Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
PO JANKOVIĆU JANKOVIĆ? (1075 bralcev)
Sreda, 29. 2. 2012
tomazzaNekdanji ljubljanski župan, ki je kar dvakrat že v prvem krogu volitev suvereno pometel s konkurenco, Zoran Janković je kljub samo-pripisani levi politični usmeritvi predvsem človek spektakla. To je tudi bistvo tokratnega cincanja zgolj relativnega zmagovalca zadnjih državnozborskih volitev in prvaka največje opozicijske stranke Pozitivne Slovenije. Zaenkrat pa je sicer gotovo zgolj to, da bo tudi Pozitivna Slovenija do 16 ure danes vložila kandidaturo za župana Ljubljane.
Nekdanji ljubljanski župan, ki je kar dvakrat že v prvem krogu volitev suvereno pometel s konkurenco, Zoran Janković je kljub samo-pripisani levi politični usmeritvi predvsem človek spektakla. To je tudi bistvo tokratnega cincanja zgolj relativnega zmagovalca zadnjih državnozborskih volitev in prvaka največje opozicijske stranke Pozitivne Slovenije: Ali naj se odpove poslanskemu mandatu in se naj na prav zaradi njegove uspešne izvolitve potrebnih nadomestnih županskih volitvah ponovno poteguje za dokončanje sicer že začetega županskega mandata na čelu Mestne občine Ljubljana. Tako pravzaprav kar vsa Slovenija, saj se je nenazadnje sprva lista in šele kasneje stranka Zorana Jankovića na prvih predčasnih volitvah dobro odrezala tudi drugod po državi, čaka, kaj so se Zoran in njegovi v zadnjem času pač še nekoliko bolj vidno osiveli politični mentorji pravzaprav odločili. Zaenkrat pa je sicer gotovo zgolj to, kar je na uradnem twitter profilu Zorana Jankoviča par ur nazaj objavila tam zanj čivkajoča ekipa Pozitivne Slovenije. In to je, da bo tudi Pozitivna Slovenija do 16 ure danes vložila kandidaturo za župana Ljubljane.

Toda v tem čivku oziroma zapisu pravzaprav ni nikakršne dodane novičarske vrednosti oziroma povedano bolj po domače, to res ni nič takega, kar ne bi bilo že vnaprej jasno in znano. Nenazadnje ima po novem Pozitivna Slovenija, za časa zadnjih lokalnih volitev pa Lista Zorana Jankovića nadvse prepričljivo absolutno večino v mestnem svetu Ljubljane. Tako mora vsak, ki se vidi na Magistratu na mestu Zorana Jankovića, že vnaprej računati na to, da bo brez sodelovanja mestnih svetnikov Liste Zorana Jankovića v tem mestu pravzaprav nemogoče kaj premakniti in postoriti.

Da si Pozitivna Slovenija preprosto ne more privoščiti, da bi 25. marca na nadomestnih županskih volitvah v Ljubljani ostala brez kandidata za poveljevanje četici, ki jo je do vstopa v Državni zbor suvereno komandiral prav Zoran Janković, sicer kaže tudi seznam že evidentiranih sedmih pretendentov, kandidatov za nadomestnega župana Ljubljane. Ker imajo za morebitni uspeh v prestolnici zgolj znanstveno-fantastične možnosti, so se v Novi Sloveniji in Slovenski demokratski stranki odločili za skupno in edino kandidatko – Mojco Kucler Dolinar, ki - plavolasa, kot je - v volilno kampanjo stopa s sloganom Videz ni vse. Kljub temu da so tudi njihove možnosti za uspeh pravzaprav nične, so se za svojega samostojnega, a v širši javnosti pač povsem neznanega kandidata odločili tudi v Slovenski ljudski stranki, katere barve bo zgolj na predvolilnih plakatih s sloganom Ljubljano vrniti ljudem zastopal Matjaž Glavan.

