Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
OFF GOREČEGA ZVONIKA (965 bralcev)
Sreda, 1. 2. 2012
Boris V.… tajni dokument NATA „informativno“ o povezavah Pakistana s talibani …
… Pogajanja v Varnostnem svetu o resoluciji o Siriji – Rusija in Kitajska nasprotujeta menjavi režima …
… republikanec Mitt Romney zmagal v Floridi …
… javno predstavljena kampanja „Ustavimo Teš 6“ …

OFF NAPOVEDNIK

„Počelo je, počelo,“ bi lahko rekli. Obet vladavine Janeza Janše, ki je taktično nadigral Zorana Jankovića v boju za mesto mandatarja, že sproža različne manifestacije frustracije nacije. Podporniki nekdanjega ljubljanskega župana v strahu pred zagroženimi sankcijami zaradi molka pred volilnimi mesti in neprave oprave med izkoriščanjem svoje pravice, ki so jo kot novi državljani pridobili, preventivno udarjajo. Zgodaj zjutraj je namreč zagorel zvonik cerkve v Domžalah oziroma Domžalama, posredovati pa so morali gasilci in policisti, ki so kraj zavarovali.

Vzrok požara nepoznavalcem ozadja domačega političnega dogajanja ni znan, a povezave med nedavnim trenirkarskim incidentom na Prešernovem trgu in tem neljubim dogodkom so očitne. Materialna škoda še ni znana, čeprav je jasno, da bo najbolj trpela ravno naša kolektivna duhovnost, ki jo tako domoljubno najbolj goreče zagovarja ravno sobotni zmagovalec parlamentarnega glasovanja o mandatarju. Kako bo katoliška Cerkev udarila nazaj, še ni potrjeno, a kdo bi ji sedaj lahko zameril kakšno oglašanje proti družinskemu zakoniku več.

Berete OFF Program Radia Študent, ki vidi povezave tudi tam, kjer jih ni.

OFF PROGRAM

Britanska medijska hiša BBC in časopis The Times sta pridobila tajni dokument zveze NATO, ki razkriva povezave Pakistana z afganistanskimi talibani. Dokument z naslovom Država talibanov je nastal na podlagi 27.000 zaslišanj več kot 4000 zajetih talibanov, borcev al Kajde ter tujih borcev in civilistov. Dokument naj bi imel zaradi tega zgolj informativno in ne tudi analitične vrednosti, a po besedah enega od Natovih poveljnikov, poročnika Briana Badure, vseeno lahko predstavlja neko vrsto reprezentativnih vzorcev o stališčih in idejah talibanov. Sodeč po dokumentu naj bi bil Islamabad preko pakistanske obveščevalne službe ISI tesno povezan z afganistanskimi uporniki. Pakistan naj bi s pomočjo posrednikov in vohunov talibanom tudi svetoval v boju proti zahodnim koalicijskim silam. Dokument NATA sicer izpostavlja, da so zasliševalci dobili zelo malo dokazov, da Pakistan talibanom pomaga tudi z orožjem.

Dokument še razkriva, da civilisti v Afganistanu pogosto bolj zaupajo talibanom kot afganistanski vladi, kar je najverjetneje rezultat vladne korupcije. Talibani naj bi bili na nekaterih območjih tudi taktično popustljivi, da bi Natove sile vzpodbudili k hitrejšemu umiku, ob tem pa se že povezujejo z afganistanskimi silami, ki prevzemajo nadzor od Natovih sil. Pakistan je dokument že označil za neresnega in nevrednega komentiranja. Dodajmo še, da se je danes v Kabulu pakistanska zunanja ministrica Hina Rabani Har srečala z afganistanskim predsednikom Hamidom Karzajem in dejala, da Pakistan v Afganistanu nima nobenih skritih načrtov.

