Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
KROFF "KRIVIH" ŠTUDENTOV (622 bralcev)
Sreda, 22. 2. 2012
Boris V.... 6 mrtvih v Afganistanu v protestih proti sežiganju Korana ...
... Španska policija: študenti krivi za nasilje ...
... novi protesti v Grčiji ...
... SD s svojimi idejami o spremembah ustave ...

V Afganistanu je v protestih zaradi sežiganja izvodov Korana v ameriški vojaški bazi Bagram umrlo najmanj 6 ljudi, več deset jih je ranjenih. Američani so se za sežig že opravičili, češ da niso namenoma sežgali Koranov, ampak so le sumili, da jih talibani uporabljajo za komunikacijo. V Bagramu namreč NATO drži zaprte Afganistance. Protestniki so vpili „Smrt Ameriki", klicali pa so tudi pro-talibanske slogane. Ameriška ambasada v Kabulu je zaprta, afganistanski parlament pa je zasedal na izredni seji, na kateri so poslanci pozvali h kaznovanju odgovornih.

Po ponedeljkovih demonstracijah v Valencii, ko so študenti protestirali proti vladnim varčevalnim ukrepom na področju izobraževanja in je policija brutalno in vse poprek pretepala protestnike, se protesti nadaljujejo, s tem, da je sedaj razlogom dodan nov in sicer policijsko nasilje. Tega je španska javnost ob podobnih dogodkih sicer že vajena, ne glede na to, katera opcija je na oblasti. Protesti se odvijajo tudi v drugih mestih po Španiji. Vladajoča desna Ljudska stranka je študente že označila za instrumentalizirane, češ da vlada sploh ne krči sredstev za izobraževanje, proteste pa je označila za nezakonite. Pravosodni minister Alberto Ruiz-Gallardón je kljub jasnim videoposnetkom, dostopnim na spletu, ki dokazujejo nasprotno, dejal, da je bila policija prisiljena ukrepati, saj da je bila napadena.

Španski Zvezni policijski sindikat je medtem posredoval sporočilo, v katerem zanika vsakršno odgovornost protiizgrednih enot za nasilje, krivdo pa prelaga na študente, ki naj bi na nasilen način hoteli prebiti policijske kordone in zažigali smetnjake. Sindikat študentom celo predlaga, naj protestirajo na bolj inovativen način, saj da zahteve protestnikov izgubijo na moči s spopadom s policijo.

Grčija je prejela tako imenovano pomoč v višini 130ih milijard evrov, a grški državljani zneska ne razumejo kot pomoč njim. Glavna sindikata zasebnega in javnega sektorja sta tako pozvala k množičnemu sodelovanju na protestih v Atenah in Solunu, ki ravno potekajo. Protesti so organizirani pod sloganom „Skupaj lahko preprečimo novo znižanje pokojnin", komunistični sindikat Pame pa je v Atenah pripravil ločen protest, ki naj bi se zaključil na trgu Sintagma pred parlamentom. Poslanci so danes namreč začeli razpravo o predlagani zakonodaji glede zamenjave državnih obveznic z zasebnimi upniki, o tem zakonu pa bodo glasovali jutri.

V OFF-u smo poročali o sedmih spremembah ustave, ki jih predlaga Nova Slovenija, sedaj pa povzemamo stališče Socialnih demokratov. SD sicer podpira spremembe, ki bi omejevale množično vlaganje referendumskih zahtev in razbremenile ustavno sodišče. Pri tako imenovanem zlatem pravilu glede višine zadolževanja države predlagajo razmislek o smiselnosti umestitve tega pravila v ustavo oziroma zakonodajo. Socialni demokrati pa ne podpirajo sprememb volilnega sistema, saj so po njihovem mnenju predčasne volitve dokazale, da so lahko izvoljene tudi nove liste in stranke. Poleg tega ne podpirajo tudi predlogov za spremembo glede postopka imenovanja vlade.Komentarji
komentiraj >>