Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Glasbene novice; od 6.2. do 10. 2. 2012!!! (1185 bralcev)
Petek, 10. 2. 2012
SkabinaEarl Sweatshirt se vrača domov; Barrow iz Portisheadov s Quakers raziskuje hiphop; Chocolate Ind. napoveduje kompilacijo elektro soula; umrla Alori Joh

basist Deftonesov se prebuja iz kome; muzej Johnnyja Casha; novi album Lee Scratch Perryja

novi plošči domačih metalcev Lene Kosti in newyorških hardkorovcev Biohazard; remiksi zadnje plošče Morbid Angel

otroški vrtec na Metal Campu; Toy Dolls na punk rock počitnicah; Punčke pred izdajo EP-ja; Bon Iver zavrnili nastop na grammyjih

nove plošče Hea

Petek, 10.2.2012

Po dolgotrajnih prizadevanjih za vrnitev odtujenega mladoletnega prestopnika in raperja Earla Sweatshirta v matični kamp „Odd Future" se je Earl končno vrnil na mesto zločina - v Los Angeles. Očitno je bil ves ta čas, ko je potekala akcija „Free Earl" res na Samoi, sedaj pa se je ta že skoraj polnoletni mladenič - polnoletnost bo dopolnil 24. februarja - vrnil in posnel kratek video. Na njem je svoje privržence pozval, da mora imeti do večera istega dne 50.000 sledilcev na Twitterju, če hočejo slišati celoten komad. To se je hitro tudi zgodilo, internet je preplavila novica o njegovem povratku in še isti večer je Earl predstavil svoj novi spletni Tumblr naslov - http://terttlefer.com/. V dobrem dnevu si je tako njegov teaser na YouTubu ogledalo skoraj 350.000 ljudi. Zanimivo je, da so ostali člani ekipe Odd Future povsem tiho, le Hodgy Beats je komentiral dogajanje, češ da to ni Earl, ali je s tem apliciral na povsem drugačen značaj osebe ali na kaj drugega, pa zaenkrat ne vemo. Vsekakor je odnos ekipe Odd Future in Earla Sweatshirta zelo skrhan, saj na uradnem spletišču ekipe Odd Future Wolf Gang Kill Them All podatka o Earlovem povratku sploh ni. Kaj povratek Earla pomeni zanj samega in za Odd Futurje, pa bomo verjetno izvedeli v prihodnjih dneh.

Quakers se imenuje nov hip-hop projekt Geoffa Barrowa, sicer člana zasedbe Portishead. Zahodno-obalna ameriška založba „Stones Throw" bo pomladi izdala 41 skladb dolg album Barrowa, ki tokrat nastopa pod imenom „Fuzzface". Na njem bo več kot 35 vokalnih gostov, med katerimi gre izpostaviti Buff1-a, Guiltya Simpsona, Generala Steela, Princa Poa, Dead Preza in Aloa Blacca.

Založba Chocolate Industries pa sporoča, da bodo letošnjega aprila izdali kompilacijo „Personal Space: Electronic Soul 1974 - 1984". Na njem bodo predstavili samosproducirane podtalne elektronske soul kompozicije, povečini ustvarjene v drugi polovici sedemdesetih let in v samem začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja.

8. februarja je v 26. letu življenja svojo pot končala nadobudna raperka in soul pevka Alori Joh, ki je sodelovala predvsem pri projektih vse vidnejše raperske ekipe Top Dawg Entertainment, katere glavni predstavniki so Kendrick Lamar, Schoolboy Q, Ab-Soul, Jay Rock in Black Hippy. Vzrok njene smrti še ni znan.

