Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
POLITIČNO POLARIZIRANA IN PARALIZIRANA SLOVENIJA (1242 bralcev)
Sreda, 11. 1. 2012
tomazzaSlovenija nima časa za politične igre in igrice, je v današnjem uvodnem nastopu izza govorniške prižnice v Državnem zboru pribil prvi uradni kandidat za mandatarja nove slovenske vlade Zoran Janković. Toda v Državni zbor izvoljene stranke na prvih predčasnih parlamentarnih volitvah v državi se brez izjeme gredo prav to. Današnji dan je in še bo do dokončnega glasovanja o prvem uradnem kandidatu za mandatarja posvečen predvsem in zgolj političnim igram in igricam v peskovniku domače strankarske politike.
Slovenija nima časa za politične igre in igrice, je v današnjem uvodnem nastopu izza govorniške prižnice v Državnem zboru pribil prvi uradni kandidat za mandatarja nove slovenske vlade Zoran Janković. Toda v Državni zbor izvoljene stranke na prvih predčasnih parlamentarnih volitvah v državi se brez izjeme gredo prav to. Današnji dan je in še bo do dokončnega glasovanja o prvem uradnem kandidatu za mandatarja posvečen predvsem in zgolj političnim igram in igricam v peskovniku domače strankarske politike. Prav nobena izjema ni tudi sicer v stranko organizirana lista Zorana Jankovića - Pozitivna Slovenija. Kajti če bi si Zoran Janković pred današnjim glasovanjem za nov mandat izvoljenih in potrjenih poslancev uspel zagotoviti parlamentarno večino in koalicijo, potem bi bila ta politična igra kupčkanja strankarskih interesov odločena že pred današnjo sejo Državnega zbora. Toda kot kaže in kot je mogoče razbrati iz do sedaj že odigranih poslanskih nastopov, temu v tej pregovorno in pravzaprav že od vekomaj na dva osnovna politična pola razdeljeni državi pač ni tako.

Uspeh zgolj zaradi ustanovitve lastnih sicer kar v stranke organiziranih list obeh dveh glavnih novih igralcev v slovenski strankarski politiki na prvih predčasnih volitvah v državi, bi sicer lahko pomenil, da so volivci in na sploh vsi ljudje na Slovenskem, te preživete delitve na politične nazadnjake in naprednjake, kot se je vzpostavila ob začetkih in zametkih parlamentarizma na Slovenskem, že pošteno siti. Toda - in predvsem temu smo priča danes v neposrednem prenosu iz velike razpravne dvorane Državnega zbora – ta osnovna delitev na partizane in domobrance oziroma levico in desnico še naprej ostaja osnovna predpostavka delovanja domačega političnega sistema in razreda.

Toda ne Zoran Janković in ne Gregor Virant ter njuni sicer v stranke organizirani listi na 4. decembrskih volitvah nista bili uspešni zato, ker bi se že vnaprej opredelili za posamezen ideološki blok. Še najbližje je bil sicer temu zaradi neposredne podpore prvega predsednika Republike Milana Kučana ljubljanski župan Zoran Janković, ki ni skrival svojih domnevnih social-demokratskih nagnjenj. Na tako imenovani in samooklicani desnici pa so bile stvari še nekoliko bolj nepredvidljive in zapletene. Toda načrtovane. Vsi, ki so do parlamenta, ali pa vsaj do kandidatur za mesta pri koritu domače izvršne oblasti, sploh prišli na listi Gregorja Viranta, do edinega mandata Janeza Janše v političnem smislu pravzaprav sploh niso obstajali. Gregor Virant je bil pred Janševo vlado zgolj zet vidnega člana SDS Miha Brejca. Prvi javni in politični odmevni vlogi sta prav v tem mandatu odigrala tudi denimo Janez Šušteršič in Rado Pezdir.

Zaradi še v predvolilni kampanji odlično odigranega spora Virant – Janša in posledično izključitvijo Gregorja Viranta iz zbora modrecev za novo SDS republiko, je tako imenovanemu desnemu bloku gotovo domače volilno telo uspelo bolje in kvalitetnejše nategniti od samooklicanega levega političnega bloka. Državljanska lista Gregorja Viranta se je v skladu z načrtovano segmentacijo političnega trga domačih volivcev samo-razglasila za demokratično sredino, čeprav ponuja povsem neoliberalne in za časa prav Janševe vlade preverjene in videne politične rešitve. Tako je naskakovala del volilnega telesa, ki za Janeza Janšo ostaja nedosegljiv in ki mu v nobenem primeru ne bi dal volilne podpore, saj njegovo primarne glasove v povprečju predpostavljajo manj izobraženi moški iz območij ruralne Slovenije.

