Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
KROFF PROTI NEOLIBERALIZMU, SPLOH V IZOBRAŽEVANJU IN KULTURI (738 bralcev)
Torek, 7. 2. 2012
Boris V.... Lavrov vseeno vidi rešitev sirske krize v iniciativah Arabske lige ...
... iranski parlament prvič po letu 1979 pozval predsednika na zagovor ...
... Žiga Turk pred odborom DZ - kandidatura primerna ...

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je na obisku v Damasku pozval k rešitvi krize v Siriji, ki bi temeljila na iniciativah Arabske lige. Uradni Damask je po besedah Lavrova pripravljen na obsežnejšo arabsko opazovalno misijo, prav tako pa naj bi določil datum za izvedbo ustavnega referenduma. Rusija in Kitajska sta v soboto z vetom sicer preprečili sprejetje resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov, ki zahteva odstop sirskega predsednika Bašarja al Asada in jo je predlagala ravno Arabska liga. Rusija po zagotovilih sirskih oblasti še vedno ne pristaja na ta predlog. Britanski BBC medtem poroča o prisotnosti tankov ruske izdelave na ulicah Homsa, ki ga še vedno bombardirajo vladne sile. Po podatkih človekoljubnih organizacij in aktivistov naj bi v Siriji od marca lani, ko se je začel upor proti al Asadu, umrlo več kot 7000 ljudi.

Iranski parlament je prvič po letu 1979 pozval predsednika na zagovor. Mahmuda Ahmadinedžada tako čaka vrsta vprašanj o stanju gospodarstva in njegovih zunanje ter notranjepolitičnih odločitvah, tema, ki zanima poslance, pa je tudi odnos med Ahmadinedžadom in verskim vodjo Ajatolo Homenejem, ki je vedno slabši. Poziv bodo poslanci predsedniku uradno poslali tekom tedna, ta pa se mora pred parlamentom prikazati v roku meseca dni. To pomeni, da bo pred poslanci morda nastopil šele po zakonodajnih volitvah 2. marca. Poslanci so s takšnim pozivom sicer že večkrat zagrozili, a predsednika na zagovor doslej še niso povabili.

Pred matičnim odborom Državnega zbora se je predstavil kandidat za ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk iz Slovenske demokratske stranke, ki je izpostavil pomen sodelovanja znanosti, kulture in gospodarstva. Turk je poudaril, da je za današnje gospodarstvo vrhunska dodana vrednost na preseku znanosti, kulture in gospodarstva. V novi vladi bo kulturni resor sicer del širšega ministrstva, a je Turk vseeno dejal, da se bodo v koaliciji zavzemali za priznanje posebnega družbenega statusa kulture. Pri tem je zanimivo, da se v programu njegove stranke za Slovenijo za obdobje do leta 2015 beseda kultura ne pojavi niti enkrat.

Pomenljivo je tudi njegovo razmišljanje, da je denar za visoko šolstvo treba usmerjati v kakovost in ne v množičnost, izboljševati pa je potrebno prenos znanstvenih spoznanj v prakso. Del SDS-ovega predvolilnega programa je bila tudi obljuba o Slovenski tehnološki univerzi, ki bi pritegnila domače in mednarodno uveljavljene raziskovalce ter visokošolske učitelje, svoje delovanje pa bi, kot je zapisano, tesno povezala s potrebami slovenskega gospodarstva. V SDS sicer pravijo, da spoštujejo avtonomijo visokošolske in znanstveno-raziskovalne sfere, vendar bi kljub temu ustvarili pogoje, kot je zapisano v njihovem programu, pod katerimi ta sfera ne bo sama sebi namen, njeno delovanje pa se bo tesneje povezalo s potrebami njenih glavnih uporabnikov, torej predvsem študentov in gospodarstva. Turk je v povezavi s konkurenčnostjo na področju izobraževanja dejal, citiramo: „Tekmovanje nas sili, da smo boljši", konec citata. Matični odbor je sicer ocenil, da je Turkova kandidatura primerna.Komentarji
komentiraj >>