Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
FOTELJAŠKI KROFF (731 bralcev)
Sreda, 25. 1. 2012
Boris V.... spopadi med tibetanskimi protestniki in kitajskimi silami v provinci Sečuan ...
... Catherine Ashton v Gazi mehko do Izraela ...
... Sprememba zakona o splavu v Španiji ...
... Žbogar v nov "evropski" fotelj na Kosovo ...

V kitajski jugozahodni provinci Sečuan, ki meji na Tibet in v kateri je nekaj velikih tibetanskih skupnosti, potekajo spopadi med kitajskimi varnostnimi silami in tibetanskimi protestniki. Slednji protestirajo proti verskemu zatiranju, nanje pa je po poročanju organizacije Free Tibet streljala policija in jih najmanj dva ubila. Kitajske oblasti potrjujejo smrt enega protestnika in ob tem dodajajo, da so demonstranti napadli policijsko postajo v mestu Seda. Po nekaterih poročanjih pa naj bi bilo ubitih do pet Tibetancev, 40 naj bi jih bilo huje ranjenih. Premier tibetanske vlade v izgnanstvu Lobsang Sangay je mednarodno skupnost pozval k posredovanju. V provinci Sečuan se je od marca lani zgodila večina od 16ih primerov samosežiga ali poskusov samosežigov budističnih nun in menihov. Ti tako protestirajo proti kitajskemu zatiranju.

Visoka predstavnica Evropske unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Catherine Ashton je na tridnevni turneji po bližnjevzhodni regiji. Danes se je ustavila v Gazi, ki jo Izrael skoraj popolnoma blokira že od leta 2006, a se ni sestala s predstavniki tam vladajočega Hamasa, saj Evropska unija to palestinsko gibanje smatra za teroristično organizacijo. Ashtonova je Izrael sicer pozvala, naj odpravi blokado Gaze, vendar govora o kakršnihkoli ukrepih proti Izraelu, da bi se to tudi zgodilo, seveda ni bilo. A neukrepanje proti Izraelu želi unija zakriti z donacijami za palestinska območja. Tako je Ashtonova v Gazi podpisala dogovor z Agencijo Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem, po katerem ji bo unija nakazala sredstva v višini 55 milijonov evrov.

Ashtonova je v Gazi pozvala k obnovitvi neformalnih pogovorov med Izraelom in Palestinci, ki potekajo v Jordaniji. Kot smo že poročali v OFF-u, je palestinski predsednik Mahmud Abas napovedal prekinitev teh pogovorov, saj Izrael, kot je dejal, ne želi niti začeti pogovorov o ključni temi, torej meji palestinske države. Ashtonova se je sicer včeraj srečala s palestinskim premierom Salamom Fajadom, danes se bo srečala z izraelskim predsednikom vlade Benjaminom Netanjahujem, v četrtek v Jordaniji pa predvidoma še s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Španski pravosodni minister in nekdanji madridski župan Alberto Ruiz Gallardón je napovedal spremembo zakona o splavu. Po novem nosečnice, stare 16 ali 17 let, ne bodo več mogle splaviti brez privoljenja svojih staršev. Španski zakon o splavu izhaja iz leta 1985, a je leta 2010 pod socialistično vlado doživel spremembo, ki omogoča, da v prvih 14ih tednih nosečnosti nosečnica lahko izvede splav brez vsakršnih omejitev. Ali bo zakon doživel še kakšne druge spremembe, pravosodni minister nove desne vlade ni povedal.

Svet Evropske unije je imenoval slovenskega zunanjega ministra Samuela Žbogarja za posebnega predstavnika unije na Kosovu za obdobje od letošnjega 1. februarja do 30. junija 2013 z možnostjo podaljšanja. Žbogarja je visoka zunanja predstavnica unije Catherine Ashton sicer že decembra imenovala za vodjo urada unije na Kosovu s štiriletnim mandatom, kar pomeni, da bo imel Žbogar dvojno funkcijo. Njegove naloge naj bi vključevale svetovanje v političnem procesu in krepitev prisotnosti unije na Kosovu, prispeval pa naj bi tudi k razvoju in utrjevanju spoštovanja človekovih pravic ter temeljnih svoboščin na Kosovu.Komentarji
komentiraj >>