* Marko Godnjavec

========================================

Četrtek, 9.2.2012

Tri leta nazaj je Chi Cheng, basist Deftonsov, zaradi prometne nesreče pristal v komi, iz katere se še ni zbudil. Da bi ga ohranili pri življenju, so zdravniki odstranili del njegovih možganov, po sedmih mesecih pa so ga odklopili iz aparatov, ki ga ohranjajo pri življenju, ter preselili v eksperimentalno raziskovalno bolnico v New Jerseyu. Vse to, seveda, brez velikega upanja na izboljšanje. Toda pred par dnevi se je zgodilo nekaj, kar vseeno daje nekaj upanja. Chi je namreč spregovoril in se začel odzivati na nekatere glasove. Tako je recimo dvignil nogo, ko so ga to prosili, kar pomeni, da sliši in se je sposoben odzvati.

V Nashvillu planirajo postaviti muzej v čast Johnnyju Cashu, idejni vodja pa je Bill Miller, ki je strasten zbiratelj vsega, povezanega s pokojnim Johnnyjem, in administrator njegove spletne strani. V muzeju bodo, med drugim, našli svoj prostor artefakti iz The House of Cash, muzeja, ki je operiral v Hendersonu do leta 1999. Miller ima pri projektu vso podporo Cashevih otrok. Poleg muzeja se dela tudi na tem, da bi postal turistična atrakcija tudi Johnnyjev rojstni dom v Arkansaškem Dyessu. Johnny, ki je umrl leta 2003, bi šestindvajsetega februarja napolnil osemdeset let.

Angleška založba Pressure Sounds je izdala še en album, posvečen delu Leeja "Scratcha" Perryja. Medtem ko so se prejšnje izdaje osredotočale bolj na njegovo delo iz sedemdesetih, pa je novi album osredotočen na zgodnje obdobje. High plains drifter, kakor se album imenuje in ki vsebuje dvajset komadov iz obdobja od leta oseminšestdeset do triinsedemdeset, odraža vplive glasbe iz vesternov, ki jih lahko slišimo v pesmih, kot je Return of Django. Album bo izdan na enojnem cedeju in dvojni vinilki, izide pa naslednji teden.

* Skabina

===========================================

Sreda, 8.2.2012

Konec tega meseca bo izšla nova plošča domače zasedbe Lene Kosti, ki nosi naslov Penetrator. Lene Kosti so pred tremi leti ponovno zagnale svojo mašino, potem ko je ta mirovala skoraj dve desetletji. Zasedba pa je prepoznavna predvsem po tem, da je ena prvih, ki je v začetku osemdesetih izvajala heavy metal muziko na Slovenskem. Ob ponovnem vstajenju pred tremi leti so v stilu Buldogov in Kuzel na novo posneli stare materiale in jih izdali na plošči Do or Die. Novi album Penetrator pa vsebuje izključno sveže materiale in bo izdan v samozaložbi, kot že rečeno konec tega meseca.

Konec januarja pa so novo ploščo izdali tudi newyorški hardkorovci Biohazard. Naslov plošče je Reborn In Defiance, izšla pa je po petletnem studijskem mirovanju benda. Kot je že znano, so Biohazard ploščo posneli v originalni postavi in to je natanko tista postava, ki je posnela kultno ploščo State Of The World Address. Nova plošča je izšla, malce presenetljivo, pri založbi Nuclear Blast, ki je v večji meri specializirana za metalsko godbo, izida pa v bendu ni dočakal basist in vokalist Evan Seinfeld, ki je zasedbo zapustil po končanem snemanju. Ta karizmatični frontman, ki je kariero naredil tudi v porno industriji, se je posvetil svoji novi zasedbi Attika 7.

Z novim izdelkom bodo postregli tudi kultni floridski death metalci Morbid Angel. Ti so lansko leto po nekajletnem premoru izdali nove materiale na plošči Illud Divinum Insanus, ki je verjetno njihovo najbolj kontroverzno delo doslej, saj so si dovolili svojim die hard fenom ponuditi nekakšen tehno death metal. Založba Season Of Mist bo izdala tudi plato remiksov, ki bo preprosto naslovljena Illud Divinum Insanus – The Remixes. Komadov so se lotili ljudje iz industrial in tudi dubstep polja. Vsaj eden od izvajalcev na plošči ni presenečenje. To so seveda slovenski Laibach, ki so z Morbid Angel že sodelovali skoraj natanko dve dekadi nazaj.

