Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
ABSURDNI OFF (793 bralcev)
Petek, 3. 2. 2012
Luka P.... Polarna zima in brezdomci ...
... Izrael napovedal morebitni napad na Iran, Združene države napada ne izključujejo ...
... V Kairu se nasilje po incidentih na nogometnem stadionu nadaljuje ...
... Odbor Državnega zbora za Evropske zadeve soglasno podprl predlog o organizaciji javne predstavitve mnenj o sporazumu ACTA; jutri protesta v Ljubljani in Mariboru ...

OFF NAPOVEDNIK

Prijazno vas pozdravljamo, a nadaljevali ne bomo v tako prijaznem in všečnem tonu, drago poslušalstvo. Medtem ko se celoten svet poleg že tako iz vseh mogočih zornih kotov, analiz, projekcij, neverjetnih pronicljivih zamisli obdelane, predvsem pa zjajcane finančne krize ubada s sporazumi SOPA, PIPA, ACTA in podobnih netransparentno sestavljenih kvazitrgovinskih sporazumov in potem, ko rajo udari še polarna zima, se zdi izbor nekaterih novic ob upoštevanju vsega naštetega grotesken.

Iz ljubljanskega živalskega vrta so sporočili, da njihovim varovancem vseh vrst, kosmatim, eksotičnim, takšnim in drugačnim, v teh mrzlih dneh ne manjka nič. Da ne bo nesporazuma, to je pohvalno in seveda razumljivo. Naj vam podamo le par malenkosti zimskega bivanja in nekaj podrobnosti notranje opreme domovanj predvsem eksotičnih živali. Večina jih trenutno biva v notranjih ogrevanih prostorih, nekaterim primatom v prostore dodajajo tudi grelne žarnice, pod katerimi se lahko sončijo. Kot se spodobi za kralja živali, ima poleg vseh že omenjenih še mnogo drugih bivanjskih ugodnosti, ki med zimskim časom levom ustvarjajo ugodnejše pogoje. Tako ima na primer levinja zunaj lesen suh podest, v notranjem brlogu pa talno gretje. Številnim domorodnim živalim, ki med zimskim časom potrebujejo več energije za ogrevanje v živalskem vrtu, pa dajo več hrane ali pa le spremenijo sestavo obrokov.

Berete OFF program Radia Študent, ki vam bo drugo, realnejšo plat življenja, kot ga pozna človeška vrsta, predočil v nadaljevanju.

OFF PROGRAM

Polarni mraz, ki že teden dni oklepa večji del Evrope, iz dneva v dan terja več smrtih žrtev, največ med brezdomci. O smrtnih žrtvah poročajo predvsem iz ekonomsko slabše stoječe jugovzhodne in vzhodne Evrope. Srbija, Bolgarija, Poljska, Ukrajina in Rusija so le nekatere od držav, kjer je mraz kosil med ljudmi brez domov. V Ukrajini je v enem tednu na ulicah zmrznilo več kot sto ljudi. Ukrajinsko ministrstvo za zdravje je že naročilo vodstvom bolnišnic, naj brezdomce po hospitalizaciji preventivno ne odpuščajo iz bolnišnic. Poleg tega so oblasti po državi zaradi izjemno nizkih temperatur, ponekod te znašajo tudi do 35 stopinj pod ničlo, namestile ogrevane šotore. Že tako ekonomsko na kolenih, Ukrajini grozi še hujša gospodarska negotovost. Po besedah predsednika vlade Mykola Azarova so samo v zadnjih treh dneh za ogrevanje pokurili 1 milijardo kubičnih metrov zemeljskega plina. Celoletno plinsko naročilo iz Rusije obsega 27 milijard.

Iz polarne zime se selimo na afriški kontinent. Po sredinem izgredu na severu Egipta v Port Saidu, do katerega je prišlo po končani tekmi med domačim klubom Al Masri in moštvom Al Ahli iz Kaira, ter po nadaljevanju nasilja na ulicah Kaira je val dosegel tudi Suez. V spopadih med varnostnimi silami in protestniki v tem obalnem egiptovskem mestu na vzhodu države sta umrla dva protestnika, po navedbah zdravstvenih virov zaradi strelnih ran. Pred tem so protestniki s kamenjem in molotovkami napadli sedež varnostnih sil v mestu.

