Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
BritOFF izgnane konzulke iz paradiža (847 bralcev)
Ponedeljek, 9. 1. 2012
Luka P.… ko se oglasi Mednarodni denarni sklad …
… iz ZDA izgnali generalno konzulko Venezuele …
… Patria: druga sezona, prva epizoda …
… malezijski opozicijski voditelj oproščen obtožb sodomije …
… Virantova Državljanska lista se danes odloča …
… Amnesty International: arabski voditelji spodleteli pri razumevanju arabske vstaje …
… ZDA ne bodo dopustile blokade Hormuške ožine …
… kolumbijska policija na preizkušnji …
… v Nigeriji nemiri …


SEDMA

Mednarodni denarni sklad modro ugotavlja, da je trenutni rešilni program za Grčijo nezadosten in ga bo potrebno prilagoditi oziroma poostriti. Prav tako naj bi izgubljal zaupanje v sposobnost Grčije, da bi lahko sama obrzdala javne finance in odplačala ogromen javni dolg. Zato Mednarodni denarni sklad že nakazuje, kaj čaka Grčijo v prihodnosti. Novi varčevalni ukrepi Aten, odpis dolga, a le s strani zasebnih upnikov in dodatni evri iz Bruslja.

Dovolj nam je. S tem geslom se je peščica nezadovoljnih Rusov vnovič odpravila na moskovske ulice. Zbralo se je le kakih sto, a tokrat svoje nezadovoljstvo niso zlivali le na vlado premiera Vladimirja Putina, kritike so letele tudi na opozicijo in sicer ji pripisujejo nesposobnost, da bi si izborila spremembe. Včerajšnji malo številčni protest je pokazatelj slabe organiziranosti in globoke razdeljenosti med različnimi skupinami, ki nasprotujejo 12-letni politični dominaciji premiera Putina in njegovi pričakovani vrnitvi v Kremelj po marčevskih predsedniških volitvah.

A roko na srce, malo številčnost med drugim tiči tudi v bizarni tradiciji vzhodnoslovanskih narodov. Med vikendom namreč ne protestirajo. Ena redkih izjem je bila tako imenovana Oranžna revolucija v Ukrajini. Novo številčnejše zborovanje proti volilnim prevaram, politiki ruske dume in zatiranju nasprotnikov režima se obeta danes.

Ameriški State department je generalno konzulko Venezuele v Miamiju, Livio Acosto Noguero, razglasil za persono non grata. Ameriško zunanje ministrstvo je sporočilo, da naj bi Noguera v dokumentarnem filmu, ki so ga predvajali na špansko govoreči televizijski mreži Univision, razpravljala o kibernetskem napadu na »izjemno občutljive« ameriške vladne računalniške sisteme, ki naj bi ga izpeljali iz veleposlaništev na Kubi in Irana. Sončni Miami mora Noguera nepreklicno zapustiti do torka. Ukrep Združenih držav pa sovpada z začetkom latinskoameriške turneje, ki jo iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad začenja v Caracasu.

OSMA

Na ljubljansko okrajno sodišče bodo po treh tednih na zatožno klop spet sedli obtoženi v zadevi Patria. Z izjemo podjetnika Walterja Wolfa, ki je izločen iz postopka. Glede nato, da so svoje zagovore podali že vsi, se pričakuje, da bodo začeli z predložitvijo dokazov. Vseh pet, poleg omenjenega Wolfa še predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša, nekdanji prvi mož Holdinga Slovenskih železnic Jože Zagožen, brigadir Tone Krkovič in direktor Rotisa Ivan Črnkovič, vse obtožbe zavračajo. Celoten proces je po njihovem mnenju politično motiviran.

V Berlinu se bosta na delovnem kosilu sestala francoski predsednik Nicolas Sarkozy in nemška kanclerka Angela Merkel. Posvetila se bosta pripravam na vrh Evropske unije, ki bo 30. januarja v Bruslju. Sestankovanje dveh najpomembnejših političnih figur v Evropi je v času krize v območju evra postalo stalnica pred vsakim srečanjem evropskih voditeljev.

Malezijski opozicijski voditelj Anwar Ibrahim je bil po dveh letih sojenja oproščen obtožb sodomije. A v primeru Anwarja ni šlo za spolno občevanje z živaljo, ampak so ga obtoževali spolnih odnosov z moškim pomočnikom. Sodnik je primer razveljavil, ker so bili DNK dokazi, ki jih je predložilo tožilstvo nezanesljivi. Sodomija je v večinsko muslimanski Maleziji prepovedana in če bi ga spoznali za krivega, bi mu grozilo več kot 20 let zaporne kazni.

DEVETA

Kakšno vlado bomo imeli, levo ali desnosredinsko, naj bi postalo jasneje tekom današnjega dneva. Ali bo vlado vodil Zoran Janković s Pozitivno Slovenijo, ali bo na čelo vlade stopil Janez Janša s Slovensko demokratsko stranko je odvisno predvsem od strank Virantove Državljanske Liste in DeSUSa. Za katero opcijo se bodo odločili bo Svet Virantove Liste dokončno sprejel danes.

Humanitarna organizacija Amnesty International v novem poročilu navaja, da voditelji v arabskem svetu še vedno ne razumejo popolnoma pomena arabske vstaje. V poročilu med drugim ugotavljajo, da so bila dejanja protestnikov po uvedbi družbenih sprememb v regiji učinkovitejša kot prizadevanja vseh mednarodnih sil. Istočasno so arabske voditelje opozorili na nevarnost nadaljnjega zatiranja protestov v letošnjem letu. Odzive mednarodnih teles, kot sta Evropska unija in Arabska liga, pa so pri Amnestyju označili za neskladne.

Ameriški obrambni minister Leon Panetta je dejal, da Združene države Amerike Iranu v nobenem primeru ne bodo dopustile blokade Hormuške ožine ob vhodu v Perzijski zaliv. Skozi Hormuško ožino potuje petina vse svetovne nafte, zato ni dvoma, da bodo Združene države poskrbele za nemoteno oskrbo. Za vojaško velesilo bi bil to prestop rdeče črte na katerega bi odgovorile, je pričakovano še dodal. Kljub svarilom Irana se ameriška mornarica ne namerava umakniti in je pred dnevi celo pomagala iranskim ribičem, ki so jih v Arabskem morju zajeli somalijski pirati.

DESETA

Kolumbijska policija na severu države je v najvišji stopnji pripravljenosti. Kriminalna združba Urabenos namreč teden dni potem, ko so v policijski akciji ubili vodjo združbe na njegovem ranču, preko letakov za smrt vsakega policista ponuja 500 ameriških dolarjev. To je več kot v mesecu dni zasluži pripadnik posebne policijske enote.

V Nigeriji so sindikati zaradi nedavne odprave državnih subvencij na gorivo, ki je povzročila podvojitev cen goriva in javnega prevoza, začeli z stavko po vsej državi. Poslanci so nigerijskega predsednika Goodlucka Jonathana pozvali, naj ponovno preuči svojo odločitev, vendar jim je že odgovoril, da so bile subvencije ekonomsko nevzdržne.

Ob 101. obletnici smrti Edvarda Rusjana bo dopoldne v Beogradu potekala spominska slovesnost. Pionir slovenskega letalstva se je kljub opozorilom zaradi močnega vetra 9. januarja 1911 odločil za polet. Po uspelem vzletu je močan sunek vetra zlomil krila letala, ki je nato strmoglavilo ob vznožje Kalemegdana. Edvard Rusjan je zaradi težkih poškodb umrl med prevozom v bolnišnico.Komentarji
komentiraj >>