Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimirjem Štrukljem in ga glede na to, da jim je najverjetnejši mandatar Janković že pred tem ponudil kompromisni predlog, in sicer, da se po pol leta sprostijo zamrznitve napredovanj, vprašali, ali je takšen zakon, ki ne upošteva tega dogovora, za njih sprejemljiv?Komentarji
komentiraj >>