Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
TUNNG: This Is Tunng... Live from the BBC (Full Time Hobby, 2011) (780 bralcev)
Sreda, 22. 2. 2012
Peter RecerV RŠ Koncertu slišimo britansko eksperimentalno folk zasedbo Tunng. Pesmi posnete tekom različnih radijskih snemanj na BBC, ponujajo vpogled v njihovo studijsko delo, ojačano z živim muziciranjem. Ob avtorskih pesmih slišimo tudi izvedbo Pioneers od Bloc Party. Poleg tega je z pesmijo Tamatant Tilay zabeleženo njihovo deljenje koncertnih odrov s saharskimi Tinariwen... * v celoti
Konec leta 2011 je pri založbi Full Time Hobby izšel album, na katerem so zabeleženi živi nastopi, ki jih je zasedba Tunng naredila med mnogimi radijskimi nastopanji na BBC. This is Tunng... Live from the BBC tako beleži presek njihove diskografije. Na ploščku slišimo enakomerno porazdeljene pesmi njihovih štirih studijskih plošč.

Tunng so britanska zasedba, točneje iz Londona, ki sta jo ustanovila vokalist Sam Genders in kitarist Mike Lindsay. Okoli sebe sta nabrala množico glasbenikov, s katerimi sta folk glasbi dodala predznak elektronike. Akustičen zvok krhkih melodij se tako spaja z raziskovalnim zvokom in daje zasedbi Tunng karakter, ki ga je težko opredeliti. Njihov zvok deluje nadvse akustično, kljub dodanim elektronskim efektom. Tisto, kar tudi karakterizira njihov zvok, pa je še zasanjan vokal Sama Gendersa. Tunng so tako zasedba, ki se z eksperimentom zajedajo v folk tradicijo in ji s tem dodajajo modernejšo preobleko. Obenem pa ostajajo umirjeni, njihova glasba je zasanjano čuteča in polna nežnih melodij in zvokov, ki se skrivajo pod gladino.

Zaradi njihove večplastnosti so Tunng dobili množico zvestih poslušalcev. Podobno kot za britanske Beta Band je začelo veljati, da njihovi koncertni nastopi razširijo njihov zvok. Da gre torej predvsem za zasedbo, ki svoj krhek zvok ojača na koncertni izkušnji.

Zaradi slednjega pride še kako prav, da po štirih studijskih izdajah dobimo nekakšno greatest hits ploščo v koncertni preobleki. A vendar je potrebno dodati, da na plošči Live from the BBC ne gre toliko za pristno koncertno izkušnjo, ampak kot že ime nakazuje, za igranje v živo v radijskih BBC studiih. Ta snemanja so se vrstila od leta 2005, torej od izdaje prve plošče Mother's Daughter and Other songs, pa do leta 2010, ko je bila izdana četrta plošča And Then We Saw Land.

Poleg njihovih avtorskih del pa je na albumu This is Tunng... Live from the BBC zabeleženo tudi njihovo sodelovanje s saharskimi Tuaregi Tinariwen. Leta 2009 sta ta benda namreč skupaj nastopala po Angliji. V sklopu skupnega koncertnega nastopanja so tudi posneli tri pesmi v studiu BBC. Na albumu, ki ga danes predstavljamo, pa slišimo tuareško pesem Tamatant Tilay od Tinariwen. Krhko zasanjan zvok Tunng zmore tudi preobleko modre indigo barve in ob tuareških bojevnikih postanejo sočno zagruvani.

Ta nedefiniran in širok zvok skupine Tunng je zadosti prilagodljiv, da prenese puščavsko preigravanje, obenem pa lahko posname tudi priredbo indie rockerjev Bloc Party. Leta 2006, torej kmalu po tem, ko je izšla plata Silent Alarm in so bili Bloc Party sila popularni, so v studiih BBC zaigrali njihovo pesem Pioneers. Plesni indie zvok se spaja z mehko akustiko in raziskujočim elektronskih prasketanjem. Na današnji plošči pa se nahaja še ena priredba, in sicer house zasedbe Blue Pearl s pesmijo Naked in the Rain.

Plošča This is Tunng… Live from the BBC tako ponuja raznolik vpogled v zvok britanske zasedbe. Ta se razprostira od nežnejše akustike, recimo pesmi Jenny Again ter Hustle, preko ritmično živahnejših, kot sta Bullets ali Pioneers, in do zasanjanih in z elektroniko prijetno obogatenih Beautiful & Light ter Naked In The Rain.

Zvok skupine Tunng je ujet na snemanjih v studiih BBC, kjer pesmi ohranjajo svoj prepoznaven zvok, nežno intimen in elektronsko raziskovalen. Obenem pa igranje v živo dodaja skupini svežino. Lahkotnost zvoka in kompaktnost se nenehoma prepletata v uravnoteženi simbiozi. Tako je plošča This is Tunng… Live from the BBC odličen vpogled v delo te britanske zasedbe.


Komentarji
komentiraj >>