Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Fakofbolan (1637 bralcev)
Nedelja, 19. 2. 2012
Simon VeneV petek je Punk pri koritu z odlično organizacijo gostil odlične Puljane Fakofbolan in izjemno, zabavno ter številčno publiko, ki so jo prinesli punk vetrovi od vsepovsod. Simon Vene recenzira petkov dogodek... * v celoti

Predvčerajšnjim, na predpustni petkov večer, je ekipa Punk pri koritu na posluh in v uvid postavila na oder puljsko zasedbo Fakofbolan. V tednu pred samim dogodkom so se po spletnih družbenih omrežjih širile novice o pohajanju vstopnic, kar je govorilo o velikem zanimanju in stopnjevalo pričakovanje. Razburjenje je še dodatno podkrepila najava skrivnostnega presenečenja v vlogi predskupine.

Pred začetkom koncerta je bilo jasno, da so vstopnice pošle. Pred okencem blagajne smo se gnetli tisti, ki smo vstopnice rezervirali, in tisti, ki so brezupno iskali rešitev, kako vstopiti. Tik pred začetkom se je na prizorišču pod odrom zbralo že zavidljivo število obiskovalcev. V poltemi, ki jo je poudarjal zaslepljujoč snop rdečega reflektorja, je bilo čutiti prijeten in živahen vrvež. Naglice kljub temu ni bilo čutiti. Bilo je že krepko čez deseto uro, ko so na oder prileteli „Srou pa letu" iz Kranja. Napovedano presenečenje je dodobra ublažil plakat ob vhodu, ki je poimensko razgaljal predviden čas nastopov obeh zasedb.

Vzlet Srou pa letu je bil neposreden in neusmiljen. Kovinsko distorziran zvok strunskega dvojca in d-beat drvenje bobnarja je napolnilo dvorano. Skozi vrata so se vsuli tudi tisti, ki so na začetek čakali pred dvorano. Po uvodnem navijaškem komadu, ki ga je odpel kitarist, se je zasedbi pridružil še frontman. Z govornim napadom na publiko je izzval buren odziv. Z žaljenjem in „sesuvanjem" pankerskih simbolov je nadaljeval pretežen del nastopa. Frontman, osredotočen na pljuvanje po vsem in vseh, je tako komade postavil v drug plan. Crust punk, ki ga igrajo Srou pa letu, je tako učinkoval kot intermezzo med enim in naslednjim kurčenjem. Stvar kmalu ni bila več zabavna. Publika se je na popoln negativizem z odra odzvala s podobnimi gestami nazaj na oder. Srou pa letu so uspeli publiko razjeziti, ogreli pa smo se v vse večji množici teles v polni dvorani Menze pri koritu.

Fakofbolan so svoj nastop začeli neposredno z vso močjo in v trenutku s sabo ponesli tudi publiko. Pravzaprav je domala vsa dvorana od samega začetka pa vse do konca prepevala in v pogu ali v kakem drugačnem gibanju „zaveseljačila" skupaj z bendom. Hiter, visokooktanski punk'n'roll zasedbe Fakofbolan ima korenine v izročilu ameriškega hardcora osemdesetih in se v počasnejših skladbah spogleduje s street punkom. Spremljevalni glasovi plovejo po himničnih pub rockovskih in stadionskih melodijah, ki gredo hitro v ušesa in kar vabijo v skupinsko pripevanje tudi tiste, ki sicer pevsko niso posebej vešči ali dovolj pogumni. Fakofbolan so na odru delovali energično in živahno. Frontman je z nizkim pripovednim vokalom pripet na ritmično podlago in v refrenih eksplodira skupaj s spremljevalnimi vokali ter kot v petek večer praktično z vso dvorano.

Pod odrom se je množica zlila v enotno maso, ki se je zdaj zazibala v počasnih dolgih valovih, zdaj poskakovala v vse smeri in se predvsem zelo zabavala. Gostota teles in vedno bolj silno sukanje pet je marsikoga soočilo z enosmernostjo sile gravitacije (navzdol, na tla). Če se je kdo znašel na tleh, so najbližji takoj priskočili in ga dvignili ter tako obvarovali pred kakšno naključno brco. V navidez divjem in kaotičnem pogu sta se v takih trenutkih izkazala solidarnost in čut za vsakega naključnega padlega soplesalca ali soplesalko.

Iz zahvale in pozdrava frontmena se je dalo razbrati, da je poleg slovenskih fenov puljski bend pritegnil tudi fane iz Zagreba, Reke in seveda Pule. Očitno je, da ima Fakofbolan zvesto in gorečo fanovsko bazo tam, kjer igra, in prav tam se zberejo tudi fani od vsepovsod. Po skromnih podatkih, ki so dosegljivi na spletu, je bend nastal leta 1993 po zaključku puljskega festivala Monte Paradiso, v letih, ko je na Balkanu divjala vojna. Do razhoda v letu 2006 so posneli dve samostojni plošči in si eno razdelili s someščani Dark Busters ter izdatno nastopali po Hrvaški, Sloveniji in nekaterih evropskih državah. Ponovno so na odrih od leta 2009. Da jih publika ni pozabila, se je izkazalo tudi v petek na Punku pri Koritu z več kot dobro uro prepevanja publike z bendom in splošno veselico. Na koncu so si Fakofbolan prislužili poklon publike, ki jih je vztrajno in odločno priklicala nazaj na oder in dobila komad Ulica, ki ga je pričakovala in zahtevala skozi ves koncert.

 Komentarji
komentiraj >>