Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
VU KOT GENERAL WOO NA RAPETKU (956 bralcev)
Nedelja, 26. 2. 2012
macoOb petkovem pričakovanj polnem večeru, ko naj bi vukovarski rimoklepač GENERAL WOO v Gala Hali hiphopal nov VERBALNO DELIKTEN material, nažavban s samo fundamentalno zgodovino hrvaškega rapa, imenovano TRAM 11, se nadejamo konstruktivne kritike na račun že imenovanega... Zašto sada čutite, zato što nas slušate!!!
BITKA GENERALA WOO-JA V GALA HALI V PETEK, 24. FEBRUARJA LETOS
Ura je bila že skoraj enajst, ko smo z ekipico prispeli na lice mesta, imenovano Metelkova, natančneje Gala Hala, kjer se je jel zgoditi eden izmed raperskih dogodkov februarja, pa pred prizoriščem še vedno ni bilo nekega duha ali sluha o tem, da bomo priča predvidenemu, to je pričakovanj polnem koncertu vukovarskega raperskega mojstra Generala Woo-ja. Ta je lansko leto, po letih pavze, iščoč sebe nekje med mainstreamom in vukojebino, izdal odmevajoč plošček, naslovljen Verbalni Delikt, ob čemer so bila še enkrat več dodam, pričakovanja ob konzumiranju imenovanega v živo dokaj visoka. Iskreno rečeno, pričakoval sem nek punkoiden – v sporočilnem in aktivnem smislu - raperski večer, kjer naj bi se gnev nad grdobijami sveta imenitno zlil z žmohtnimi beati, džuskanjem, občasnim singalonganjem, pozitivno energijo in temu primernim angažmajem nastopajočega. Pa vendarle je bilo v igri še vedno predpripravljanje na koncert in rahlo začudenje nad tem, da ni bilo ravno videti širše množice konzumentov hrvatskog rep mojstra.
In potem smo šli v klub, kjer je iz zvočnikov nabijal nabor takvih in onakvih repčuga, kot grupiji smo se z ekipico zagnali pred oder in kot mladoletnice čakali, da pride najjači raper lanskega leta na Balkanu na oder. Nakar smo, medtem ko smo si nujno ogrevali kri in se dimili, čakali vse do 23.42, ko se je iz zvočnikov, ki jim je podobo krojil podlagalec Dirty Hairy, pričel širiti uvod v plato Verbalni delikt in poleg prihajajoče publike, ki je ni bilo ravno malo, smo spoznali, da gre tokrat zares za začetek.
In če bi malce zlobno, a vendarle upravičeno dejal ali pomislil, se je na nek način takrat tudi simbolično končalo. Pač predstavljate si, da ste iz marsikaterih recenzentskih koncev spoznani za najboljšega raperja lanskega leta na Balkanu, imate hvaljeno ploščo s hudimi oldskul beati, ki jim kredibilnost dodajajo tudi močna besedila, da ste zaradi tega na višku zagona in ste »jači nego ikad«, potem pa namesto da bi ves ta hud hype in vsaj minimalna pričakovanja o nečem napol svetem koncertu sprevrgli v hud zgodovinski spektakel, ki mu ne bi bilo para še dolgo, nastop ubijete s tem, da po prvem komadu »Zašto sada šutite« po pozdravu pričnete govoričiti o tem, kako ste s seboj prinesli CD-je in jih boste prodajali po 10 evrov, majice, kapice, in še kaj in da se bomo lahko fotografirali z vami po koncertu … Ne vem, recite in mislite si, kar si hočete, ampak tu nekaj ni klapalo. Naj dodam - ko smo po tem uvodu iz uvodnega nabildanega komada prešli na laganini kuler »Nikad neče biti bolje«, ki bi, sicer po mojem mnenju veliko bolj pasal na koncu, ap še peli bi lahko zraven (in da, bili smo šele na začetku), se ti je lahko, ako si količkaj pričakoval od koncerta, to »neklapanje« še bolj usidralo v um in ušesa, pričakujoč vsaj nekaj.
No in potem se je kaj hitro in rahlo bizarno pričelo neke sorte samomrcvarjenje Generala, ki je, namesto da bi koncert izvajal energično, zagreto, z nekim čarom (konec koncev ga kar nekaj časa ni bilo na spregled), polnih jajc in pokončno – suvereno in če hočete odrepal tistih 10 komadov z že imenovane plošče in 10 starih kompozicij, prišel do dela, ko se z Dirtyjem na mešalki nista najbolj razumela okoli podlage, iz ust so uhajala nekakšna opravičevanja, nakar je osrednji prostor na odru prepustil kolegu, imenovanem Medo, ki je res tako izgledal in je bojda en hujših svoje vrste na Hrvaškem. Ta pa je v beatbox maniri odpržil en hud dubstep miksič, ki je folk prepričljivo navdušil in nam dal slutiti, da se bo nemara vendarle še kaj izcimilo iz tega pričakovanj polnega koncerta. No, Medo si je prislužil zaslužen aplavz, nakar se je zgodilo nekaj skoraj neverjetnega.
