Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
LETNIK 5, ŠTEVILKA 9 (842 bralcev)
Ponedeljek, 16. 1. 2012
LanV azilnem domu imajo prosilci poleg nastanitve zagotovljeno osnovno oskrbo, vendar pa potrebujejo določena minimalna denarna sredstva tudi za različne osebne dnevne izdatke. Ministrstvo za notranje zadeve tako predlaga, da bi letošnja mesečna žepnina znašala 20 evrov. Z omenjenimi sredstvi bi prosilci lahko zapolnili potrebo po osebnih izdatkih in s tem tudi zmanjšali občutek odvisnosti od institucij.

NEURADNI LIST
Neuradni list Radia Študent je štirinajstdnevnik, v katerem prestrezamo in prežvekujemo osnutke in predloge zakonov, pravilnikov, uredb, javnih naročil in drugih aktov ter dokumentov, ki šele nastajajo po vladnih in ministrskih kuloarjih. Prestreči jih je pomembno pred njihovo potrditvijo na seji vlade, saj je po njihovem pristanku v državnem zboru za vsebinske popravke praviloma prepozno. Naivno bi bilo namreč verjeti, da vsakokratna večinska koalicija svojega dela ne bo opravila skladno z voljo političnih botrov z Gregorčičeve.

Skladno z Zakonom o mednarodni zaščiti Republika Slovenija prosilkam in prosilcem za boljše življenje na tej strani šengna zagotavlja pogoje, ki naj bi bili pod črto in v teoriji boljši od tistih v njihovih rodnih državah. Slovenija jim zagotavlja tudi žepnino. Prosilci, nastanjeni v azilnem domu, imajo pravico do osnovne oskrbe, ki obsega nastanitev, prehrano, obleko in obutev ter higienske potrebščine.

V azilnem domu imajo torej prosilci poleg nastanitve zagotovljeno osnovno oskrbo, vendar pa potrebujejo določena minimalna denarna sredstva tudi za različne osebne dnevne izdatke. Ministrstvo za notranje zadeve tako predlaga, da bi letošnja mesečna žepnina znašala 20 evrov. Z omenjenimi sredstvi bi prosilci lahko zapolnili potrebo po osebnih izdatkih in s tem tudi zmanjšali občutek odvisnosti od institucij.

V zadnjih treh letih je bilo v azilnem domu v povprečju dnevno nastanjenih 66 oseb, vendar pa se trenutno število dnevno nastanjenih prosilcev giblje okrog 100 in ob predpostavki, da mesečna žepnina znaša 20 evrov, ministrstvo ocenjuje, da bomo mesečno za izplačevanje žepnin porabili 2.000 evrov, na leto pa 24.000 evrov. Dve, beri, dve, povprečni slovenski neto plači. Srečnga pa zdrauga, pa da se izpolni več, kot se da dobiti za dvajsetaka.

V naši redni in priljubljeni rubriki »javno naročilo tedna« tokorat v ospredje postavljamo vladno higieno. Generalni sekretariat vlade namreč začenja postopek javnega naročanja, katerega predmet je nakup čistilnega in sanitarnega materiala, kot so različna čistila, krpe, mila, WC-papir, papirnate brisače, vrečke za smeti in podobno. Najugodnejši ponudnik bo Gregorčičevo z naštetim oskrboval dve leti. Ocenjena vrednost naročila znaša 50.000 evrov plus DDV.

Neuradni list Radia Študent, letnik 5, številko 9 je podpisal in v nadaljnjo obravnavo poslal Lan. Znova izidemo čez 14 dni.Komentarji
komentiraj >>