Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Glasbene novice; od 30.1. do 3. 2. 2012!!! (1060 bralcev)
Petek, 3. 2. 2012
jizah… Umrl Mike Kelley, avtor naslovnice albuma „Dirty“ zasedbe Sonic Youth ...
… Strel v svoje telo si je pognal tudi oče „Soul Traina“ Don Cornelius ...
… Novi album soul dive Nneke ...
Ponedeljek, 30. 1. 2012

Po oktobrski združitvi manchestrskih Stone Roses so reunion potrdili tudi njihovi someščani Happy Mondays. Zasedba, znana po uspešnicah Kinky Afro in Step On z začetka devetdesetih let, se je po razpadu leta 1992 v različnih postavah aktivirala še dvakrat. Maja letos pa se bo prvič zbrala v klasični zasedbi z bratoma Shaunom in Paulom Ryderjem. Odpravila se bo na enomesečno turnejo, na kateri namerava posneti tudi koncertni dokumentarec.

Konec februarja bo pri založbi Century Media izšla nova plošča birminghamskih grindcorovcev Napalm Death, Utilitarian. Na njej med drugim gostuje ameriški avantgardist John Zorn, ki je prispeval saksofonski solo za skladbo Everyday Pox. Na prvi pogled nenavadna povezava je manj presenetljiva, če vemo, da je bobnar Napalm Death, Mick Harris, nekoč bobnal v Zornovem triu Painkiller. Britanci se na svojem petnajstem albumu sicer tematsko ponovno posvečajo družbenim, kulturnim in političnim temam, njihova surovost in nekompromisnost pa ne pojenjata.

Nov album pripravljajo tudi Muteovi varovanci Liars. Če gre verjeti skopim zvočnim in vizualnim sporočilom, ki jih objavljajo na svoji spletni strani, se trojec vrača k eksperimentalnim koreninam, stran od tradicionalnih indie-rockovskih izdaj, kakršni sta bili zadnji dve plošči Liars in Sisterworld.

Aprila bo za novo diskografsko izdajo bogatejši tudi ameriški indie dvojec Grand Duchy, ki ga sestavljata frontman zasedbe Pixies Black Francis in njegova soproga Violet Clark. Za založbo Sonic Unyon bosta objavila svoj drugi album Let the People Speak, za katerega sta našla navdih pri Andyju Warholu. Skladbo Silver Boy, v kateri je največ referenc na slovitega pop-artista, si je že mogoče zastonj pretočiti na računalnike. Grand Duchy sta sicer debitirala leta 2009 s prvencem Petit Fours.

* Polona Poberžnik


===========================================

Četrtek, 2. 2. 2012

Potem ko so ves mesec preživeli zaprti v legendarnem čikaškem studiu Atlas studios, so keltski punkerji Flatfoot 56 končno zaključili snemalni stadij svojega novega, še nepoimenovanega albuma. Enako kot na leta 2010 izdanem albumu Black Thorn so tudi tokrat združili moči z Johnnyjem Riouxom, sicer basistom Street Dogsov, ki je kot producent skupino menda prisilil, da je šla čez kreativne meje, ki so si jih začrtali sami. Novi album, ki je trenutno v fazi miksanja, bo izšel poleti za Paper and Plastic Records, na njem pa bo slišati tudi pesmi, kot sta I’ll Fly Away in Toil, ki jih Flatfoot 56 že igrajo na koncertih. Trenutno to počnejo po Evropi, kamor so prišli na celomesečno turnejo.

Čeprav je bilo v preteklosti govora, da novega albuma The Cult ne bo, se je zdaj zgodilo ravno to. Bend za svoje oboževalce že ponuja predjed v obliki komada Lucifer, ki ga je mogoče zastonj preplonkati z neta. Novi album prihaja pet let za prejšnjim Choice of Weapon, izšel pa bo konec maja za založbo Cooking Vinyl. Album sta pevec Ian Astbury in kitarist Billy Duffy spisala v New Yorku, Los Angelesu in bandovem Witch Mountain studiu med julijem in decembrom lani. Poleg njiju, ki sta originalna člana zasedbe, pa ju bosta na njem spremljala John Tempesta na bobnih in basist Chris Wyse, ki sta v bendu od leta 2006.

Eden najprominentnejših jamajških DJ-ev King Stitt ali The Ugly One, kakor so ga imenovali tudi zaradi njegove iznakaženosti obraza, je zapustil ta svet. King Stitt je na sceno prišel konec petdesetih in velja za pionirja jamajškega stila DJ-anja skupaj s pevcem. Svojo kariero je začel kot sodelavec Coxona Dodda na njegovem Downbeat sound systemu, prve albume s klasikami Fire Corner, Lee van Cleff, Herbman Shuffle in Dance Beat pa je izdal v sodelovanju s Clancyjem Ecclesom. King Stitt je umrl predvčerajšnjim star 72 let.

* Sabina Kraner

===========================================

Petek, 3. 2. 2012

Prvi februarski dan leta 2012 je bil usoden za Mika Kelleya, člana protopunk zasedbe Destroy All Monsters. Mike je bil sicer znan designer in vizualist, ki se ga mnogi spominjamo po naslovnici albuma zasedbe Sonic Youth, „Dirty“. Kelley je bil sicer dolgoletni prijatelj Kim Gordon, vsi indici pa kažejo, da je v 58. letu starosti storil samomor.

Umrl je tudi Don Cornelius, oče in voditelj televizijske oddaje „Soul Train“, ki je bila kar 34 sezon kot t. i. „syndicated show“ predvajana po ameriških televizijah. Oddaja „Soul Train“ bo vsaj še do leta 2016 držala rekord kot najdaljši tovrstni spektakel v ZDA. „Soultrainovski“ variete je dodobra označil smernice in tokove sodobnega R&B-ja, soula in hiphopa, pa tudi diska in funka. Cornelius je program štartal leta 1971 in ga vodil do leta 1993, nato pa se je do leta 2006, ko je program dokončno ugasnil, skril v ozadje. Mnogi analitiki trdijo, da je prav „Soul Train“ odločilen za preboj črnske glasbe v mainstream, in Donu pripisujejo vlogo za skokovit preboj Marvina Gaya, Michaela Jacksona in Jamesa Browna med največje. Pokopal naj bi ga strel, ki si ga je 75-letni Cornelius zadal sam v svojem kalifornijskem domu.

Gospodična Nneka je bila pred kratkim videna v Ljubljani, založba „Decon“ pa je pred dnevi v javnost poslala informacijo o izidu njenega četrtega studijskega solo albuma. Album „Soul is Heavy“ bo luč sveta ugledal 28. februarja letos, na njem pa bosta gostovala Black Thought iz zasedbe The Roots ter Ms. Dynamite.

* Marko Godnjavec


Komentarji
komentiraj >>