Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Intervju: Jan Cvitkovič (1953 bralcev)
Ponedeljek, 6. 2. 2012
Anja RadaljacPo projekciji filma Archeo in razpravi, ki je z Janom Cvitkovičem potekala po ogledu filma, smo se z režiserjem lanskega nagrajenca Festivala slovenskega filma, pogovarjali tudi mi. Kajpada smo večino časa govorili o njegovem najnovejšem celovečercu, vendar je na koncu povedal tudi nekaj o tem, kako vidi prihodnost človeštva po zaključku dobe razuma.
Lepo pozdravljeni v tokratni, izvenserijski, Temni zvezdi, v kateri ste lahko prisluhnili pogovoru z Janom Cvitkovičem.

Po projekciji filma Archeo in razpravi, ki je z Janom Cvitkovičem potekala po ogledu filma, smo se z režiserjem lanskega nagrajenca Festivala slovenskega filma, pogovarjali tudi mi. Kajpada smo večino časa govorili o njegovem najnovejšem celovečercu, vendar je na koncu povedal tudi nekaj o tem, kako vidi prihodnost človeštva po zaključku dobe razuma.

Archeo, film, ki je bil osrednji predmet pogovora, je tisto, kar Cvitkovič sam imenuje čisti film. Ne povzema literarne predloge, temveč iz posameznih podob tvori čisto svojo, le emocijam dostopno pripoved. Moški, Ženska in Deček se srečajo v neskončni, neznani pokrajini. Vsak od njih je navidezni svet zase, šele tokom filma pa spoznavamo, da so v resnici med seboj prepleteni, da so morda celo eno.

Cvitkovič je na podobe, ki tvorijo film čakal. Kadar so se iz podzavesti prevedle v zavestni del njegovih misli, jih je zapisal, proces čakanja pa je med drugim pospeševal tudi s hipnozo. V najinem pogovoru smo se lotili predvsem vprašanj, ki se dotikajo ustvarjalnega procesa, ki je pripeljal do Archea.

Oddajo je pripravila Anja Radaljac


Komentarji
komentiraj >>

Re: Intervju: Jan Cvitkovič
Momli [24/04/2012]

Kaj poslušalce briga kaj je tebi všeč. :)
odgovori >>