Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Glasbene novice; od 27. 2. do 2. 3. 2012!!! (1132 bralcev)
Petek, 2. 3. 2012
jizahDanes v Glasbenih novicah: DJ Muggs podpisal za založbo ULTRA; Hot Chip z novim albumom in novo založbo; Santigold končno izdaja svoj drugi album; Liars z novo ploščo poleti

psychobilly meeting v Pinedi blizu Barcelone; neuničljivi Jimmy Cliff na Glastonburryju, kmalu tudi nov album; Paraf z neobljavljenimi posnetki na rdečem, zelenem ali črnem vinilu

prvenec Melvins Lite, bobnar King's X doživel srčni infarkt, zasedbo Suffocation zapustil originalni bobnar

ponatis prvega in edinega studijskeg
Petek, 2. 3. 2012

Z založbe ULTRA Records, sicer domovanja komercialnih didžejsko/producentskih mačkov, kot so Tiesto, Benny Benassi in David Guetta, so sporočili, da se jim je pridružil tudi DJ Muggs. Producent in član zasedbe Cypress Hill naj bi tako letos poleti izdal svojo z dubstepom inspirirano ploščo „Bass For Your Face“, na kateri bodo med drugim gostovali Dizzee Rascal, Chuck D iz Public Enemy in mnogi drugi.

Zasedba Hot Chip po dveletnem premoru izdaja nov album, ki ga bo pospremila tudi obsežna svetovna turneja. 11. junij je tako dan, ko bo njihova nova založba „Domino“ izdala album „In Our Heads“. To seveda pomeni, da so se Hot Chip razšli z založbo DFA. Novi album so producirali sami, v sodelovanju s producentom Markom Ralphom, vseboval pa bo 11 novih kompozicij.

Gospodična Santigold napoveduje izid svojega novega albuma na dan, ko mnogi praznujejo praznik dela. Njen drugi album „Master of My Make-Believe“ bo izdan 1. maja v sodelovanju založb Downtown in Atlantic Records ter v distribuciji Warnerja. Na albumu so se kot producenti med drugim podpisali tudi Diplo, Q-Tip in Switch.

Tudi trojec Liars ne počiva na lovorikah. Na svojem „Tumblrju“ so namreč prišepnili, da so v studiu, kjer snemajo nov material, ki naj bi luč sveta ugledal letošnjega junija. „Tumblr“ ponuja tudi „trailer“, na katerem lahko izveste še kako informacijo več.

* Marko Godnjavec

===========================================

Četrtek, 1. 3. 2012

Pred dvajsetimi leti se je nekaj psychobilly frendov zbralo v majhni vasici ob obali blizu Barcelone, nevede, da bo njihovo srečanje preraslo in se udejanjilo v ideji, ki bo naslednja leta - in vse do danes - tja pripeljala psychobilly fene in psychobilly bende z vsega sveta. Prizorišče se je sicer zamenjalo, psychobilly meeting pa ostajal in rasel iz leta v leto in tako bo letos praznoval dvajseto obletnico. Za to priložnost so organizatorji nabrali triintrideset bendov, od starih do novih, pripravljajo pa tudi nekaj presenečenj, ki jih bodo razkrivali malo po malo. Med že znanimi nastopajočimi so kdo drug kot očetje psychobilliyja The Meteors, ki ob taki priložnosti seveda ne smejo manjkati, potem pa še Guana Batz, Mad Sin, The Quakes, Klingonz in drugi, katerih seznam si že lahko ogledate na meetingovi internetni strani. Meeting v Pinedi bo letos potekal med šestindvajsetim junijem in tretjim julijem.