Nekoliko manj prepričljivo, a očitno vendarle uspešno, je domače volilno telo uspelo nategniti tudi okoli lika in dela Zorana Jankovića vzpostavljeni Pozitivni Sloveniji. Ker je bila prva vlada, na katere čelu je bil mandatar iz v demokratično stranko preobraženih komunistov, res prepričljivo in dokazljivo neuspešna, je bila homogenizacija volivcev samooklicane levice bistveno drugačna. Pa naj si Borut Pahor še tako domišlja, kako zelo da se je njegova vlada trudila in spopadala z mlini na veter svetovne gospodarske krize, ji pravzaprav ni uspelo v parlamentu skozi spraviti niti enega samega res socialdemokratskega ali pač politično levega ukrepa. Zato so za Socialno demokracijo na decembrskih volitvah glasovali zgolj še ideološko zaslepljeni verniki, večina tradicionalno liberalno usmerjenih volivcev, pa se je namesto dosedanjih preferenc, ki jih je poosebljal tako imenovani in samo oklicani levi trojček, odločila za Pozitivno Slovenijo Zorana Jankovića in s tem poskrbela tudi za politični propad Liberalne demokracije in ZARES.

Toda ne glede na vsa ta silna sklicevanja na posamezne kosmate poslanske vesti, ki jih lahko danes že od poldne naprej poslušate v neposrednem prenosu iz Državnega zbora, so se v domačih poslanskih klopeh zamenjali zgolj posamezni obrazi in imena posameznih poslanskih skupin. Osnovna politična delitev na ene in druge, leve in desne, pa ostaja ista. To potrjuje tako današnja razprava v Državnem zboru, kot vse dogajanje, ki je zaznamovalo poskuse sestavljanja obeh trenutno možnih vlad in koalicij. Zoran Janković se je po uspehu in relativni zmagi na predčasnih volitvah tako s posameznimi izjavami, kot družbi, v kateri se je javno razkazoval in pojavljal, še bolj trdno umestil na ideološko polje samooklicane levice. Kakšni so njihovi konkretni interesi in kakšna je njihova osnovna ideološka podstat, pa so Gregor Virant in pribočniki dokončno pokazali prav s ponedeljkovo zavrnitvijo vstopa v koalicijo Zorana Jankovića.

Seveda so politične stranke tudi na Slovenskem povsem avtonomne pri odločanju, pod kakšnimi pogoji in v katero koalicijo bodo vstopile. Tako je odločitev Državljanske liste Gregorja Viranta res povsem legitimna, toda hkrati tudi načrtovana še pred predčasnimi volitvami. Da le gre za že kar nekaj časa načrtovane reči, je sicer razgalilo že glasovanje za predsednika in oba podpredsednika Državnega zbora. Kakorkoli da obrnemo, je dejstvo, da ne največja stranka in ne tretja največja stranka po številu poslancev v sedanji sestavi Državnega zbora, ne dobita vsaj enega samega podpredsednika ali podpredsednico, vsekakor zgovorno, saj pove predvsem to, da je načrtovalcem poenotenja volivcev na samooklicani levici spodletelo.

Zato je današnje dogajanje v Državnem zboru zgolj in predvsem politična igra domače na dva osnovna ideološka pola razdeljene domače strankokracije. Toda tako to gre. Nateg volilnega telesa je bil uspešen tako na samooklicani levici kot na preverjeni desnici. Toda s tem politično razdeljena in očitno tudi politično paralizirana Republika Slovenija nikakor ni napredovala. Pa naj se najde Zoranu Jankoviću potreben prestopnik oziroma dva ali ne in mu nemara celo uspe sestaviti res da šibko vlado ali ne, ali pa naj to v drugem ali tretjem krogu naposled ponovno uspe Janezu Janši. Glavno spoznanje današnjega neposrednega prenosa seje Državnega zbora je, da novi obrazi v domačem parlamentu pač ne pomenijo nobenega zagotovila tudi za kakšne vsebinsko nove politične rešitve. In da tudi Jankovičevi svoj ideološki boj bijejo na partizanski ter Virantovi na domobranski strani peskovnika slovenske same vase zaverovane strankarske politike.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem z dogajanjem v neposrednem prenosu iz državnega zbora te politično paralizirane in polarizirane Republike v zobeh poskrbel Tomaž Z.
Komentarji
komentiraj >>

Re: POLITIČNO POLARIZIRANA IN PARALIZIRANA SLOVENIJA
dejavna zavest [16/01/2012]

Vsi nategujejo in se delajo norca iz volilcev. Še najbolj pa PR-ovci strank, ki verjetno peljejo te "igrice". Samo poglejte si kdo je vodil kampanje posameznih strank (denimo od PS)... Od teh ljudi (SP) bi človek pričakoval bolj pametne nasvete...
odgovori >>