Sicer kot običajno med tokratnimi kandidati za nadomestnega župana Ljubljane ne manjka tudi še nekoliko bolj eksotičnih političnih primerkov. Mednje vsekakor sodita kandidat Jože Drnovšek iz obskurne politične stranke Naprej Slovenija in kandidat Jožef Jarh, ki bo z nastopom tudi na teh volitvah že vnaprej neuspešno poskusil dvigniti politične ratinge enako obskurni Stranki enakopravnih dežel. Kot rahlo presenečenje in kot poskus obuditve urbanih političnih simpatij za po čem že Novo politiko, ki jo je v edinem in predčasno zaključenem mandatu Državnega zbora poosebljala stranka ZARES, je svojo kandidaturo napovedal tudi gledalcem televizijskih ekranov po vsej državi dobro poznani glumač Vito Rožej, ki je že sam svoje možnosti za uspeh izenačil z možnostmi za dobitek na loteriji.

Tudi tokrat pa ne bo manjkal večni kandidat in neuničljivi ljubljanski mestni svetnik Zelenih Slovenije Miha Jazbinšek. A če že ne preseneča, da so brez samostojnega kandidata v na kolena potolčeni in iz Državnega zbora prvič izgnani Liberalni demokraciji, pa je gotovo vsaj na prvi pogled presenečenje, da se za samostojnega kandidata ali kandidatko niso odločili v Socialni demokraciji. Toda za to obstajata predvsem dve vrsti možnih razlogov. Med prve sodi dejstvo, da je bila zadnja županja Ljubljane iz vrst SD iz političnega življenja odstranjena Danica Simšič, katere županovanje še danes ne štejemo za prav uspešno. Toda Socialni demokrati se prav možno za lastnega kandidata ali kandidatko niso odločili, ker že nekaj časa vedo, kaj oziroma koga bo na nadomestnih županskih volitvah 25. marca kandidirala Pozitivna Slovenija.

Golo dejstvo je, da bi kljub koraku nazaj in neposrednem priznanju poraza Zoran Janković tudi na teh nadomestnih volitvah najverjetneje gladko opravil s to ne prav prepričljivo politično konkurenco za nadomestnega župana Ljubljane. Toda kljub temu, če se za kandidaturo na koncu ne bo odločil, je že vnaprej opravil velik del dela tudi za morebitnega drugega kandidata Pozitivne Slovenije. Tako je nekdanji ljubljanski župan ob izjavah, kako zelo čustvena da je zanj ta odločitev, v predvolilno kampanjo lansiral tudi naslednjo hipotezo. Navajam. „Če bodo Ljubljančani ocenili, da je bilo moje petletno županovanje - ne glede na vse očitke o nedemokratičnosti – efektivno, potem bo Ljubljana dala prednost tistemu, ki ga bo podprla Pozitivna Slovenija.“ Konec navedka.

Da sicer tudi s politiko na državni ravni ne misli kar tako opraviti, je Zoran Janković napovedal z ustanovitvijo vlade v senci, ki bi jo naj dobili prihodnji teden. Ta bo - kljub temu da vnaprej ni jasno, ali bo po resorjih racionalizirana tako, kot je trenutna Janševa vlada - podpirala vse ukrepe, ki bodo tudi po njihovem dobri za Slovenijo. Toda tako to gre. Ne glede na to, če se Zoran Janković za ponovno kandidaturo za tokrat nadomestnega župana Ljubljane ne bo odločil, to samo po sebi še pač ne pomeni, da bo kar tako izpustil iz rok tudi nadzor in vpliv nad dogajanjem ter finančnimi tokovi javnega denarja v največjem mestu države. Zato je pravzaprav vseeno, kakšno odločitev bo danes enkrat do 16.00 tudi dejansko sporočil. Kakorkoli že bo v Mestni občini Ljubljana po Zoranu Jankoviću še naprej odločal prav Zoran Janković.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem z Jankovićem po Jankoviću na čelu Mestne občine Ljubljana v zobeh poskrbel Tomaž Z.

Komentarji
komentiraj >>