Neuničljivi Jimmy Cliff, ki je bil “tam” že ob nastanku skaja, se vrača z novim albumom in turnejo. Jimmy je lani za snemanje zadnjega albuma združil moči s Timom Armstrongom in Rancidom ter novembra že izdal EP, na katerem je bila tudi njegova verzija Clasheve The Guns of Brixton. Maja bo Jimmy nastopil na festivalu v Glastonburryju, kmalu po tistem pa naj bi izšel tudi novi album RE.BIRTH, prvi njegov album po sedmih letih. Triinšestdesetletni Jimmy je med glasbeniki sicer edini živeči nosilec jamajške državne časti Order of merit, ki jo jamajška država podeljuje za posebne dosežke na področju kulture in znanosti.

Posebna poslastica tega tedna pa za zbiratelje vinilov in ljubitelje Paraf prihaja s strani Ne! Records, švedske DIY založbe, ki jo je ustanovil nekdanji član mostarskega hardcore benda Ženevski dekret, Habi. Tretja izdaja pod nalepko te založbe prinaša do sedaj še neobljavljene posnetke Parafov na rdečem, zelenem ali črnem vinilu. Tukaj je recimo njihov prvi demo, ki so ga posneli na Radiu Rijeka leta 1978. Prekinuti koitus je izšel v omejeni nakladi osemsto kosov z odličnim dvojnim ovitkom in spremno besedo izpod peresa Igorja Vidmarja, vse pesmi pa so remasterizirane. Prvih petsto naročnikov pa zraven prejme še CD.

* Sabina Kraner

===========================================

Sreda, 29. 2. 2012

Iz tabora Melvins prihaja vest o novem stranskem odvodu. Gre za ime Melvins Lite, ki ga tvorita King Buzzo in Dale Crover, zraven pa je še basist Trevor Dunn. To ne pomeni, da Buzz in Dale ne sodelujeta več s članoma zasedbe Big Business, ampak je to le stranski projekt. Trevor Dunn je namreč že dolgoletni nadomestni basist zasedbe, ki je z The Melvins že odigral kar nekaj ameriških turnej, tako da gre za nekakšnega petega člana benda. Prvenec projekta Melvins Lite se bo imenoval Freak Puke, izšel pa bo meseca maja pri založbi Ipecac Recordings.

Malce manj vzpodbudna vest prihaja iz zasedbe King's X, ki je pred leti že nastopala po Sloveniji. Bobnar Jerry Gaskill je mareč doživel srčni infarkt ravno pred začetkom tritedenske turneje po Ameriki in je trenutno na intenzivni negi. Gaskill je v zasedbi King's X od samega začetka, ko sta jo ustanovila z vokalistom in basistom Dougom Pinnickom.

Za konec glasbenih novic se pomudimo še pri veteranski death metal zasedbi Suffocation, ki prihaja iz New Yorka. Zasedba sporoča, da jo je nenadoma zapustil dolgoletni tolkalec Mike Smith, ki je sicer zasedbo vmes že zapustil in se vanjo ponovno vrnil. Konkretnega odgovora, zakaj je Smith zapustil zasedbo ta ni podala, je pa javila, da ga bo nadomestil bobnar Dave Culross, ki je tudi že igral pri Suffocation. Zanimivo pa je tudi, da bo vokalista Franka Mullena na nekaj nastopih nadomeščal Bill Robinson iz benda Decrepit Birth in samo ugibamo lahko, ali ni prepad med člani v bendu večji od navideznega.

* Gašper Prus

===========================================

Torek, 28. 2. 2012

V poplavi takšnih in drugačnih vrnitev bendov na sceno se pripravlja tudi ponatis prvega in edinega studijskega albuma Sex Pistols - Never Mind The Bollocks Here's The Sex Pistols. Razširjeni izid albuma prvakov britanskega punk rocka je pripravila založba Universal ob 35-letnici prvega izida. Priprave na ponovni izid so očitno v polnem zamahu in povsem v slogu seksualnih pištol. V intervjuju za NME je John Lydon alias Johny Rotten ali po domače Gnili Janez izjavil, da bi se rad s kraljico obmetaval s tortami. Kitarist Steve Jones je za Hustler povedal, da je sit trditev Glena Matlocka, prvega basista Sex Pistols, da je on avtor večine skladb, ter dodal, da je Glen navaden malomeščanski mamin sine.