Da bi bila mera polna, se je mikrofon Meda znašel med publiko, eden izmed pogumnejših beatboxerjev naivcev pa mu je stisnil neposrečeno kontro, ki jo je z nekim verbalnim nakladanjem v angleščini disovsko dokončal z očitajočim – prevedenim nekako takole: »kao tok cajta ste na sceni, pa ste še zmeri fejk,« kar je folk pospremil s skoraj odobravajočim uuuu-jem, ki je bil nekako celo upravičen. In potem zopet malo muzike, nekaj dekoncentracije, General pa se je občasno znašel v prostoru in času ter z nami delil skrivnosti tipa dobro smo se ga zavutrali, po domače zapušili in opili, padla je kakšna zahvala temu in onemu, nemara tudi informacija o CD-jih, ki da jih ima s seboj in jih bo prodajal po 10 evrov, in da se bo z njim možno fotografirati ter nas opomnil še, da se ni dobro bati strahu. Slednje je mogoče dejal celo malce kasneje.
In potem še kakšen komad, tudi ljudje so malce migali in skušali repati poleg, pa se mi je sedaj že iz kakšne sedme vrste in osamljenemu v gomili bolj zdelo, kot da je General bolj raztresen od publike pod njim. Predstavljajte si. Imate mega promo koncert ob izdaji najjače rap plošče lanskega leta, vi pa po tem, ko niste najbolj prepričljivi, daste mesto na odru še enemu pomagaču, reperju iz Vinkovcev, čigar imena se ne spomnim, najbrž pa je bil Brka, ki je v kar treh kompozicijah predstavil takozvani reel weenkowci hip-hop akt, ki pač tudi ni pustil neke slušne sledi; aplavz pa si je vsekakor prislužil. Najbrž bolj zato, ker ga ni bilo tako strah.
Potem pa zopet General, komadič, dva, nakar je bilo ob vprašanju tipa »Volite li Tram 11« ozračje še malce bolj pričakujoče. No, malo kasnije, je dejal, še enega odpržil, potlej pa smo se znašli na vožnji s Tram 11 cutsi, kjer je General preživljal svojo rapersko »mladost« - ni bilo najslabše, ampak fantje so se tudi ob tako rekoč himničnih delih hrvaških hiphopčin malce štrikali. No, pa vendarle – ljudje so malce pogumnejše dopopevlali kakšne dele, seveda so šle tudi roke v zrak (tudi prej), ampak tudi to ni izpadlo tako kot bi lahko.
Skratka: koncert je prišel po res slabi dobri urici do konca, ob čemer smo še enkrat bolj spoznali zgodbo o CD-jih po 10 evrov (ko pa je možen brezplačen download!, kdo ga pa nima?) in o možnostih fotografiranja, še kakšna zahvala in nemara celo (možno da je to bil celo prisluh) nekaj takega kot – »biće bolje sledeći put«; saj pravim, možno, da se motim, ampak če bi bilo tako, ugotavljam, bi večer sploh ne bil tako nedosleden, da ne rečem malce mučen ali mlačen. Lahko bi dejal, da je General prišel v Gala Halo brez ustrezne predpriprave ter zadostne in dobre oborožitve, lirikalni naboji so streljali bolj v prazno in neprepričljivo, tudi artilerijski uspešen preboj z Medom ni prinesel presežka na fronti, ki ji vendarle moramo priznati kvalitetno ozvočenost, medtem ko je bil Brka na odru zato ker ga ni bilo strah. Tako izveden koncert seveda sploh ni klical po kakršnikoli ponovitvi v maniri bisa.
In tako se je končala visokih pričakovanj nizko leteča, verbalno sploh ne deliktna niti nedeliktna, ko pa bi lahko bila delikatesna, zgodovinsko spregledljiva, rapersko obarvana bitka Generala Woo-ja v Gala Hali, v petek, 24. februarja. Bilo je, bi pa lahko bilo mnogo boljše, pa žal ni bilo. Škoda.
Upam, da ne edini, ki je podlegel vsaj minimalnim pričakovanjem, sem le preživel bitko Generala Woo-ja, kritik Maco.


Komentarji
komentiraj >>