Arabska liga je včeraj v Varnostnem svetu Združenih narodov članice tega organa pozvala, naj potrdijo osnutek njene resolucije o Siriji. Resolucija zahteva odstop sirskega predsednika Bašarja al Asada, ki bi ga zamenjal podpredsednik, ki bi moral sestaviti vlado narodne enotnosti, tako pa naj bi dosegli prekinitev nasilja v tej državi, v kateri je po podatkih Združenih narodov od marca lani umrlo že več kot 5500 ljudi. Rusija resoluciji sicer nasprotuje, saj le-to ocenjuje kot korak na poti do libijskega scenarija. Po mnenju ruskega vodstva bi se morala mednarodna skupnost osredotočiti na proces pod vodstvom Sirije. Tako je tudi predlagala pogajanja v Moskvi med režimom al Asada in uporniki, kar so slednji zavrnili, saj zahtevajo al Asadov nepreklicen odstop.

A Rusija v Varnostnem svetu ni osamljena v nasprotovanju željam Združenih držav Amerike, Velike Britanije in Francije po spremembi sirskega režima. Tudi Kitajska temu ni naklonjena. Kot je dejal kitajski veleposlanik pri Združenih narodih Li Baodong, Kitajska odločno nasprotuje vsiljeni spremembi režima v Siriji, saj to krši ustanovno listino Združenih narodov in osnovne norme v mednarodnih odnosih. Sirski predstavnik v Združenih narodih, Bašar Džafari, je napade na njegov režim zavrnil in dejal, da Sirija brani svojo varnost in se bo odločno zoperstavila svojim sovražnikom. Pogajanja o resoluciji se sicer nadaljujejo, o njej pa se bo morda glasovalo do konca tedna.

Beduini so iz ujetništva izpustili 25 kitajskih delavcev, ki so jih na Sinaju včeraj ugrabili. Namen ugrabitve je bil doseči izpustitev svojih petih sorodnikov, ki so jih egiptovske oblasti pred več leti zaprle zaradi domnevnih povezav s terorističnimi napadi v egiptovskih letoviščih med letoma 2004 in 2006. V napadih v letoviščih Taba, Šarm el Šejk in Dahab je bilo takrat ubitih skupaj 130 ljudi. Kitajska tiskovna agencija Xinhua v novici o izpustitvi delavcev ni omenila pogajanja za njihovo izpustitev. Delavci, ki sicer delajo za tovarno cementa v lasti vojske, so sedaj nameščeni v vojaškem hotelu, zanje pa skrbi egiptovska vlada.

Na včerajšnjih volitvah za izbiro predsedniškega kandidata republikancev na Floridi je prepričljivo zmagal Mitt Romney pred Newtom Gingrichem. Tretji je bil Rick Santorum, zadnji pa Ron Paul. Romney, ki bo v naslednjih dneh dobil tudi zaščito tajne službe, je Gingricha premagal v skoraj vseh kategorijah. Tako je zanj glasovala večina republikancev, za katere je najpomembnejša sposobnost premagati Baracka Obamo, pridobil je tudi največ glasov latinoameriških volivcev, največ jih je prepričal tudi med tistimi, za katere je gospodarstvo najpomembnejše. Gingrich je na drugi strani pobral glasove belih krščanskih konservativcev ni tistih, za katere je bilo vprašanje prepovedi splava najpomembnejše. Kljub pomembni zmagi Romneya na Floridi, kar mu je prineslo 50 delegatskih glasov za nacionalno konvencijo stranke, ki bo v Tampi konec avgusta, tako Gingrich kot Santorum in Paul še niso obupali, saj se glasuje še v 46ih zveznih državah.

Vlada je predlagala novelo zakona o javnih financah, s katero naj bi določili ukrepe za zagotavljanje vzdržnosti javnih financ, a po oceni odbora Državnega zbora za finance in monetarno politiko predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Tak sklep je predlagal Marko Pogačnik iz Slovenske demokratske stranke, saj da predlog ni vsebinsko dodelan, parlamentarna zakonodajna služba pa ima vsebinske pripombe na več kot polovico njegovih členov. Da je predlog pripravljen površinsko, se je strinjal tudi Bojan Starman iz Liste Virant. Podpredsednik odbora, Jerko Čehovin iz Pozitivne Slovenije, je takole ocenil pripombe zakonodajnopravne službe:Nasprotovanje predlogu novele zakona pa je za naš radio predstavil predsednik odbora za finance in monetarno politiko, Andrej Šircelj iz SDS:Matevž Frangež iz Socialnih demokratov ter Alenka Bratušek iz Pozitivne Slovenije sta opozorila na dogovor parlamentarnih strank, da je ta zakon nujen in da ga je treba sprejeti takoj. Frangež je poleg tega dejal, da je tak sklep odbora izjemno škodljivo sporočilo finančnim trgom. Z možnostjo novega nižanja bonitetne ocene Slovenije zaradi nesprejetja zakona je strašila tudi državna sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar. Naslednji korak? Nova vlada bo morala najprej pripraviti nov predlog novele zakona o javnih financah, o katerem se bo zopet moral opredeliti odbor za javne finance in monetarno politiko, šele nato ga bodo v zobe prejeli poslanci Državnega zbora.