* Gašper Prus

===========================================

Torek, 7.2.2012

Iz zasneženega in zamrznjenega podalpja nam misel vse bolj uhaja v bolj tople in prijazne letne čase. Sotočje Tolminke in Soče je v zadnjih letih postalo pravi počitniški glasbeni rezervat. Najbolj razvpit in obiskan Metal Camp bo med petim in enajstim avgustom gostil butnglavce od vsepovsod. Potrjenih je že osemindvajset zasedb. Med legendarnimi in zvenečimi bodo slovenske metalske barve zastopali Avven, Doomed, Brezno, Inmate in Morana. Med novosti letošnjega Metal Campa, poleg otroškega vrtca, sodi tudi podnaslov festivala. Z imenom Headbangers holidays 2012 se je metalski veledogodek zbližal s punkovskimi počitnicami.

Punk Rock Holiday 1.2 bo Tolmin in okolico naskočil le štiri dni kasneje. Nastop so potrdili ponovno oživljeni zafrkantski Angleži The Toy Dolls in skate punkerji MxPx iz Washingtona. Kreativni tabor Sajeta, ki je postavil temeljni kamen festivalskemu turizmu v Sotočju pri Tolminu, še ne kaže znakov priprav na vroče glasbeno poletje.

Grrrl zasedba Punčke iz Vinkovcev najavlja izid novega EP-ja „Mehanizmi obrane“. V živo jih bomo lahko videli tudi v Ljubljani. Nastop najavljajo za 24. februar v dvorani Menze pri koritu v Avtonomnem kulturnem centru Metelkova.

Bon Iver, ameriška zasedba, katere istoimenski album „Bon Iver“ so sodelavci glasbene redakcije Radia Študent uvrstili na enajsto mesto najboljših albumov minulega leta, so zavrnili nastop na podelitvi glasbenih nagrad grammy. Frontman Justin Vernon je zavrnitev utemeljil na več različnih točkah. Stičišče vseh pa je razlika med neodvisno glasbeno sceno in glasbeno industrijo. Podelitev grammyjev je napovedana za 12. februar.

* Simon Vene

===========================================

Ponedeljek, 6.2.2012

Austinski garažarji Heartless Bastards bodo za valentinovo povili novo ploščo z naslovom Arrow. Z njo se poslavljajo od založbe Fat Possum, za katero so izdali prve tri albume, in se selijo na Partisan Records. Če se pridružite njihovi mailing listi, si na računalnike že lahko prenesete skladbo Parted Ways. Če pa vas zanima, kdaj boste lahko Eriko Wennerstrom in njeno druščino videli v živo, naj vam povemo, da bo četverica do maja nastopala po ZDA in Kanadi, medtem ko datumi evropske turneje za zdaj niso znani.

Tudi ameriška indie-folk zasedba Shearwater bo novo ploščo Animal Joy objavila na valentinovo. Zasedba, ki sta jo pred dobrimi desetimi leti ustanovila Jonathan Meiburg in Will Shelf, sicer člana austinskih indie-rockerjev Okkervile River, z njo prehaja k seattelski založbi Sub Pop. V okviru prihajajoče turneje se bodo Shearwater aprila ustavili tudi v Menzi pri koritu na Metelkovi.

Z novim diskografskim izdelkom se vrača tudi portlandski kantavtor M. Ward. Njegov šesti dolgometražec ima naslov A Wasteland Companion in bo izšel aprila za Merge Records. Posnel ga je med svojimi potovanji po svetu, zato ne čudi, da mu je pri snemanju pomagalo precej glasbenikov - med drugim Howe Gelb, John Parish in Steve Shelley. Na plošči je ducat pesmi, ki jih je M. Ward posnel v osmih ameriških in britanskih studiih, za prvo med njimi – The First Time I Ran Away – pa je že objavil simpatičen animirani videospot.

* Polona Poberžnik

===========================================Komentarji
komentiraj >>