Future Of The Left, post hardkorovci iz Walesa, napovedujejo izid nove plošče z naslovom »the plot against the common sense«. »Zarota proti zdravemu razumu« bo izšla 28. maja za založbo Xtra Mile Recordings, single z naslovom »Sheena is a T-Shirt Salesman« pa bo na voljo že 12. marca. V naslovu novega singla se Future Of The Left poigrajo z naslovom legendarne skladbe »Sheena is A Punk-Rocker« Newyorčanov The Ramones, prav tako protagonistov zgodnjega punk rock gibanja. Zaključujemo: da se punk rockerica Sheena lahko preživlja, je postala prodajalka majic. Od blišča do bede punk rockovske ikonografije.

Nov CD in single objavljajo tudi slovenske punk rock staroste. Center za dehumanizacijo iz Maribora so pri lastni založbi Front Rock izdali album z naslovom »2012: The End«. Single z naslovom »The End« je v obliki videospota že na voljo na spletni strani Subkulturnega azila. Ob veseli novici novega izida je pripotovala tudi manj vesela. CZD nov izid posvečajo pretekli teden preminulemu Marjanu Milošiču - Džeku, dolgoletnemu basistu in bobnarju zasedbe CZD.

* Simon Vene

===========================================

Ponedeljek, 27. 2. 2012

Ena najbolj razveseljivih novic prejšnji teden je bila, da se arhiv vinilnih plošč in cedejev pokojnega britanskega radijskega didžeja Johna Peela seli na splet. Arhiv bo pod pokroviteljstvom angleške agencije za financiranje kulture in umetnosti Arts Council ter BBC-ja sprva postal del novega eksperimentalnega digitalnega servisa The Space, do katerega bo mogoče od maja do oktobra letos dostopati prek osebnih računalnikov, pametnih telefonov in v Veliki Britaniji tudi prek digitalne televizije. Projekt bo pozneje prerastel v interaktivni digitalni muzej, v katerem bo lahko obiskovalec poslušal kateri koli posnetek iz Peelove obsežne zbirke, si ogledoval njegove zapiske in nemara vanjo tudi sam kaj dodal.

Pod okriljem londonskega koncertnega prizorišča Cafe Oto, ki slovi kot sinonim za kreativne nove muzike, je začela delovati založba OtoRoku. Njena prva izdaja bo posnetek koncerta, ki so ga januarja 2010 v omenjenem klubu odigrali Peter Brötzmann, Steve Noble in John Edwards. Plošča … The Worse, The Better bo izšla na vinilu v prihodnjih tednih, ko bodo znane tudi podrobnosti o prihajajočih izdajah založbe OtoRoku. Plošče bo mogoče kupiti prek njene spletne trgovine in v samem klubu, dohodki od prodaje pa bodo namenjeni financiranju koncertnega programa.

Ameriška superskupina Tomahawk je ponovno strnila vrste. Enaindvajsetega aprila, ko bodo v ZDA praznovali »dan ploščarn«, tako imenovani Record Store Day, bodo pri Ipecac Records ponovno objavili svoje prve tri albume. Izšli bodo na vinilu, pod skupnim naslovom Eponymous to Anonymous. V veselje njihovih fenov povejmo, da embalaža za omenjeni paket vsebuje tudi prostor za dodatno ploščo, kamor boste lahko spravili njihov novi album, ki naj bi ga kmalu ponudili v poslušanje. Mike Patton, Duane Deninson, John Stainer in Trevor Dunn podrobnosti o novem projektu doslej še niso razkrili, vendar naj bi se to zgodilo kmalu.

* Polona Poberžnik


Komentarji
komentiraj >>