Ideja prenosa tožilstva na notranje ministrstvo, zapisana v koalicijski pogodbi bodoče vladajoče koalicije, je že dvignila nekaj prahu, a pomisleke sproža tudi v tej pogodbi predvidena vzpostavitev nadzora nad zakonitostjo dela sodišč. Kot piše časopis Delo, predsednik Vrhovnega sodišča Branko Masleša pravi, da nadzor nad zakonitostjo dela sodišč spada v izključno pristojnost sodne oblasti in da si ne izvršilna ne zakonodajna veja oblasti ne moreta lastiti takšnega nadzora. Poti za preverjanje zakonitosti sodnih odločb so, kot piše Delo, že določene v ustavi. Gre za pritožbo, izredna pravna sredstva in ustavno pritožbo, tu je tudi pot na Evropsko sodišče za človekove pravice. Masleša upa, da gre le za napako, in poudarja, da je normativna ureditev, po kateri imamo tri enakovredne veje oblasti, popolnoma jasna.

V prostorih Okoljskega centra v Ljubljani je dopoldan potekala predstavitev kampanje Ustavimo TEŠ 6. Projekt sta predstavili vodja Greenpeace Slovenija Nina Štros in Renata Karba iz Fundacije za trajnostni razvoj - Umanotera. Na predstavitvi so bile izpostavljene tri točke kampanje, in sicer poziv k moratoriju na odločanje o projektu, ustanovitev etičnega razsodišča ter priprava trajnostnega energetskega scenarija. Zakaj moratorij na odločanje, Nina Štros:V okviru tega je bila ustanovljena tudi spletna stran www.tretjiclen.si, na kateri lahko posamezniki izrečejo podporo pozivu k etični odločitvi o TEŠ 6. Renati Karba iz Umanotere se zdi poziv zastavljen zelo odprto, saj ne zahteva opredeljevanja do projekta, temveč le transparentno delovanje in odločanje.Gorazd Marinček, predsednik E-foruma, društva za energetsko ekonomiko in ekologijo, je v razpravi podal nekaj zanimivih statističnih podatkov za Slovenijo, ki kažejo, da bi z ekonomizacijo električnih izdatkov prihranili toliko energije, da nov vir sploh ne bi bil potreben.OFF Program sta pripravila Boris Vasev in Božidar Kolar.Komentarji
komentiraj >>

Enlargement booklets, half-life studies; birth.
asuibizarokoj [13/10/2018]

[url=http://doxycycline-cheapbuy.site/]doxycycline-cheapbuy.site.ankor[/url] onlinebuycytotec.site.ankor
odgovori >>

If microsatellite dive, testing diopters dignity.
ehufute [13/10/2018]

[url=http://doxycycline-cheapbuy.site/]doxycycline-cheapbuy.site.ankor[/url] onlinebuycytotec.site.ankor
odgovori >>

Laryngitis, intriguingly, crash removed, luteum glucose thyrotoxicosis.
aeqoraga [13/10/2018]

[url=http://doxycycline-cheapbuy.site/]doxycycline-cheapbuy.site.ankor[/url] onlinebuycytotec.site.ankor
odgovori >>

V abbreviated religion, occluding million expert, ligament.
oejevakot [13/10/2018]

[url=http://doxycycline-cheapbuy.site/]doxycycline-cheapbuy.site.ankor[/url] onlinebuycytotec.site.ankor
odgovori >>