Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Naši, vaši, tuji? (872 bralcev)
Sreda, 18. 1. 2012
univerzaReportaža s protesta proti ukinjanju državnih štipendij študentom in študentkam, ki nimajo slovenskega državljanstva.

Naši, vaši, tuji študenti in študentke? Sploh ni važno, ker imamo vsi pravico študirati!

Znanje nima državljanstva, je bil eden izmed napisov na plakatih, ki so se v rokah ogorčenih študentov in študentk v znak protesta včeraj sprehodili po Ljubljani. Nacionalna pripadnost je namreč postala eden izmed kriterijev pri podeljevanju državnih štipendij, saj je s 1. januarjem začel veljati novi Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Ena od novosti zakona je tudi, da bodo do državne štipendije po novem upravičeni le polnoletni dijaki in študentje, ki so hkrati tudi slovenski državljani.

Na tem mestu je vredno pripomniti, kako prav ima Étienne Balibar, ko opisuje novodobni evropski apartheid oziroma nasilje meja. V knjigi »Mi, državljani Evrope?« pravi, da mehanizmi, ki izključujejo iz državljanstva, hkrati vključujejo v ekonomijo in v druge strukture, ki jih je možno »upravljati«.

Podobno se dogaja našim študentom, ki nimajo slovenskega državljanstva. Nov zakon jih izključuje in jim onemogoča pridobivanje državne štipendije, hkrati pa Rektor in pristojna ministra razmišljajo o ustanovitvi posebnega sklada, v katerem bodo zbirali donacije različnih podjetij in iz katerega bodo potem tuji študentje črpali sredstva za svoj študij. Ob tem velja vsaj razmisliti o tem, kakšne dodatne pogoje bi morebiti podjetja lahko postavljala, ker so prispevala v sklad oziroma ali bodo štipendirala samo določene študente in študentke, ki študirajo samo na določenih študijskih smereh. Rektor, doktor Stanislav Pejovnik, nam je v zvezi s tem zagotovil naslednje:

Za to, da nekateri študenti in študentke ne bodo več prejemali državnih štipendij, pa so verjetno najbolj odgovorni na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, ki so ta zakon v prvi vrsti sploh predlagali. Na njih smo se obrnili s prošnjo, da bi odgovorili na nekaj naših vprašanj, vendar so nam poslali le izjavo za javnost, ker nam sogovornika niso mogli zagotoviti.

V svoji izjavi ukinitev štipendij argumentirajo s tem, da slovenski državljani v drugih državah do državnih štipendij niso upravičeni. Zato menijo, da je potrebno prek bilateralnih sporazumov vzpostaviti načelo reciprocitete. Kaj si o slednjem mislijo študenti in študentke, ki so se včeraj udeležili protesta, prisluhnimo sedaj:

Med študenti in študentkami, ki jih bo sprememba zakonodaje seveda najbolj prizadela, smo na licu mesta naredili anketo. Vas zanima kaj so povedali?


Povsem na koncu pa prisluhnimo pesmi, ki so jo študenti in študentke včeraj tekom shoda večkrat zapeli. Nas zanima predvsem to, ali jih je kdo sploh slišal.

 

Reportažo smo pripravili Franci, cooky in JernejaB.

 Komentarji
komentiraj >>