Prvi mož izraelske vojaške obveščevalne službe Aviv Kochavi je izjavil, da verjame, da so iranski znanstveniki že uspeli obogatiti dovolj radioaktivnega materiala za uspešno proizvodnjo, ne le ene, ampak štirih jedrskih bomb. Za izdelavo jedrske bojne glave, ki se lahko namesti na balistični izstrelek, pa naj bi Iranci potrebovali še vsaj tri leta. Po besedah Kochavija imajo za vse izrečeno tudi dokaze, a na konferenci za svoje trditve niso Izraelci predložili nobenih dokazov. Izraelski namestnik predsednika vlade Moshe Yaalon pa je v nizu preciznih podatkov dodal svojega. Iranu naj bi namreč že uspelo izdelati rakete dolgega dometa, ki naj bi bile zmožne poleteti vse do Združenih držav Amerike. Moshe Yaalon, ki se je vrnil iz Washingtona, kjer je z Obamovo administracijo razpravljal o iranski situaciji, je še dejal, da bo izraelska vlada Iran ustavila tako ali drugače.

Ne glede na to, da Teheran vseskozi trdi, da jedrske industrije ne uporablja zgolj kot kamuflažo, da bi prikril svoje skrite želje po jedrski oborožitvi, in kljub temu da mednarodni opazovalci tam niso našli nič, kar bi lahko pripomoglo pri izdelavi jedrske bombe, Izrael trdi, da ve več. Da gre za resno situacijo, ni dvoma. Izraelski voditelji so namreč že napovedali morebitni zračni napad na iranska jedrska območja, napada na islamsko republiko pa ne izključujejo niti Združene države. Vse skupaj bi se lahko zgodilo že letošnjo pomlad. Da se nekaj kuha, nakazujejo tudi zadnji vojaški manevri Združenih držav in zveze NATO, saj so v regijo že premestili ameriška bojna letala.

Številni viri poročajo tudi, da naj bi v različne vojaške baze, ki jih v Perzijskem zalivu ne primanjkuje, že prispeli tudi vojaki. Ne pozabimo, še dodatnih deset tisoč ameriških vojakov so nedavno premestili v Izrael, domnevno le zaradi skupnih vojaških vaj, in sicer naj bi preizkusili ameriški protiraketni sistem. Poleg pete ameriške flote, ki domuje v Bahrajnu, po Perzijskem zalivu že patruljirata dve ameriški superletalonosilki razreda Nimitz. Povrh vsega naj bi pri vstopu v Rdeče morje opazili tudi jedrsko podmornico Annapolis. Počasno stiskanje obroča okoli Irana mnogi razumejo kot nič kaj sramežljivo ustrahovanje in provokacije, da bi Iran storil prvo potezo.

Kaj Američanom poleg vseh dejavnosti po svetu uspe storiti znotraj svojih meja, nam bo posredovala naša redna poročevalka iz Združenih držav Amerike, Lidija Poljaček.Googlova storitev za bloganje Blogger bo lahko blokirala določene strani na ravni individualnih držav. Z novimi spremembami svojega sistema se bodo lahko bolj prilagajali nacionalnim zakonodajam in cenzurirali sporne vsebine le na območju držav, katerih zakonodaja bo to zahtevala. Odstranitev oziroma cenzuro določene vsebine bo sicer Blogger izvedel po tem, ko bo za takšno dejanje prejel pravno zahtevo. Spremembe so zaenkrat uvedli v Avstraliji, na Novi Zelandiji in v Indiji, a bo Google najverjetneje takšen sistem uvedel po vsem svetu. Podobno spremembo so pred časom oznanili že v družabnem omrežju Twitter, kar je sprožilo plaz kritik s strani aktivistov za svobodo govora. Takšne spremembe so se sicer začele rapidno odvijati po grožnjah svobodi svetovnega spleta, ki so se pojavile z ameriškima zakonodajnima predlogoma SOPA in PIPA ter s svetovnim trgovinskim sporazumom proti ponarejanju ACTA. Komentatorji in strokovnjaki se sicer ne strinjajo glede tega, ali so takšne spremembe za splet dobre ali ne.

Odbor Državnega zbora za zadeve Evropske unije je soglasno podprl predlog o organizaciji javne predstavitve mnenj o trgovinskem sporazumu za boj proti ponarejanju, ki te dni buri duhove. Slovenija je svoj podpis tega kontroverznega in javnosti povsem neznanega sporazuma že prispevala, in sicer s strani naše veleposlanice v Tokiu Helene Drnovšek Zorko. V javnosti je omenjeni sporazum sprožil številne pomisleke, da utegne med drugim omogočiti posege v zasebnost spletnih uporabnikov ali omejiti inovativnost. Največ nelagodja in dvoma pri ljudeh vzbuja dejstvo, da dejanska vsebina ACTE, kaj šele posledice in izpeljave v primeru, če bo sporazum sprejet, ni znana. Predstavitev mnenj bo predvidoma 17. februarja.

Nasprotniki ACTE bodo jutri na Kongresnem trgu v Ljubljani in na trgu Leona Štuklja v Mariboru ob 12-ih organizirali javni shod proti končni potrditvi sporazuma. Več o protestu nam je povedal aktivist Grega.

 Off sta pripravila Božidar Kolar in luka Počivalšek.


Komentarji
komentiraj >>