Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
OKUPIRAN KROFF (742 bralcev)
Sreda, 1. 2. 2012
Boris V.... Spopadi v Vzhodnem Jeruzalemu, napad na kmeta v Gazi ...
... Ban Ki Moon želi le dobro voljo od Izraela ...
... v Nemčiji prijet nov domnevni pomagač neonacistični skupini ...
... javna predstavitev mnenj o sporazumu ACTA v DZ ...

V Vzhodnem Jeruzalemu, ki ga Izrael okupira od leta 1967, je prišlo ponoči do spopadov med palestinskimi mladeniči in izraelsko vojsko ter policijo. Ranjenih je bilo več deset Palestincev, eden od njih resno, saj ga je v glavo zadel gumijasti naboj. Ranjena naj bi bila tudi dva pripadnika izraelskih sil. Do spopadov je prišlo po tem, ko so izraelske sile vdrle v dom Ayyouba Ubeida in ga zajele z izgovorom, da je metal kamne na izraelske vojake v mestu. Na drugi strani Palestine, v Gazi, pa so izraelske sile včeraj ustrelile palestinskega kmeta vzhodno od mesta Gaza, medtem ko je obdeloval svojo zemljo. V bolnišnici v Gazi so ugotovili, da ni huje ranjen. Izraelska vojska je streljanje potrdila, a pravi, da so vojaki najprej izstrelili opozorilne strele in kmeta šele nato ustrelili. Izraelska vojska sicer redno strelja na civiliste blizu zidu na meji, med žrtvami pa so tudi otroci ter tuji novinarji in aktivisti.

Ostajamo v Palestini. Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon je v Jeruzalemu od Izraela zahteval ustavitev gradnje nezakonitih judovskih naselbin na okupiranem Zahodnem bregu, kar je Izrael že zavrnil. Zanimivo je, da je Ban ustavitev gradnje označil za dejanje dobre volje in ne za imperativ v luči spoštovanja mednarodnega prava. Generalni sekretar Združenih narodov se je sešel s predsednikom Šimonom Peresom, skrajno desnim zunanjim ministrom Avigdorjem Libermanom in premierom Benjaminom Netanjahujem, danes pa je na vrsti palestinski predsednik Mahmud Abas. Od začetka januarja so se v jordanski prestolnici Aman vrstili pogovori med Izraelom in Palestinci, vendar so slednji od njih odstopili, saj jih je Izrael izkoriščal za zavlačevanje ter zavračal prenehanje gradnje nezakonitih judovskih naselbin.

Nemška policija je prijela 31-letnika zaradi povezav z neonacistično skupino Nacionalsocialistično podzemlje in sumov pomoči pri najmanj šestih umorih ter enem poskusu umora. Neonacistični celici naj bi namreč aretirani pomagal pridobiti pištolo in strelivo. Carsten S., kot mu je ime, naj bi orožje celici nabavil leta 2001 ali 2002 in jih podpiral najmanj do leta 2003, čeprav sam pravi, da se je skrajnodesničarski ideologiji odrekel že leta 2000. Aretirani je sicer študiral socialno pedagogiko, nazadnje pa se je družil tudi z istospolno usmerjenimi.

Na petkovi seji odbora za zadeve Evropske unije bo poslanec Pozitivne Slovenije Roman Jakič predlagal, da opravi odbor javno predstavitev mnenj o posledicah mednarodnega trgovinskega sporazuma proti ponarejanju - ACTA. Sporazum je sicer v imenu vlade že podpisala slovenska veleposlanica v Tokiu Helena Drnovšek Zorko, ki pa je svoje dejanje kasneje javno obžalovala. Na predstavitvi mnenj naj bi odgovorili na vprašanje, kako varovati intelektualno lastnino brez omejevanja človekovih pravic oziroma, ali ACTA v le-te prekomerno posega. Nasprotnikom ACTE sta se pridružila tudi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije ter Slovenska unija glasbenih ustvarjalcev. Naj spomnimo, da se bosta v soboto opoldne v Mariboru in Ljubljani odvila protesta proti temu sporazumu, svojo udeležbo pa so napovedali tudi v gibanju 15. oktober.Komentarji
komentiraj >>